Oslobađajuća presuda Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću

Datum:

Share post:

Apelaciono vijeće Suda BiH izreklo je oslobađajuću presudu komandantu takozvane Armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću i pripadniku te vojske Sabahudinu Muhiću, nakon obnovljenog postupka za ratne zločine počinjene u Srebrenici 1992. godine.

Tužilaštvo BiH predložilo je 2. novembra Apelacionom vijeću Suda BiH da Orić i Muhić budu kažnjeni u skladu sa odredbama Krivičnog zakona, jer smatra da su dokazali da su optuženi 1992. godine ubili trojicu Srba. 

 

Thumbnail

 

Miroslav Janjić, tužilac u predmetu Orić i Muhić,nije prisustvovao izricanju presude,  a u sudnici nisu bili ni srpski članovi Apelacionog vijeća.

Porodice srpskih žrtava iz Podrinja odmah nakon izricanja presude su napustile sudnicu.Pred Sudom BiH formirali su red ,a u rukama je svako držao papir sa po jednim slovom. Pisalo je: "Sud BiH jednako Naser Orić".

Članovi porodica srpskih žrtava nisu davali izjave, a ispred Suda BiH ispraćeni su uz žvižduke.

 

Thumbnail

 

Miroslav Janjić, nakon izricanja presude, za ATV kaže da je riječ o Sudu koji je prvostepenu predusudu donosi na nepostojećem dokazu koji nije izveden na glavnom pretresu.

"Nakon toga drugostepeno Vijeće ukine tu presudu, a onda isto to Vijeće potvrdi tu prvostepenu presudu donesenu na nepostojećem dokazu", kaže Janjić.

Janjić kaže da dovoljno govori to da u sudnici objavu presude nije dočekao niko iz RS, ni potomci žrtava, ni sudija, ni tužilac iz Srpske.

Janjić upozorava da je posljednji čas da društvo i VSTS, svi njegovi članovi, postavi sebi pitanje zašto u sudnici nema Srba i da li je postignuta pravna ravnopravnost.

U ponovljenom postupku protiv Nasera Orića i Sabahudina Muhića svjedočila ponovo dva svjedoka,jedan od njih putem video-linka iz Beograda. Radi se o zaštićenom svjedoku O1, pripadniku takozvane Armije BiH, koji je rekao da je Orić na najmonstruoziji način prvo pretukao, a potom i ubio srpske zarobljenike. Opisao je i način kako se to dešavalo.

Apelaciono vijeće Suda BiH je 8. juna ukinulo prvostepenu oslobađajuću presudu Oriću i Muhiću i odredilo ponovni pretres, zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka. 

 

Izvor: atvbl.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

JEDINA BOLNICA U REPUBLICI SRPSKOJ SA STANDARDIMA ISO 9001 i 22301 (foto)

JZU Bolnici “Sveti Vračevi” Bijeljina danas su zvanično uručeni sertifikati standarda ISO 9001:2015 i ISO 22301:2019 od strane...

Roditeljima u Srpskoj premalo 15 dana bolovanja za njegu djeteta

U slučaju prehlada, viroza, stomačnih virusa, vodenih ospica i drugih dječjih bolesti, koje su na neki način bezazlene,...

Upozorenje na jak i olujni vjetar popodne i sutra tokom dana

UPOZORENJE: JAK I OLUJNI VETAR 15-16.04.2024. U ponedeljak 15.04. popodne i uveče očekuje se umeren do jak, u višim predelima u...

STANIVUKOVIĆ: Dolazim na miting „Srpska te zove“, poziv svim građanima da dođu

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković rekao je danas da će doći na veliki narodni miting "Srpska te zove", koji...