Tokom paljenja korova na njivama prošle godine su stradale dvije osobe u Republici Srpskoj, i to baš pred proljećnu sezonu, a i ove godine policija i vatrogasci apeluju na građane da ne spaljuju ostatke korova i drugog otpada.

Kako su potvrdili za „Nezavisne novine“ iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), u 2022. godini u požarima je ukupno smrtno stradalo 14 lica, i to osam muškaraca i šest žena.

„Najviše smrtno stadalih lica je bilo u januaru i martu prošle godine. Od ukupnog broja smrtno stradalih lica, dva lica su smrtno stradala u martu 2022. godine u požarima izazvanim paljenjem korova na njivama, i to jedna žena stara 80 godina i muškarac star 42 godine“, kazali su iz MUP-a RS.

Zbog toga iz policije već nekoliko dana apeluju na građane da ne spaljuju ostatke korova, smeća i drugog otpada unutar ili u blizini šumskih kompleksa, kao ni prilikom nepovoljnih vremenskih uslova, gdje usljed nekontrolisane vatre može doći do požara na otvorenom prostoru, a koji mogu ugroziti ljudske živote i imovinu građana.

„Pri spaljivanju korova i drugog zapaljivog materijala potrebno je ugasiti ostatke nesagorenih materija kako bi se spriječilo njihovo raznošenje vjetrom i pojava nekontrolisanog gorenja. U većini slučajeva vatra se prenese na šumske komplekse prouzrokujući veliku materijalnu štetu“, navodi se u saopštenjima iz policije.

Miroslav Malinić, komandir Profesionalne teritorijalne vatrogasno-spasilačke jedinice Banjaluka, kaže da su zime zadnjih godina suve, zbog čega najviše intervencija na otvorenom prostoru imaju u periodu od februara do aprila.

„Broj intervencija u posljednjih nekoliko godina je prilično isti jer su i vremenske prilike pogodne za paljenje na otvorenom slične, a isključivo zavise od vremenskih prilika koje su slične posljednjih nekoliko godina“, rekao je Malinić za „Nezavisne“.

Prema njegovim riječima, najčešće greške koje dovode do požara su frontalno spaljivanje površina u prisustvu vjetra, bez ikakvih preventivnih mjera koje bi spriječile širenje požara.

„Zatim ostavljanje zapaljenog materijala bez ikakvog nadzora i na nedovoljnoj udaljenosti od objekata ili površina na koje bi se požar mogao prenijeti“, kazao je Malinić.

On je apelovao da se sugrađani suzdrže od bilo kakve vrste paljenja na otvorenom ako nisu sigurni da to može biti kontrolisano spaljivanje.

Inače, Zakonom o zaštiti od požara zabranjeno je paljenje korova i drugog poljoprivrednog otpada bez prethodnog obavještavanja vatrogasno-spasilačke jedinice i preduzimanja svih neophodnih radnji s ciljem sprečavanja širenja vatre.

Ovim zakonom je definisana novčana kazna od 100 KM do 1.000 KM za prekršaj fizičkog lica koje pali korov ili drugi poljoprivredni otpad bez prethodnog obavještenja vatrogasno-spasilačke jedinice i ukoliko ne preduzme sve neophodne radnje u cilju sprečavanja širenja vatre.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: nezavisne.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име