Na mjestu sadašnje fabrike SAVA SEMBERIJA u Bijeljini planiran STAMBENO-POSLOVNI kompleks od 250.000 kvadrata (foto)

Datum:

Share post:

Na mjestu sadašnje fabrike Sava Semberija u Bijeljini planiran stambeno-poslovni kompleks od 250.000 kvadrata – Investicija procijenjena na 300 mil KM uključuje i sportske terene, poslovnu zonu, parkove, hotel…

Na inicijativu vlasnika fabrike Sava Semberija iz Bijeljine Milorada Krstića arhitektonski tim preduzeća Vamark izradio je idejno rješenje budućeg stambeno-poslovnog kompleksa Sava centar Bijeljina.

Riječ je o kompleksu koji bi trebao da se realizuje na prostoru sadašnje fabrike Sava Semberija, a čiji će proizvodni pogoni, prema planu, biti izmješteni na obližnju lokaciju gdje je već kupljen plac.

– Arhitektonsko-urbanističko rješenje je radio čitav arhitektonski tim firme doo Vamark, na internetu www.projekat.ba ali naravno uz detaljne konsultacije sa investitorom. Čitav proces realizacije rješenja je trajao par mjeseci. Mislim da smo brzo došli do prikazanog rješenja upravo zbog jako dobre komunikacije sa investitorom Miloradom Krstićem koji je imao jasnu viziju i proaktivnu dvosmjernu komunikaciju sa nama tokom koje je i on usvajao naše sugestije a ujedno su i nas inspirisale njegove početne ideje u kom pravcu bi ovaj dio širenja grada trebao da ide – kaže za portal eKapija master inženjer arhitekture Marko Vukićević, direktor firme Vamark.
Kako nam kaže osnovna vodilja u realizaciji je bila transformisati proizvodni kompleks u stambenu zonu sa pratećim sadržajima ali vodeći računa o tome da buduća izgradnja bude mnogo humanija i ekološki prihvatljivija. Taj dio se posebno odnosi na ozelenjavanje slobodnih površina i upravo je čitav kompleks iz te ideje dobio radni naziv „Sava centar Bijeljina 1550“ gdje broj 1.550 označava broj stabala koje bi ozelenio taj dio grada i tako postao primjer gradnje novih stambenih naselja koji je u koheziji sa prirodom a nikako isključiv prema njoj – pojašnjava za eKapiju Vukićević.
Investitor, naručioc projekta je Milorad Krstić, koji je ujedno i vlasnik postojeće fabrike kao i nekoliko uspješnih firmi po Evropi.
– Njegov plan je da u narednom periodu izmjesti svoju fabriku na adekvatniju, obližnju lokaciju, a kroz to izmještanje da je i dodatno modernizuje, jer fabrika trenutno radi ne samo za naše tržište nego domaće proizvode plasira i na druge kontinente – kaže Vukićević.
Rješenjem je predviđeno da transformacijom proizvodnog kompleksa bude izgrađen kompleks koji osim objekata višeporodičnog stanovanja, ima i dio koji je predviđen za luksuzno porodično stanovanje.
– Novi stanovnici ovog naselja bi u sklopu istog imali vrtić, sportske terene, nekoliko parkova kao i poslovnu zonu koja bi bila izgrađena za potrebe modernog poslovanja koje je prilagođeno savremenim informacionim tehnologijama. Osim toga kompleks bi imao i hotel koji bi pored bazena restorana i wellnes sadržaja imao i konferencijski prostor. Blizina novog autoputa koji će proći neposredno pored kompleksa daje dodatnu vrijednost toj poslovnoj zoni. Bruto površina svega navedenog će biti nešto veća od 250.000 m2 a projektovana investiciona vrijednost kompleksa prelazi 300 mil KM – ističe Vukićević.
Za eKapiju kaže da su za prvu fazu objekata koji će se graditi su pribavljeni već urbanističko tehnički uslovi i dio tehničke dokumentacije je već gotov, dok se za ostali dio razrađuje detaljnije urbanistička dokumentacija i usklađuje sa svim parametrima koji su potrebni da se pređe na fazu realizacije. Tako da bi sama izgradnja kompleksa ubrzo trebala da počne.

Kako saznajemo prva faza novog stambeno-poslovnog kompleksa neće uticati na rad fabrike, koja svoju proizvodnju nastavlja u punom kapacitetu, dok ne budu u potpunosti izgrađeni novi proizvodni pogon na novoj lokaciji.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: ekapija.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Partijama iz budžeta 375,6 miliona KM

Političkim partijama u Bosni i Hercegovini sa svih nivoa vlasti, od 2004. godine, zaključno sa 2023. godinom isplaćeno...

Podržimo odbojkaše Radnika u borbi za titulu u Premijer ligi BiH (foto)

U petak od 19.00 časova u dvorani Gimnazije Filip Višnjić u Bijeljini na programu je drugi meč finala...

BiH za deceniju ostala bez skoro 50.000 srednjoškolaca

Da su školske klupe i učionice u srednjim školama širom Bosne i Hercegovine sve praznije i da zvono...

Nagle promjene temperature loše utiču na procvjetale voćke

Voćnjaci širom Bosne i Hercegovine uveliko su u fazi beharanja, ali niske temperature koje su stigle mogle bi...