Sačekati povoljnije vremenske uslove za sjetvu kukuruza

Datum:

Share post:

Poljoprivrednici, ne žurite i ne ubacuju sjeme u zemljište prije optimalnih uslova.

Vremenske prilike otežavaju pripremu za proljetnu sjetvu i poljoprivrednici ne treba da žure već da sačekaju povoljne uslove, savjetuje Duško Komnenović, stručni saradnik za ratarstvo u prijedorskoj kancelariji Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske. 

Pojasnio je kako zemljišni uslovi ne dozvoljavaju da počne proljetna sjetva najzastupljenije kulture – kukuruza iako su optimalni rokovi sredinom ovog mjeseca.

„Parcele su uglavnom natopljene što onemogućava kvalitetnu pripremu zemljišta. Zemljište je hladno, temperatura u sjetvenom sloju je oko 10 stepeni što nije dovoljno za kvalitetno klijanje i nicanje“, objasnio je Komnenović.

Poljoprivrednim proizvođačima savjetovao je da ne žure i ne ubacuju sjeme u zemljište prije optimalnih uslova.

„Vremenske prognoze za naredne dane predviđaju padavine što će dodatno rashladiti zemljište. Stabilizacija vremenskih prilika očekuje se od 24. aprila“, istakao je stručnjak za ratarstvo te napomenuo proizvođače da se konsultuju sa stručnjacima u vezi sa izborom FAO grupe hibrida kukuruza i da odabir prilagode vremenu sjetve.

Komnenović kaže da je u prijedorskoj regiji planirano da 15.000 hektara bude zasijano kukuruzom i oko 700 hektara sojom.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: agroklub.ba

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

STOJANOVIĆ: SNSD nije velika partija, igubili ste u Bijeljini 183:0!

Tomica Stojanović je na današnjoj sjednici NS RS kao poslanik SDS rekao da SNSD nije velika partija. Vi ste...

BRNABIĆ: Imate moju ostavku na stolu, Vučić, neće biti prelazne Vlade

Predsjednik i premijerka Srbije Aleksandar Vučić i Ana Brnabić obraćaju se javnosti iz Predsedništva. - Premijerka Ana Brnabić izjavila...

ŠMIT: Dodik me ne prihvata kao visokog predstavnika, ali me ipak sluša svaki dan“

Obraćanje Šmita nakon sjednice PIK "Dodik me ne prihvata kao visokog predstavnika, ali me ipak sluša svaki dan" Kristijan...

POKRET ZA BIJELJINU: Mauzer je istorijska ličnost Semberije (foto)

U Bijeljini su danas polaganjem vijenaca na spomenik komandantu Ljubiši Saviću Mauzeru obilježene 23 godine od njegovog ubistva. -Ovom...