OSTOJIĆ: Političko stanje u BiH – Od impresivnog napretka do potencijalno najveće krize

Datum:

Share post:

Kristijan Šmit nametnuo je tehničke izmjene Izbornog zakona BiH, govoreći da to radi u interesu stanovnika BiH, čime sigurno ulazimo u jednu od najozbiljnijih političkih kriza postdejtonske Bosne i Hercegovine.

Paradoksalno je da to dolazi odmah nakon što je Evropska komisija formalno preporučila otvaranje pristupnih pregovora sa BiH. Mnogo je pitanja vezanih za međunarodni faktor koji djeluje u BiH, jer apsurdno je da danas kažete da je napravljen pomak u državi u zadnjih godinu dana kakav nije za deset godina, i onda ubrzo zatim nelegitimni tzv. visoki predstavnik a de facto neka vrsta savremenog kolonijalnog upravnika nametne zakon u toj istoj državi za koju rekoše da “impresivnim koracima” gazi naprijed.

Na sajtu Delegacije Evropske unije u BiH se povodom odluka “njemačkog državljanina koji boravi u BiH” može isto tako pročitati paradoksalno saopštenje, u kojem kažu da je “visok stepen međunarodne supervizije nespojiv s evropskom budućnošću BiH”. Stiče se utisak da predstavnici EU nisu u potpunosti na istoj “talasnoj dužini” sa kolegama iz američke ambasade i Šmitom, što šalje zabrinjavajuću poruku stanovnicima BiH, jer se stvari mogu tumačiti tako da ovi drugi rade na miniranju dogovora domaćih političkih predstavnika koji čine vlast u BiH. Godinama međunarodna zajednica potencira da je dogovor domaćih političkih predstavnika tri naroda jedino održivo rješenje po pitanju svih ključnih stvari u ovoj državi, i onda kad konačno imamo vlast na nivou BiH koja se trudi i pronalazi rješenja, imamo Kristijana Šmita koji u saradnji sa predstavnicima američke ambasade radi na rušenju dogovora! U ovom slučaju bošnjačka strana ipak pozdravlja odluku bivšeg njemačkog ministra privrede, koji je uhljebljenje našao u ulozi “šerifa BiH stanice”, čime dovodi u pitanje sav uspjeh koji je postignut zajedničkim djelovanjem na rješavanju prioriteta postavljenih od strane EU.

Što se tiče samih izmjena zakona, one donose to da umjesto članova biračkih odbora koje delegiraju političke partije imamo singularitet u vidu toga da Sarajevo diktira sve članove biračkih odbora, što uz softver koji takođe kontroliše Sarajevo, može dovesti do političke instrumentalizacije čitavog biračkog procesa. Od nastanka BiH jasno je da postoji kovergentno djelovanje bošnjačke političke elite i međunarodnog faktora, Republika Srpska to vrlo dobro zna i neće dozvoliti da joj se nameće nešto što predstavlja opasnost po vitalni nacionalni interes.

Da li se nametanjem bilo kakvih odluka šalje poruka da njima nije stalo dogovora između tri etno-nacionalne grupe u Bosni i Hercegovini, koji će ovu zemlju učiniti funkcionalnom i kao takvom realnim kandidatom za EU? Jedino je to logičan odgovor ako uzmemo u obzir da se jedan čovjek stavlja u poziciju iznad legitimno izabranih predstavnika naroda u vlasti BiH. Imali smo konkretan primjer da i kada se donose teške odluke, trenutna vlast na BiH nivou preuzima odgovornost, ali ovim potezom se šalje nedvosmislena poruka da je Bosna i Hercegovina i dalje zemlja ograničenog suvereniteta i kao takva ne može biti, ne samo dio Evropske unije, već ne može biti funkcionalna uopšte. Možda je nekome to i cilj.

Aleksandar Ostojić, Master politokolog i anglista

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: bijeljina.org

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

U bijeljinskoj Bolnici otvorena još jedna angio sala (foto, video)

Danas je u bijeljinskoj Bolnici "Sveti Vračevi" otvorena još jedna angio sala. Svečana ceremonija počela je u 12.00...

ELEKTRO BIJELJINA: U srijedu remont TS „Kravica“, bez električne energije oko 1.300 kupaca

Saopštenje Elektro Bijeljine prenosimo u cjelosti: "U sredu 17. aprila 2024. godine, radnici „Elektro-Bijeljine“ izvodiće radove na godišnjem remontu...

Zbog „Međunarodne biciklističke trke Beograd – Banja Luka 2024“ 18. aprila obustava saobraćaja u pojedinim ulicama

Saopštenje PU Bijeljina prenosimo u cjelosti: "Povodom održavanja ,,Međunarodne biciklističke trke Beograd – Banja Luka 2024“ i prolaska učesnika...

Umrla baka Draginja (95): Preživjela tifus i Jasenovac (foto)

Na praznik Prepodobnog Tita Čudotvorca, 15. april 2024. preminula je Draginja (Nikole) Balać. Baka Draga, rođena Kukić, rođena je...