Naslovna Bijeljina Pandemija ZAUSTAVILA investicije drvoprerađivača u SEMBERIJI

Pandemija ZAUSTAVILA investicije drvoprerađivača u SEMBERIJI

Drvnoprerađivačka preduzeća sa područja Bijeljine muku muče da održe minimalan proces proizvodnje, pada im izvoz, a zaustavili su i investiranje u nove pogone zbog pandemije virusa korona, potvrđeno je u više firmi.

U preduzeću “Mega drvo“ kratko su nam rekli da minimalan broj radnika, te da menadžment većinu posla trenutno obavlja od kuće.

Slava Erić iz preduzeća “Erić M” kaže da je trenutno angažovano svega nekoliko radnika, od njih četrdesetak koliko je prijavljeno te da je izvoz gotovo zaustavljen.

“Prije dva dana smo u Austriju otpremili jedan kamion sa robom, dok smo u utorak poslali drugi kamion. Međutim, morao se vratiti u Bijeljinu, jer je u tom dijelu Austrije karantin produžen na 21 dan. Trebalo je do kraja marta da instaliramo opremu u novoizgrađenoj fabrici u Industrijskoj zoni, ali sada se i taj rok produžava za više od dva mjeseca”, rekla je Erićeva.

Dodala je da su očekivali montažere opreme iz Italije da montiraju brentu, drobilice i postrojenja za proizvodnju peleta, ali da je i to zbog virusa korona i teške situacije u Italiji zaustavljeno.

Miloš Rašević, jedan od vlasnika firme “Raševići”, kaže da se menadžment i radnici teškom mukom bore da održe minimum proizvodnje u preduzeću koje zapošljava 80 radnika.

“Sve što bih sada rekao, izlišno je. Ponovio bih priču kolega iz drugih drvnoprerađivačkih preduzeća. Kod nas je izvoz trenutno pao za 30 do 40 odsto od planiranog. Ako ova situacija potraje, biće izuzetno teško svima nama. Pregurali smo mart, podijelićemo nekako martovske plate, za sve drugo ne mogu ništa konkretno da kažem”, istakao je Rašević.

Dodao je da su skratili radno vrijeme, da završavaju neke nezavršene poslove, te pokušavaju, najjednostavnije rečeno, da dobiju na vremenu.

“Ne znam hoćemo li imati od čega plate ubuduće isplaćivati”, kaže Rašević ističući da je novoizgrađeni pogon u Industrijskoj zoni  trebalo uskoro da bude otvoren, ali je virus korona zaustavio i tu investiciju .

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: capital.ba

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име