Partenon na Akropolju proglašen najboljom građevinom na svijetu

Datum:

Share post:

Grčki Partenon je i zvanično proglašen najljepšom građevinom na svijetu.

Na drugom mjjestu našla se zgrada Nacionalnog kongresa u Braziliji, Muzej umetnosti u Sao Paulu, kao i Zabranjeni grad (carska palata) u Pekingu.

 

Kao slike i skulpture, zgrade takođe mogu biti djela vrhunske umjetnosti, pa je tako “Biznis insajder” pitao arhitekte da izglasaju jednu građevinu koja po njihovom mišljenju definiše dizajn koji ih je inspirisao da postanu arhitekte ili koji jednostavno definiše umjetnost arhitekture.

“Partenon ima suštinski prelijepu arhitektonsku formu”, rekla je Tara Imani, koja navodi da je u pitanju najpoznatija preživjela građevina u Grčkoj.

TESTNA REKLAMA

“Dorski red, upotreba blagih krivulja u stubovima kako bi se osiguralo da oni ne izgledaju vreteno gledajući iz udaljenosti… lokacija na vrhu brda dala nam je najbolji uvod u arhitekturu koju danas pokušavamo da unaprijedimo i poboljšamo”, nastavila je.

Partenon, koji ponosno stoji na atinskom Akropolju već 2.500 godina, najdragocjeniji je dijamant Grčke koji predstavlja kolijevku demokratije i do danas se smatra jednom od najpoznatijih svjetskih građevina. 

Izgradili su ga arhitekte Iktin i Kalikart pod nadzorom vajara Fidije. Radovi su počeli 447. godine p. n. e., a zgrada je završena 438. godine p. n. e.

 

Partenon je izgrađen u čast grčkoj boginji Atini, što je spasila Atinu i Grčku u tokom persijskih ratova.

Izvor: porto.ba

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

LOPARE: KOLO SRPSKIH SESTARA “MATI ANGELINA SRPSKA“ PROSLAVILO KRSNU SLAVU (foto)

Kolo srpskih sestara iz Lopara je obilježilo svoju krsnu slavu - Prepodobna mati Angelina Srpska. Tim povodom u hramu...

Kombajn oborio Ginisov rekord u žetvi pšenice

Poboljšane performanse New Holland kombajn CR8.90 Revelation su doprinijele ovom rekordu. Kompanija New Holland još jednom se upisala na...

Prva Liga Srpske: Glišić šokirao Zvijezdu 09, Rudar Prijedor okrenuo u nastavku

Kozara je šokirala Zvijezdu 09 i odnijela bod sa gostovanja. Ekipa iz Etno sela Stanišić je vodila 1:O sve...

SVRAKIN BLUZ URSULE JOVIĆ i porijeklo iz Broca – zaseok Jelaz

SVRAKIN BLUZ URSULE JOVIĆ i porijeklo iz Broca – zaseok Jelaz Glasoviti film Australija reditelja Baza Lurmana, romantična epska...