Gradonačelnik Bijeljine uputio OTVORENO PISMO MINISTARKI prosvjete i kulture u Vladi Srpske

Datum:

Share post:

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović uputio je otvoreno pismo Ministarki prosvjete i kulture u Vladi Srpske čiji sadržaj prenosimo u cijelosti:

Poštovana gospođo Stojičić,

Grad Bijeljina je u prethodne dvije godine znatno povećao izdvajanja u oblasti obrazovanja i vaspitanja djece i mladih, za šta je izdvojeno više miliona konvertibilnih maraka.

Navešćemo samo neka od ulaganja, koja su veća od 100.000 KM:

– Izgradnja područnog odjeljenja petorazredne osnovne škole „Stevan Nemanja“ u Gornjem Magnojeviću, vrijednost radova 189.917,35 KM (2021. godina)
– II faza izgradnje objekta radionica za potrebe Tehničke škole „Mihajlo Pupin“ u Bijeljini, vrijednost radova 196.556,21 KM (2021. godina)
– Izgradnja radionica za potrebe Tehničke škole „Mihajlo Pupin“ u Bijeljini, vrijednost radova 220.000,00 KM (2022. godina)
– Primjena energetske efikasnosti i promjena sistema grijanja uvođenjem toplotnih pumpi u osnovnoj školi u Brocu, projekat u iznostima od po 100.000 sufinansirali Grad Bijeljina i švacarski Karitas (2022. godina)
– Primjena energetske efikasnosti i promjena sistema grijanja uvođenjem toplotnih pumpi u osnovnoj školi u Batkoviću, projekat u iznostima od po 100.000 sufinansirali Grad Bijeljina i švacarski Karitas (2023. godina)
– Rekonstrukcija objekta srednje Ekonomske škole u Bijeljini vrijednost radova 220.000,00 KM (2023. godina)
– Kupovina udžbenika za učenike od 5. do 9. razreda osnovnih škola, vrijednost nabavke 954.912,65 KM (2022. godina)
– Povećan je broj učenika i studenata koje stipendiramo za 30 odsto, kao i iznos pojedinačnih stipendija, odnosno, ukupnih izdvajanja za stipendije u odnosu na prethodnu godinu – sa 320.000 na 370.000 KM.
Sve ovo radimo jer vjerujemo da je ulaganje u obrazovanje najpametnija investicija za budućnost, jer samo obrazovan čovjek može biti pokretač i nosilac razvoja svoje zajednice.

Istovremeno, sramno je da Ministarstvo prosvjete i kulture u istom periodu zanemaruje potrebe bijeljinskog obrazovanja i vaspitanja, kao da su djeca i mladi u Semberiji stranci za ovo Ministarstvo.

Podsjećamo Vas da u našem gradu u klupama osnovnih i srednjih škola nastavu pohađa 8.228, odnosno, 3.355 učenika, a ako tom broju dodamo predškolsku djecu i studente, jasno Vam je da je grad Bijeljina jedan od najvećih obrazovnih centara u Republici Srpskoj.

Među tom djecom brojni su i pobjednici takmičenja u znanju na nivou Srpske i BiH, ali i na evropskim i svjetskim takmičenjima i olimpijadama znanja.

Imajući sve ovo u vidu, pitamo Vas da li mislite da naši učenici zaslužuju drugorazredni tretman? Da li Semberija zaslužuje da ima kvalitetno opremljene školske objekte? Da li naši mladi talenti zaslužuju podršku Republike, kao naši najbolji ambasadori? Čime smo zaslužili zapostavljanje Ministarstva na čijem ste čelu?

U uvjerenju da je ovakav odnos Ministarstva prosvjete i kulture nenamjerni propust i da nema veze sa aktuelnom političkom situacijom, ohrabrujemo Vas da napustite ovakvu praksu i da u narednom periodu posjetite grad Bijeljinu, kako bismo Vam lično predočili potrebe prosvjetnog sektora u Semberiji, odnosno, uručili projekte iz ove oblasti.

Nadamo se da ćete se odazvati na naš poziv i u narednom periodu posjetiti Bijeljinu.

S poštovanjem,

GRADONAČELNIK
LJubiša Petrović

Dešavanja u Bijeljini

Izvor: desavanhaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

PODRUČNA KOMORA BIJELJINA: Pokrivenost uvoza izvozom 71,18 odsto

Na području Područne privredne komore Bijeljina spoljnotrgovinska razmjena u prva četiri mjeseca ove godine iznosila je 745,46 miliona...

JEFTIĆ: Ističe vrijeme za kompromis boraca i vlasti, ulica je rješenje, ako ne bude dogovora

Ukoliko vlasti ne ispoštuju ono što je dogovoreno, a tiče se poboljšanja statusa i materijalnog položaja boraca Vojske...

Šta donose izmjene Zakona o poljoprivrednim zadrugama u Srpskoj?

Vlada Republike Srpske usvojila je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednim zadrugama, koje imaju cilj...

U BIJELJINI PREDAVANJE O VAR TEHNOLOGIJI BH SUDIJAMA

U organizaciji FS BiH u Etno selu Stanišići danas je održan teoretski seminar o VAR/AVAR tehnologiji za sudije...