Otvoreno pismo Gradonačelnika Bijeljine Aleksandru Vučiću

Datum:

Share post:

Status sa FB naloga Gradonačelnika Bijeljine prenosimo u cijelosti:

OTVORENO PISMO

Poštovani gospodine Predsjedniče Republike Srbije,

U Gradu Bijeljina 15. septembra biće održana centralna proslava Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave i tog dana Semberija će biti mjesto sa kog ćemo poslati poruku srpskog jedinstva koje je zasnovano na duhovnim, ekonomskim, kulturnim, sportskim, rodbinskim i prijateljskim vezama našeg naroda ma gdje god on živio.

TESTNA REKLAMA

Vjerujemo da ćete i Vi tog dana uveličati ovu svečanost i učiniti nam čast da budete gost Grada Bijeljina i zato, kao Gradonačelnik i domaćin pozivam Vas da budete počasni gost Gradske uprave i tako nam pružite priliku da Vam se zahvalimo na svemu što ste u ime Matice Srbije, uradili za Republiku Srpsku, našu Bijeljinu i naš narod.

Zahvaljujući politici koju vodite, Srbija je postala lider među državama u regionu, čije se poruke i odluke prate u cijeloj Evropi. Nažalost, situacija sa ove strane Drine nije ni približno dobra, mi ovdje živimo u državi koja je proglašena za najsiromašniju u Evropi i prvi smo na listi zemalja iz kojih je otišao najveći procenat stanovništva „trbuhom za kruhom“, zarobljeni u svojevrsnom strahu jednih od drugih, od svijeta i otvaranja prema regionu.

Otkako ste Vi na čelu Srbije, ona je dostigla maksimum kada su strane investicije u pitanju, otvaranje novih fabrika i postrojenja, sklapanje partnerskih odnosa sa uspješnim privrednicima i biznismenima iz cijelog svijeta i to uprkos ogromnim pritiscima pod kojim se Srbija nalazi sve ove godine, zbog odlučnosti da sačuva Kosovo i Metohiju i zadrži objektivan stav o tekućim problemima u Evropi i svijetu. Za razliku od Vaše strpljive politike dijaloga i kompromisa koja očigledno daje rezultate i omogućava našoj Matici sigurnost i stabilnost, od nas investitori bježe zbog nestabilnog tržišta i neizvjesne političke situacije, ali i zbog neviđene stope kriminala i korupcije.

Narod Semberije pamti podršku Republike Srbije našim infrastrukturnim projektima, za šta je samo u prethodnih nekoliko godina donirano milion evra za izgradnju i obnovu sportskih i kulturnih objekata (tri školske sportske sale i Sokolski dom). Svako ko putuje iz Semberije u Srem može da vidi novi most na Savi i pripremne radove za izgradnju auto-puta sa naše strane, od čega ništa ne bi bilo da nije dobre volje i vizije države Srbije. Ne treba posebno napominjati koliko će auto-put značiti za cijelu Republiku Srpsku, a posebno za Bijeljinu koja će postati još značajnija raskrsnica puteva između istoka i zapada, sjevera i juga.

Poštovani Predsjedniče, ne mogu a da ne spomenem da sam studirao i diplomirao na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Moje studije je finansirala Republika Srbija, a ja sam koristio sve pogodnosti studiranja na budžetu, iako tada nisam imao državljanstvo Srbije. Republika Srbija je školovala desetine hiljada studenata iz Republike Srpske i drugih zemalja gdje žive Srbi, bez obzira da li imaju ili nemaju srpsko državljanstvo i tako još jednom pokazala da je istinska matica i majka svim Srbima bez obzira na kojoj strani svijeta žive. U Srbiji živi i moja vjerenica Jelena koja je zaposlena u Univerzitetskom kliničkom centru Srbije (UKCS). Ona nije član Vaše, niti bilo koje druge stranke, ali to joj nije bila prepreka za zaposlenje i zato je tipičan primjer da se u Srbiji vrednuju znanje i rad, a da se može uspjeti u svom poslu i bez stranačke knjižice koju joj niko nije tražio prilikom konkurisanja i zaposlenja, što je u Republici Srpskoj praktično nemoguće, na našu veliku žalost. Moram pohvaliti i novi izgled UKCS – sada već bivša zgrada Poliklinike je moderan Medicinski centar sa savremenom opremom i može parirati najsavremenijim evropskim bolnicama.

Moram se osvrnuti i na aktuelnu epidemiološku situaciju u vidu pandemije virusa Kovid koja polako, ali sigurno jenjava. Tokom prošle i pretprošle godine bio je mobilisan kompletan zdravstveni sistem koji se u Republici Srbiji pokazao kao vrlo efikasan. U rekordnom roku izgrađene su nove Kovid-bolnice, a iz prve ruke znam da zdravstvenim radnicima nijednog trenutka nije zafalilo bilo šta od medicinske opreme i zaštite, kao i da je svim pacijentima bilo dostupno liječenje koje je pratilo svjetske protokole. Na žalost, sa ove strane Drine nije bila ni izbliza slična situacija i dovoljno je podsjetiti se na šokantnu činjenicu da su pacijenti u našim bolnicama, umjesto medicinskog, dobijali tehnički kiseonik, kao i da smo imali najveću stopu smrtnosti od Kovida u Evropi.

Ne zaboravljamo ni da je Republika Srbija omogućila vakcinaciju svim zainteresovanim građanima iz Republike Srpske i ostatka Bosne i Hercegovine, bez obzira na nacionalnost, koji su se iz Srbije vraćali zadovoljni zbog odlične organizacije procesa vakcinacije.

Moram Vam priznati, cijenjeni Predsjedniče, da često dolazim u Beograd, posjećujem hram Svetog Save, a prošle nedjelje bio sam u Narodnom muzeju i svi mi znamo da je hram završen, a muzej obnovljen za vrijeme Vašeg mandata. Putovao sam i brzim vozom „Soko“, često ljetujem u bratskoj Grčkoj, a odlično urađen dio Koridora 10 kroz Grdeličku klisuru olakšao je svim vozačima putovanje i omogućio osjećaj sigurnosti i uživanja u vožnji kroz Srbiju. Za godinu-dvije moći ćemo i mi iz Bijeljine da putujemo auto-putem neprekidno duž cijelog tog pravca. Još jednom ponavljam: da nije Vaše pomoći, mi ovdje nikada ne bi započeli taj izuzetno važan infrastrukturni projekat.

Zbog svega ovoga i još mnogo čega, biće nam velika čast ako posjetite Bijeljinu i, još veća, da posjetite Gradsku upravu, čime ćete biti upisani u istoriju našeg grada kao prvi šef srpske države koji je posjetio našu Gradsku kuću. Tog dana želimo da ostavimo po strani sve naše dnevno-političke teme i da sa ovog mjesta pošaljemo snažnu poruku sabornosti i jedinstva našeg srpskog naroda, bez obzira u kojoj državi živi.

U svakom slučaju i bez obzira da li ćete biti u mogućnosti da posjetite našu Gradsku upravu, narod Semberije i ja lično smo Vam zahvalni za sve što ste uradili za nas, za Republiku Srpsku i Srbiju, kao i cijeli srpski narod u Srbiji, Srpskoj, državama regiona i rasijanju.

Srdačno Vas pozdravljamo iz ravne Semberije.

Gradonačelnik Bijeljine

Ljubiša Petrović

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Đokovićeve sljedeće mete i brojke koje bi ga učinile besmrtnim

Novak Đoković je najbolji igrač svih vremena i ta rečenica već sada može da se izgovori bez ikakve...

BIJELJINA: KMF Radnik MD Shop srušio lidera

U susretu dvije prvoplasirane ekipe U-19 Premijer lige BiH, grupa Sjever, u Velikoj Brijesnici domaća ekipa FK Doboj...

SANKCIJE SRPSKOJ: Šmit najavio reakciju na Dodikov potez

Stižu sankcije Srpskoj: Šmit najavio reakciju na Dodikov potez Kristijan Šmit, kojeg Republike Srpska ne priznaje za visokog predstavnika...

BIJELJINSKOJ BOLNICI „SVETI VRAČEVI“ PRIZNANJE OPŠTINE PELAGIĆEVO (foto)

Na svečanoj akademiji povodom 30 godina od osnivanja opštine Pelagićevo, JZU Bolnica “Sveti Vračevi” Bijeljina dobitnik je priznanja...