Osveštan Hram Sv. Vladike Nikolaja u Maleševcima

Datum:

Share post:

Episkopi zvorničko-tuzlanski Fotije, valjevski Isihije i šabački Jerotej danas su osveštali novosagrađeni hram svetog vladike Nikolaja Ohridskog i Žičkog u Maleševcima kod Ugljevika.

Da sloga Srbina spasava vidjelo se i danas u Maleševcima gdje je složni srpski pravoslavni narod predvođen svojim sveštenikom Srđanom Vasiljevićem za godinu dana završio prvi hram u Eparhiji zvorničko-tuzlanskoj posvećen svetom vladici Nikolaju (Velimiroviću).

Veliki broj vjernika ne samo iz Maleševaca nego iz čitave eparhije, sa mnoštvom sveštenika i đakona, monaha i monahinja kako iz naše eparhije, tako i iz bratske nam i stradalne Eparhije raško-prizrenske dočekalo je preosvećenu gospodu arhijereje u porti hrama.

Ono što je u ovaj veličanstveni molitveni sabor učinilo mnogostruko blagoslovenijim čak stostruko, kako je rekao vladika Fotije, jeste i blagoslov Božiji i ljubav preosvećenog vladike valjevskog g. Isihija koji je darovao i donio čestice moštiju svetog vladike Nikolaja koje će ostati trajno u ovom svetom hramu.

Još jedan od blagoslova jeste i činjenica da je ovaj hram građen po uzoru na hram Manastira Brnjak koji se nalazi na Kosovu, te i samo prisustvo, molitveno učešće i pojanje monahinja iz tog manastira, kao i pojaca Hrama Svetog Save na Vračaru.

Episkop Fotije poručio je u besjedi da Srbi treba da budu uvijek sa svojom crkvom.

– Ako nismo zajedno sa svojom crkvom onda nismo sa pravoslavnim i svetosavskim i tada lutamo i ne znamo kuda idemo, ne znamo koje su naše mjere i vrijednosti – upozorio je vladika Fotije.

Današnji dan u ovom podmajevičkom mjestu, ističe episkop Fotije, ima karakter svetoduhovski i svetonikolajevski.

– Osvećenje crkve je veliki događaj. Maleševci su dobili svoj osveštani hram, mjesto sabiranja, okupljanja, posta, molitve, pokajanja. Ovo mjesto je dobilo svoj centar. Kad imamo hram onda imamo ono što je vječno – dodao je episkop Fotije.

On je za Vladiku Nikolaja, čiji ime nosi hram, rekao da je pastir duhovni, veliki misionar, propovjednik riječi Božije te da je propovjedao pravoslavlje i svetosavlje.

Episkop Fotije podsjetio je da je ovaj novosagrađeni hram kopija jednog hrama sa Kosova.

– Treba da se vezujemo za mučeničko Kosovo, Svetu Goru, Svetu zemlju a to je u svakom smislu naše predanje. To je naše jedinstvo i blagoslov – pozvao je episkop Fotije.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: eparhijazt.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

CIK tjera lokalne zajednice u minus – naknada predsjedniku BO 400 KM, a zamjeniku 200 KM

Centralna izborna komisija BiH odlučila je da naknada predsjedniku biračkog odbora bude 400 KM, a njegovom zamjeniku 200...

ELEKTRO BIJELJINA: U ponedjeljak radovi u Posavini

Saopštenje "Elektro Bijeljine" prenosimo u cjelosti: "Zbog radova „Elektroprenosa BiH“ na svojim objektima u Posavini, u ponedeljak 13. maja...

Srpska bogatija za 28 beba – U Bijeljini rođeno SEDAM BEBA

U Republici Srpskoj u protekla 24 časa rođeno je 28 beba, 17 dječaka i 11 djevojčica, rečeno je...

Cijena stanova u Srpskoj papreno porasla za godinu dana

Prosječna cijena po metru kvadratnom završenog i prodatog stana u prvom kvartalu ove godine u Republici Srpskoj iznosila...