Microsoft je u maju predstavio Recall, AI funkciju za Windows koja omogućava da „ponovo prizovete“ sve što ste ikada tražili na računaru.

Ova funkcija, rekli su, isključivo je dostupna za nedavno objavljene i buduće Copilot+ računare, koji imaju posebne NPU za zadatke koje izvršava AI.

Sada, neko pod pseudonimom „Albacore“ objavio je program na Githubu pomoću kog korisnici mogu da koriste Recall čak i na starijim računarima, odnosno onima koji zvanično ne bi trebalo da podržavaju ovu funkciju.

Ovaj alat će omogućiti Recall na računarima koji imaju Arm64-bazirane procesore, što znači da bi morali da imaju Qualcomm Snapdragon, Microsoft SQ ili Ampere čipset.

Takođe, korisnici bi morali da koriste Windows 11 version 24H2 build 26100.712, a kako je prenio portal The Verge, možda će neke buduće verzije otključati Recall i za računare sa AMD i Intel čipovima, prenosi B92.

Funkcija Recall, inače, radi tako što pravi skrinšotove dok se računar koristi, i onda ih skladišti lokalno na samom uređaju. Nakon toga, koristi lokalne multi-modalne male jezičke modele kako bi prepoznala tekst, sliku ili video-snimak.

Ako korisnik želi da dođe do nečega što je ranije pretraživao na računaru, šta god da je u pitanju, može da iskoristi Recall. Takođe, Microsoft je rekao da će ovo raditi i ako se ukucaju šturi upiti, odnosno ako se neko ne sjeća tačnih fraza ili opisa.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: nezavisne.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име