PATRIJARH PORFIRIJE U ZVORNIKU: Crkva i pravoslavna vjera Srbe čine živima

Datum:

Share post:

NJegova svetost patrijarh srpski Porfirije zahvalio je danas svima koji su učestvovali u izgradnji Sabornog hrama Rođenja Presvete Bogorodice u Zvorniku, jer su razumjeli da je svako naselje bez crkve mrtvo, a da su Crkva i pravoslavna vjera krvotok koji Srbe čini živima.

„Kao što je čovjek bez duše leš, tako je i svaka srpska zajednica, svako srpsko mjesto i naselje koje u sebi nema hrama, mrtvo naselje. Ono ne živi istim otkucajem pravoslavnog srca“, istakao je patrijarh Porfirije u obraćanju vjernicima nakon što je osveštao hrama.

Patrijarh je rekao da nije moguće zamisliti Srbina bez pravoslavne vjere i Crkve, u kojoj je srpski narod jedno, te podsjetio da je bilo vremena kada su Srbi gubili države i živjeli u različitim državama, ali su bez obzira na sve živjeli punim plućima jer je bili sa svojom Crkvom i pravoslavnom vjerom.

„U vremenima kada je srpski narod bio podijeljen u mnogo država, pored mnogo toga zajedničkog, postoji zajednička kruna, a to je pravoslavna vjera“, rekao je patrijarh Porfirije.

NJegova svetost je podsjetio da je zvorničko-srebrenička mitropolija iz 1232. godine, početaka kada je Sveti Sava dobio autokefalnost, prvo sjedište imala u Zvorniku, pa u Srebrenici, a protezala se do Užica i da nije bilo zida, planine, rijeke koji su mogli da je razdvoje jer je srpski narod bio jedinstven.

Prema njegovim riječima, mnogi i danas pokušavaju da dijele srpski narod i poremete vrijednosti na kojima je rastao, kroz ideje i ideologije, ponekad i prislino, hoće da dijele pravoslavno biće čovjeka, a onda i kao narod.

Navodeći da je u jednom organizmu sve u harmoniji i da se sve slaže, patrijarh Porfirije je rekao da je Srbin brat drugom Srbinu gdje god se nalazio i da je to zato što postoji isti krvotok, isto disanje, otkucaji srca, a to su pravoslavna vjera i Crkva.

„Zato sam srećan i blagodaran Bogu što smo u Republici Srpskoj odavno došli do takve spoznaje, bez obzira ko je na kojem mjestu, svi zajedno su osjetili da je pravoslavna crkva krvotok koji nas čini živima i srce koje daje život našem narodu“, istakao je srpski patrijarh.

Patrijarh je blagoslovio okupljene i poželio im srećan praznik Malu Gospojinu, a čestitao je i kumu predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku koji je, pored mnogih, pomogao da ovaj hram u Zvorniku danas izgleda ovako, ali i izgradnju mnogih drugih hramova u Srpskoj.

NJegova svetost je svima poželio radost, zdravlje, mir u duši i međusobnu slogu, te istakao i značaj današnjeg praznika navodeći da je Presveta Bogorodica svojom vjerom pokazala koji treba da bude naš put.„Hrista radi, kada budemo jedno, niko nas neće moći zavađati, dijeliti, imaćemo jedinstven organizam koji će samo onda moći da istinski postoji i poznaje drugog i drugačijeg jer ovdje smo upućeni na drugog i drugačijeg“, rekao je srpski patrijarh.

Patrijarh Porfirije osveštao je danas Saborni hram Rođenja Presvete Bogorodice u Zvorniku, a kum je bio predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

NJegova svetost je prvi patrijarh koji, poslije 90 godina, služio Svetu arhijerejsku liturgiju u Zvorniku.

Gradnja Sabornog hrama Rođenja Presvete Bogorodice počela je 2008. godine. Građevinski radovi na ovom hramu su završeni, dok je freskopisanje u toku.

Saborni hram ima dva monumentalna zvorika čija visina sa krstovima iznosi po 54 metra, kao i pet kupola, od kojih je centralna visoka 35 metara, dok je dužina hrama sa oltarom 21, a širina 19 metara.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srna.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Futsaleri Radnika u četvrtfinalu Kupa BiH

POVEZANE VIJESTI

Futsaleri Radnika u četvrtfinalu Kupa BiH

Futsaleri Radnika plasirali su se u četvrtfinale Kupa Bosne i Hercegovine nakon što su večeras u Istočnom Sarajevu...

BO BIJELJINA: Konkurs za izbor najboljih literarnih i likovnih radova – “Republiko Srpska u srcu te nosim, sa tobom se ponosim”

Gradska boračka organizacija Bijeljina, povodom slave Sveta Tri Jerarha, raspisala je konkurs za izbor najboljih literarnih i likovnih...

BIJELJINA: Finansiranje škola i upisna politika (foto)

Sastanak Aktiva direktora srednjih škola i predstavnika sindikata održan je 05.12.2023.godine u prostorijama JU Ekonomske škole. Sastanku su...

Snimak sa suđena Dodiku i Lukiću u Sudu BiH (video)

Ovako se Dodik ponašao u sudnici: Objavljen snimak iz Suda BiH Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik danas se još...