PET MAGAZIN: Adekvatno skidanje krpelja sa psa

Datum:

Share post:

Uklanjanje krpelja sa psa je važno da bi se sprečile infekcije i bolesti koje mogu biti prenesene. Objasnićemo pravilno uklanjanje krpelja sa psa, kroz nekoliko koraka.

Priprema

Nosite zaštitne rukavice kako biste se zaštitili. Nabavite pincetu ili specijalizovan alat za uklanjanje krpelja.

Pronađite krpelja

Pažljivo pregledajte dlaku psa i pronađite krpelja. Budite pažljivi, jer su krpelji mali i mogu se sakriti između dlačica.

Uklanjanje krpelja

Držeći pincetu što bliže koži. Uhvatite krpelja čvrstim hvatom, a zatim polako okrenite u suprotnom smeru na satu. Zatim čvrsto (ali ne previše), povucite krpelja prema gore. Vodite računa da ne vršite prevelik pritisak na krpelja kako biste izbegli da mu glava ostane u koži.

Dezinfekcija

Nakon uklanjanja krpelja, dezinfikujte mesto ugriza na psu.

Praćenje

Posmatrajte mesto ugriza nekoliko dana nakon uklanjanja krpelja. Ako primetite bilo kakve promene ili znakove infekcije (crvenilo, oticanje, gnoj), posetite veterinara.

Odlaganje krpelja

Krpelje ne treba da gnječite golim rukama. Umesto toga, stavite ga u zatvorenu posudu ili ga zamotajte u papir i bacite.

Važno je zapamtiti da je redovna preventiva protiv krpelja najbolji način da zaštitite svog psa. Konsultujte se sa veterinarom o mogućnostima preventivnih tretmana protiv krpelja koji su prikladni za vašeg psa.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: petmagazin.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

UBJEDLJIVA POBJEDA KK “LAVOVI“ PROTIV ZRINJSKOG

Proteklog vikenda utakmicama redovnog osmog kola, nastavljeno je Prvenstvo Bosne i Hercegovine za dame. Košarkašice KK Lavovi Brčko...

BORENOVIĆ NA KONFERENCIJI TI BiH: Nažalost, korupcija postaje model ponašanja

Branislav Borenović prisustvovao je konferenciji @transparency.bih na kojoj se razgovaralo o zakonodavnom odgovoru na korupciju i gdje su...

Ministri privrede Srpske i Srbije potpisali Memorandum o saradnji

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vojin Mitrovic i ministar privrede Srbije Slobodan Cvetković potpisali su Memorandum o...

Predstava „NOVOGODIŠNJE NADSVIRAVANJE“ sutra u Centru za Kulturu “Semberija“

Predstava "NOVOGODIŠNJE NADSVIRAVANJE" biće održana u bijeljinskom Centru za Kulturu 12. decembra 2023. u  18.00 časova premijerno  za...