OPTUŽNICA zbog ratnog zločina nad srpskim civilima iz Gradačca i Srebrenika

Datum:

Share post:

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Milana Šimića i Gorana Јosipovića za ratni zločin nad srpskim civilima iz Gradačca i Srebrenika počinjen 1994. godine.

Oni se terete da su za vrijeme rata u BiH, u svojstvu pripadnika takozvane Armije BiH /HVO na području Gradačca i okoline, postupali suprotno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civila za vrijeme rata, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

U optužnici se navodi da su Šimić i Јosipović tokom 1994. godine stupali u kontakt sa uglavnom starijim civilima srpske nacionalnosti, koji su, zbog straha za svoje živote, željeli da napuste Gradačac i Srebrenik, te im obećavali da će ih za naknadu od 1.000 njemačkih maraka ili više po osobi sigurno sprevesti na teritoriju pod kontrolom Vojske Republike Srpske u Pelagićevu.

Nakon toga, optuženi su u dva navrata organizovali transport ukupno šest civila, uglavnom starije životne dobi, među kojima pet žena, od kojih su uzeli novac u iznosima od 5.000 njemačkih maraka i 4.000 njemačkih maraka koje su nakon toga odvodili na nepoznate lokacije, pljačkali i ubili, da bi nakon rata tijelo jednog civila, starijeg muškarca, bilo pronađeno u koritu rijeke Tinje, na području Brčko distrikta BiH, a za tijelima ostalih žrtava se još traga.

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Navode optužbe Tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 21 svjedoka, jednog stručnog vještaka patologa, te prilaganjem iskaza dva svjedoka koji su u međuvremenu preminuli, kao i prilaganjem više desetina dokaznih materijala.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: rtrs.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

AGRO SAVJET: Starinski lijek idealan za jetru i holesterol

Ova biljka jača rad svih žlijezda, daje snagu, obara holesterol, jača mišiće, pomaže kod klonulosti, a poznata je...

Današnje CIJENE voća, povrća i cvijeća na ZELENOJ PIJACI u Bijeljini

Cijene voća i povrća na Zelenoj pijaci u Bijeljini NAZIV PROIZVODA J.mjere CIJENA KROMPIR kg 2,50 KM CRNI LUK kg 2,50 KM BIJELI LUK kg 8,00 KM PASULJ kg 6,00 KM PAPRIKA CRVENA kg 5,00 KM PAPRIKA...

U Bijeljini rođena JEDNA BEBA

U porodilištu bolnice „Sveti Vračevi“ u Bijeljini u protekla 24 časa rođena je jedna djevojčica. Broj rođenih i upisanih...

SERVISNE INFORMACIJE za 29. mart: Prekidi u snabdijevanju vodom i električnom energijom

Zbog otklanjanja kvarova na vodovodnoj mreži i priključenja novog korisnika na vodovodnu mrežu, danas će, u vremenu od...