Parlament Srpske podnosi zahtjev za ukidanje 1. marta

Datum:

Share post:

Parlament Srpske bi mogao podnijeti zahtjev za preispitivanje odluke Ustavnog suda BiH za ocjenu ustavnosti Zakona o proglašenju 1. marta danom nezavisnosti BiH, koju je taj sud prije dvije godine odbacio kao neosnovanu.

Ovo bi mogao biti odgovor iz Republike Srpske na nedavnu odluku tog suda o osporavanju 9. januara kao Dana Republike.

Političari i pravnici iz Republike Srpske saglasni su da je vrijeme da se pitanje 1. marta ponovo stavi na dnevni red s obzirom na to da, po njihovom mišljenju, nema razlike između tog praznika i 9. januara.

Poslanik SDS u NSRS Davor Šešić ističe da bi poslanici trebali razmisliti o tome da ponovo aktuelizuju pitanje proslave 1. marta kao dana nezavisnosti BiH, jer Srbi taj praznik ne priznaju. Šešić ističe da će o to svakako biti tema razgovara na sljedećem sastanku Kluba poslanika SDS u NSRS.

TESTNA REKLAMA

– Nakon toga ćemo vidjeti šta je najbolje i na koji način je najbolje da se to pitanje opet pokrene. Vidjećemo da li se po ovom pitanju može dobiti šira saglasnost u NSRS – istakao je Šešić.

Princip konstitutivnosti

Slično mišljenje dijeli i bivši sudija Ustavnog suda BiH Krstan Simić, koji ističe da bi se trebalo razmotriti da li s pravne strane postoji mogućnost da se podnese zahtjev za preispitivanje odluke Ustavnog suda vezano za 1. mart, jer ne “postoji apsolutno nikakva razlika između ovog praznika i 9. januara”.

– Bar ne u onom segmentu na koji se pozivaju u Ustavnom sudu, a to je da sva tri konstitutivna naroda priznaju određeni praznik. I u slučaju proslave 1. marta je, takođe, narušen princip konstitutivnosti naroda – kaže Simić.

 

On podsjeća da je 1. marta došlo do osamostaljenja BiH na taj način što je održan referendum na kojem su dva naroda – Hrvati i Bošnjaci, preglasala Srbe.

Da zlo bude veće, kako ističe Simić, u tadašnjem Ustavu BiH nije postojala mogućnost da se jedan narod preglasa, a Srbima se to ipak desilo.

– Ako bi se slijedila pravna filozofija Ustavnog suda BiH, bar po onome što su obrazložili kada su 9. januar proglasili neustavnim, kod 1. marta je još drastičnije stanje kada je u pitanju proslava tog datuma. Ustavni sud je naveo da 9. januar ne odražava volju sva tri konstitutivna naroda, a šta je onda sa 1. martom?! I s tim datumom se, takođe, krši volja jednog od tri konstitutivna naroda, koji ne želi da slavi taj praznik – ističe Simić.

Preglasavanje

Dodaje da je očito da Ustavni sud BiH donosi političke odluke koje nemaju veze s pravom.

Simić kaže da je Ustavni sud BiH ranije donio jednu po njemu od najkontroverznijih odluka koja se odnosi na konstitutivnost, a koja podrazumijeva da su Srbi, Hrvati i Bošnjaci konstitutivni na svakom milimetru BiH. Ta odluka je, kaže Simić, donesena preglasavanjem srpskih i hrvatskih sudija od strane dvoje bošnjačkih i troje stranih sudija.

– Naravno da su ljudi konstitutivni i jednaki pred zakonom u svakoj demokratskoj državi koja je zasnovana na zakonu. S tim što se u našem društvu ta konstitutivnost zasniva brojem fotelja i pozicija koje će se kome dodijeliti – kaže Simić.

Dodaje da je Ustavni sud BiH kasnije u svojoj praksi iz te odluke o konstitutivnosti nalazio svoje uporište u donošenju drugih odluka, pa i one o 9. januaru.

– Ustavni sud zaključuje da je pravo entiteta da donose odluku o svom prazniku, ali da to ne može biti 9. januar. Pa neka onda NSRS zamoli Ustavni sud da on odredi Dan RS, kako organi Srpske ne bi pogađali želju tog suda – navodi Simić.

Podsećamo, Ustavni sud BiH odbio je u julu 2017. kao neosnovane zahtjeve 30 poslanika NSRS za ocjenu ustavnosti Zakona o proglašenju 1. marta danom nezavisnosti BiH, kao i članova Zakona o proglašenju 25. novembra danom državnosti BiH.

“Srpska ne slavi ubistvo kao FBiH”

Lider Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić smatra da ne treba više tražiti nekakve razloge ili pravne dokaze da se Ustavni sud BiH ponaša diskriminatorski, jer je to očito.

– Ako je percepcija u FBiH da slave 1. mart kada je ubijen srpski svat, to je njihov problem. Nama je najvažnije da znamo da 9. januara nije ubijen nijedan bošnjački ili hrvatski svat. To je datum kada je grupa ovlaštenih predstavnika srpskog naroda donijela deklaraciju o osamostaljivanju RS i to je rođendan Srpske – kategoričan je Stevandić.

Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

BIJELJINA: Dunja Vikšić u FINALU EP u Turskoj

Dunja Vukšić takmičarka BK ’’ Radnik'' iz Bijeljine u finalu kadetskog evropskog prvenstva u Turskoj! Dunja Vuksić je u...

SELAK, SPS: Svi su dobrodošli u Srpsku, ali naš fokus je na domačim privrednicima

Pored uređenja stanja u javnom sektoru i borbe protv korupcije i politizacije institucija, neophodna je podrška realnom sektoru,...

UGLJEVIK: Obavljene planirane aktivnosti na uređenju i opremanju izvorišta Česme“

Obavljene planirane aktivnosti na uređenju i opremanju izvorišta Česme" Poštovani sugrađani i saradnici obavještavamo vas da smo završili planirane...

LUKIĆ, DNS: Borci zaslužuju bolji položaj u društvu!

Lukić: Borci zaslužuju bolji položaj u društvu! ,,Kao borac VRS smatram da sam kompetentan da kritikujem postojeće stanje...