OTKRIVENA SPOMEN OBILJEŽJA ZA STRADALE MJEŠTANE KORETAŠA U PROTEKLIM RATOVIMA

Datum:

Share post:

OTKRIVENA SPOMEN OBILJEŽJA ZA STRADALE MJEŠTANE KORETAŠA U PROTEKLIM RATOVIMA

U selu Koretaši, opština Lopare, otkriven je spomenik poginulim mještanima u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu i spomen ploča postradalim u Drugom svjetskom ratu.

Predstavnik građevinskog odbora Milutin Tešanović je istakao da je splet okolnosti doveo do toga da se vremenski poklopi otkrivanje spomenika i spomen-ploče za žrtve u proteklim ratovima iz ove mjesne zajednice.

TESTNA REKLAMA

On je naveo da je prilikom izrade Monografije Koretaša došao do niza saznanja o stradanju mještana u Drugom svjetskom ratu, te da je to dovelo do prikupljanja činjenica o zločinima ustaša koje ljudski um teško može da zamisli.

„Iz tih saznanja je pokrenutu akcija za postavljanje spomen ploče i mi smo skupili sredstva za njenu izradu“, rekao je Tešanović.

Predsjednik opštinske boračke organizacije Lopare Risto Radić je rekao da se otkrivanjem spomenika u Koretašima zaokružuje izgradnja spomenika u svim mjesnim zajednicama opštine Lopare.

„Jedna od osnovnih obaveza boračke organizacije je njegovanje tradicija i gajenje uspomene na poginule saborce i mi ćemo nastaviti tu aktivnost“, saopštio je Radić.

„Ova spomen obilježja trebaju da opominju naš narod na užase rata i da kao društvo razmišljamo o tome i o onima koji su stvorili Republiku Srpsku, a žrtve su zalog njenog postojanja“, rekao je načelnik opštine Lopare Rado Savić.

Cvijeće i vijence na spomen obilježja su položili članovi porodica žrtava, mještani, saborci, predstavnici regionalnih boračkih udruženja, opštinske boračke organizacije Lopare, opštine Lopare i pojedinci.

Dešavanja u Bijeljini

Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

BRANO VIĆANOVIĆ – Najzaslužniji za renoviranje fudbalskog terena u Dvorovima 1976. godine

Brano Vićanović (1934-1994 godina) je vrlo značajna ličnost u stvaranju istorije Proletera što kao igrač, što kao sportski...

RISTIĆ, PDP: PREDSJEDNIK SKUPŠTINE LOPARE NA OTVARANJU PROJEKTA “DIJASPORA INVEST“ (foto)

DELEGACIJA OPŠTINE NA OTVARANJU PROJEKTA ''DIJASPORA INVEST'' Delegacija opštine Lopare je prisustvovala otvaranju projekta Diaspora Invest /Diaspora Invest/, zajedno...

DODIK: Srebrenica neće biti distrikt niti će izgubiti status opštine

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je večeras da Srebrenica neće biti distrikt niti će izgubiti status opštine. "Vlada...

SMIJENJEN direktor OŠ u Gornjem Dragaljevcu kod Bijeljine (foto)

Dosadašnji direktor JU OŠ ’’Stevan Nemanja’’ u Gornjem Draaljevcu Lalo Perić (SNSD) razriješen je te dužnosti zbog kako...