OTKRIVENA SPOMEN OBILJEŽJA ZA STRADALE MJEŠTANE KORETAŠA U PROTEKLIM RATOVIMA

Datum:

Share post:

OTKRIVENA SPOMEN OBILJEŽJA ZA STRADALE MJEŠTANE KORETAŠA U PROTEKLIM RATOVIMA

U selu Koretaši, opština Lopare, otkriven je spomenik poginulim mještanima u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu i spomen ploča postradalim u Drugom svjetskom ratu.

Predstavnik građevinskog odbora Milutin Tešanović je istakao da je splet okolnosti doveo do toga da se vremenski poklopi otkrivanje spomenika i spomen-ploče za žrtve u proteklim ratovima iz ove mjesne zajednice.

On je naveo da je prilikom izrade Monografije Koretaša došao do niza saznanja o stradanju mještana u Drugom svjetskom ratu, te da je to dovelo do prikupljanja činjenica o zločinima ustaša koje ljudski um teško može da zamisli.

„Iz tih saznanja je pokrenutu akcija za postavljanje spomen ploče i mi smo skupili sredstva za njenu izradu“, rekao je Tešanović.

Predsjednik opštinske boračke organizacije Lopare Risto Radić je rekao da se otkrivanjem spomenika u Koretašima zaokružuje izgradnja spomenika u svim mjesnim zajednicama opštine Lopare.

„Jedna od osnovnih obaveza boračke organizacije je njegovanje tradicija i gajenje uspomene na poginule saborce i mi ćemo nastaviti tu aktivnost“, saopštio je Radić.

„Ova spomen obilježja trebaju da opominju naš narod na užase rata i da kao društvo razmišljamo o tome i o onima koji su stvorili Republiku Srpsku, a žrtve su zalog njenog postojanja“, rekao je načelnik opštine Lopare Rado Savić.

Cvijeće i vijence na spomen obilježja su položili članovi porodica žrtava, mještani, saborci, predstavnici regionalnih boračkih udruženja, opštinske boračke organizacije Lopare, opštine Lopare i pojedinci.

Dešavanja u Bijeljini

Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

PODRUČNA PRIVREDNA KOMORA BIJELJINA: Održana stručna radionica iz oblasti sajber bezbjednosti (video)

U Bijeljini je održana stručnu radionica pod nazivom ”Sajber bezbjednost i inovativne mrežne tehnologije u industriji – Izazovi...

Šta slijedi nakon što je NS RS donijela Izborni zakon Srpske?

Poslanici većine u Narodnoj skupštini Republike Srpske usvojili su u noći sa četvrtka na petak novi Izborni zakon...

VUKANOVIĆ: Ljudi iz Srbije da se ne miješaju u političke prilike u Srpskoj (video)

Nebojša Vukanović, ispred Liste za pravdu i red na NSRS obratio se predsjedniku NSRS, Nenadu Stevandiću, kritikujući činjenicu...

Sergej Barbarez novi selektor fudbalske reprezentacije BiH

Barbarez je naslijedio Savu Miloševića koji nije produžio ugovor nakon što selekcija BiH nije uspjela izboriti plasman na...