Oslobađajuća presuda Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću

Datum:

Share post:

Apelaciono vijeće Suda BiH izreklo je oslobađajuću presudu komandantu takozvane Armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću i pripadniku te vojske Sabahudinu Muhiću, nakon obnovljenog postupka za ratne zločine počinjene u Srebrenici 1992. godine.

Tužilaštvo BiH predložilo je 2. novembra Apelacionom vijeću Suda BiH da Orić i Muhić budu kažnjeni u skladu sa odredbama Krivičnog zakona, jer smatra da su dokazali da su optuženi 1992. godine ubili trojicu Srba. 

 

Thumbnail

 

TESTNA REKLAMA

Miroslav Janjić, tužilac u predmetu Orić i Muhić,nije prisustvovao izricanju presude,  a u sudnici nisu bili ni srpski članovi Apelacionog vijeća.

Porodice srpskih žrtava iz Podrinja odmah nakon izricanja presude su napustile sudnicu.Pred Sudom BiH formirali su red ,a u rukama je svako držao papir sa po jednim slovom. Pisalo je: "Sud BiH jednako Naser Orić".

Članovi porodica srpskih žrtava nisu davali izjave, a ispred Suda BiH ispraćeni su uz žvižduke.

 

Thumbnail

 

Miroslav Janjić, nakon izricanja presude, za ATV kaže da je riječ o Sudu koji je prvostepenu predusudu donosi na nepostojećem dokazu koji nije izveden na glavnom pretresu.

"Nakon toga drugostepeno Vijeće ukine tu presudu, a onda isto to Vijeće potvrdi tu prvostepenu presudu donesenu na nepostojećem dokazu", kaže Janjić.

Janjić kaže da dovoljno govori to da u sudnici objavu presude nije dočekao niko iz RS, ni potomci žrtava, ni sudija, ni tužilac iz Srpske.

Janjić upozorava da je posljednji čas da društvo i VSTS, svi njegovi članovi, postavi sebi pitanje zašto u sudnici nema Srba i da li je postignuta pravna ravnopravnost.

U ponovljenom postupku protiv Nasera Orića i Sabahudina Muhića svjedočila ponovo dva svjedoka,jedan od njih putem video-linka iz Beograda. Radi se o zaštićenom svjedoku O1, pripadniku takozvane Armije BiH, koji je rekao da je Orić na najmonstruoziji način prvo pretukao, a potom i ubio srpske zarobljenike. Opisao je i način kako se to dešavalo.

Apelaciono vijeće Suda BiH je 8. juna ukinulo prvostepenu oslobađajuću presudu Oriću i Muhiću i odredilo ponovni pretres, zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka. 

 

Izvor: atvbl.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

USORAC: Mljekari u Srpskoj nezdovoljni visinom podsticaja

Proizvođači mlijeka u Republici Srpskoj nisu zadovoljni novim nacrtom Pravilnika o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za...

FS RS: ODRŽANA SJEDNICA KOMISIJE ZA REORGANIZACIJU OMLADINSKIH TAKMIČENJA

U prostorijama Fudbalskog saveza Republike Srpske danas je održana sjednica Komisije za reorganizaciju omladinskih takmičenja na kojoj se...

“Gradio srpsku državu” Održana Svetosavska akademija u Ugljeviku

Eparhija zvorničko-tuzlanska i Crkvena opština Ugljevik uz podršku opštine Ugljevik organizovali su večeras Svetosavsku akademiju u ovoj podmajevičkoj...

Poskupljenjima goriva nema kraja

Cijene goriva na benzinskim pumpama u Srpskoj, nakon jednog perioda mirovanja, nažalost ponovo će biti korigovane na više...