Pedagoški fakultet uspostavio saradnju sa Udruženjem „Bijeljinska djeca suncokreti“ (foto)

Datum:

Share post:

Danas je u prostorijama Pedagoškog fakulteta u Bijeljini potpisan Sporazum o saradnji između ove visokoškolske ustanove i Udruženja roditelja djece sa smetnjama u razvoju, djece u riziku i djece na marginama društva „Bijeljinska djeca suncokreti“.

Udruženje „Bijeljinska djeca suncokreti“ osnovano je krajem avgusta prošle godine. Okuplja 42 roditelja četrdesetoro djece sa smetnjama u razvoju, djece u riziku i djece na marginama u društva koji do sada nisu bili organizovani na ovaj način. Djelovanjem kroz Udruženje uspjeli su za kratko vrijeme da skrenu pažnju javnosti na potrebe svoje djece i dobiju podršku u svojoj brizi i radu sa ovom kategorijom našeg društva.

Djeca, koja predstavljaju osnovu i pokretačku energiju ovog Udruženja imaju razne oblike smetnji u razvoju, od autizma, Daunovog sindroma, razvojne disfazije, cerebralne paralize…

„S obzirom na to da Pedagoški fakultet školuje buduće vaspitače i buduće učitelje našli smo nekoliko dodirnih tačaka sa Udruženjem roditelja „Bijeljinska djeca suncokreti“, a sve za dobrobit djece o kojoj se brinu. Namjera nam je da se naši studenti, asistenti i profesori više uključe u rad sa djecom koja imaju poteškoće u razvoju gdje smo, upravo iz tog razloga prošle akademske godine uveli i nekoliko novih predmeta u nastavni plan i program. Saradnjom sa Udruženjem „Bijeljinska djeca suncokreti“ pružićemo priliku našim studentima da na neposredan način primjene teorijska znanja koja su stekli na našem fakultetu a i da pomognu u brizi i psihofizičkom razvoju djece sa smetnjama u razvoju“, rekao je Dalibor Stević, dekan Pedagoškog fakulteta u Bijeljini.

Udruženje roditelja „Bijeljinska djeca suncokreti“ će 29. i 30. aprila na Gradskom trgu organizovati Vaskršnji bazar rukotvorina, gdje će im se pridružiti i studenti Pedagoškog fakulteta. Novac prikupljen prodajom izloženih, ručno rađenih predmeta biće iskorišten za organizovanje novih radionica u Udruženju roditelja djece sa smetnjama u razvoju, djece u riziku i djece na marginama u društva „Bijeljinska djeca suncokreti“.

„U našem djelovanju, radu, socijalizaciji naše djece, uglavnom smo bili prepušteni sami sebi. Međutim, od osnivanja Udruženja trudimo se da se povežemo sa stručnim osobama i institucijama koje će našu djecu podržati na jedan bolji i kvalitetniji način. Otuda i ova naša saradnja sa Pedagoškim fakultetom. Predvidili smo nekoliko načina na koji ćemo pomoći i djeci u njihovom psihofizičkom razvoju, ali i studentima da dobiju vrijedna iskustva kako se ponašati i kako raditi sa djecom sa smetnjama u razvoju, djecom u riziku i djecom na marginama u društva“, rekla je Natalija Dragić, potpredsjednica Udruženja roditelja „Bijeljinska djeca suncokreti“.

Ona je naglasila da će podrška posebno koristiti mališanima iz kategorije djece u riziku. Radi se o djeci čija braća ili sestre imaju smetnje u razvoju i koja imaju potrebu za stručnom pomoći kako bi lakše prihvatili svog brata/sestru, kako bi uzeli aktivnu ulogu u njihovom sazrijevanju i svakodnevnim obavezama, te kako bi se ispravno postavili prema prečesto stereotipnom odnosu društva.

„Ono što je mene privuklo da pomognem ovoj divnoj djeci i njihovim roditeljima, jeste upravo ta posvećenost svojoj djeci i želja da kroz različite radionice, saradnju sa drugim institucijama pomognu u razvoju svoje djece. Ono što je meni, isto tako, bilo veoma važno jeste da ovo Udruženje ne okuplja samo djecu sa poteškoćama u razvoju, nego i djecu koja se nalaze u riziku i djecu koja su na marginama društva. To su dvije kategorije kojima, možda, do sad nisu primjećene potrebe i, evo, dobile su tu priliku“, istakla je Snežana Dačić, volonter u Udruženju.

Izuzetno je važno da studenti imaju ovaj vid saradnje sa Udruženjem, s obzirom da je u vaspitno-obrazovnom procesu sve više djece sa različitim vrstama poteškoća u razvoju, rekla je doc. dr Vesna Todorović.

„Važno je da naši studenti, budući učitelji, kroz praksu i radionice, budu pripremljeni za nastavni proces i sve ono što će obezbijediti njihov kvalitetan rad. Naši studenti su dio pilot projekta kao asistenti u nastavi u srednjim školama, a ovo će im svakako pomoći da se, prije nego što uđu u nastavni proces, upoznaju sa radom sa djecom sa poteškoćama“, rekla je doc. dr Todorović.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Upis na fakultet ili srednju školu, jedna od najvažniji odluka u životu: Prema istraživanju, ovo su najtraženija zanimanja u BiH

Federalni zavod za zapošljavanje želi podsjetiti na rezultate istraživanja tržišta rada 2023/2024, koje je realizovano tokom septembra i...

Proteklog vikenda održan fudbalski turnir za mlađe kategorije „Trofej SK Bambi Tuzla 2024.“ (foto)

Tuzla je za vikend bila domaćin međunarodnog fudbalskog turnira za mlađe kategorije "Trofej SK Bambi Tuzla 2024." Sport-klub "Bambi"...

Udruženje doktora porodične medicine regije Bijeljina, Ugljevik i Lopare organizuje javno humanitarno predavanje o značaju prevencije, ranog otkrivanja i lečenja malignih tumora kože i...

Udruženje doktora porodične medicine regije Bijeljina, Ugljevik i Lopare u saradnji sa Udruženjem dermatologa Republike Srpske učestvuje u...

MINISTAR ŠULIĆ: Očekuje se rekordna ljetna turistička sezona

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić izjavio je Srni da će ljetna turistička sezona u Srpskoj...