Sačekati povoljnije vremenske uslove za sjetvu kukuruza

Datum:

Share post:

Poljoprivrednici, ne žurite i ne ubacuju sjeme u zemljište prije optimalnih uslova.

Vremenske prilike otežavaju pripremu za proljetnu sjetvu i poljoprivrednici ne treba da žure već da sačekaju povoljne uslove, savjetuje Duško Komnenović, stručni saradnik za ratarstvo u prijedorskoj kancelariji Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske. 

Pojasnio je kako zemljišni uslovi ne dozvoljavaju da počne proljetna sjetva najzastupljenije kulture – kukuruza iako su optimalni rokovi sredinom ovog mjeseca.

„Parcele su uglavnom natopljene što onemogućava kvalitetnu pripremu zemljišta. Zemljište je hladno, temperatura u sjetvenom sloju je oko 10 stepeni što nije dovoljno za kvalitetno klijanje i nicanje“, objasnio je Komnenović.

Poljoprivrednim proizvođačima savjetovao je da ne žure i ne ubacuju sjeme u zemljište prije optimalnih uslova.

„Vremenske prognoze za naredne dane predviđaju padavine što će dodatno rashladiti zemljište. Stabilizacija vremenskih prilika očekuje se od 24. aprila“, istakao je stručnjak za ratarstvo te napomenuo proizvođače da se konsultuju sa stručnjacima u vezi sa izborom FAO grupe hibrida kukuruza i da odabir prilagode vremenu sjetve.

Komnenović kaže da je u prijedorskoj regiji planirano da 15.000 hektara bude zasijano kukuruzom i oko 700 hektara sojom.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: agroklub.ba

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

PODRUČNA PRIVREDNA KOMORA BIJELJINA: Održana stručna radionica iz oblasti sajber bezbjednosti (video)

U Bijeljini je održana stručnu radionica pod nazivom ”Sajber bezbjednost i inovativne mrežne tehnologije u industriji – Izazovi...

Šta slijedi nakon što je NS RS donijela Izborni zakon Srpske?

Poslanici većine u Narodnoj skupštini Republike Srpske usvojili su u noći sa četvrtka na petak novi Izborni zakon...

VUKANOVIĆ: Ljudi iz Srbije da se ne miješaju u političke prilike u Srpskoj (video)

Nebojša Vukanović, ispred Liste za pravdu i red na NSRS obratio se predsjedniku NSRS, Nenadu Stevandiću, kritikujući činjenicu...

Sergej Barbarez novi selektor fudbalske reprezentacije BiH

Barbarez je naslijedio Savu Miloševića koji nije produžio ugovor nakon što selekcija BiH nije uspjela izboriti plasman na...