Otvorena izložba moderne umjetnosti “Beč Bijeljina” (foto)

Datum:

Share post:

U galeriji Centra za kulturu „Semberija“ u Bijeljini sinoć je otvorena izložba savremene umjetnosti u okviru projekta „Beč Bijeljina“.

Inicijativa za ovaj projekat proizašla je iz dijaloga umjetnika iz Beča Suzane Hofer, kustosa bijeljinske Galerije Pavla Golijanina i dizajnera Aleksandra Todorovića.

Cilj projekta je kulturna saradnja Austrije i Bosne i Hercegovine na polju savremenih umjetničkih praksi. Na ovaj način žele da približe savremene umjetničke tokove umjetnika grada Beča, jednog od najraskošnijih kulturnih centara u Evropi i domaćih autora iz Bijeljine. Izložba objedinuje radove 30 umjetnika sa šarenolikim, konceptualno jakim i inovativnim pristupom.

“Okvir ove izložbe je dijalog. On je prisutan u različitim kontekstima: provedenog vremena i interakcije sa lokalnim umjetnicima, kooperacije sa lokalnim zanatlijama, publikom, spontan je i živ. Vizuelni dio izložbe rezultat je spajanja radova nastalih u ateljejima i novonastalih radova napravljenih na licu mjesta“, rekao je Pavle Golijanin, kustos bijeljinske Galerije i jedan od inicijatora izložbe.

Aleksandar Todorović je iskazao zadovoljstvo što je nekadašnji san o dolasku bečkih umjetnika u Bijeljinu postao stvarnost.

“Ovakvim izložbama nastojimo napraviti temelj saradnje između Bijeljine i drugih evropskih kulturnih centara. Imamo kontakte sa pariškim i berlinskim umjetnicima pa se nadamo da ćemo uskoro otvoriti izložbu „Pariz Bijeljina“ ili „Berlin Bijeljina“. Izložbe poput ove pozicioniraće našu galeriju kao novi kulturni epicentar u regionu, u narednom periodu, mjesto na kom može da se vidi i doživi savremena umjetnost“, istakao je Todorović.

Savjetnik Gradonačelnika Grada Bijeljina Radoslav Ostojić, rekao je da je ovo tek početak saradnje između Beča i Bijeljine i da se nada da će biti obogaćena i proširena na svim poljima. 

Izložba će biti postavljena do 16. juna.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

JEFTIĆ: Ističe vrijeme za kompromis boraca i vlasti, ulica je rješenje, ako ne bude dogovora

Ukoliko vlasti ne ispoštuju ono što je dogovoreno, a tiče se poboljšanja statusa i materijalnog položaja boraca Vojske...

Šta donose izmjene Zakona o poljoprivrednim zadrugama u Srpskoj?

Vlada Republike Srpske usvojila je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednim zadrugama, koje imaju cilj...

U BIJELJINI PREDAVANJE O VAR TEHNOLOGIJI BH SUDIJAMA

U organizaciji FS BiH u Etno selu Stanišići danas je održan teoretski seminar o VAR/AVAR tehnologiji za sudije...

Na današnji dan – 2. jun

Danas je utorak, 2. jun, 153. dan 2023. Do kraja godine ima 212 dana. 1624. - Rođen poljski vojskovođa...