OPTUŽNICA zbog ratnog zločina nad srpskim civilima iz Gradačca i Srebrenika

Datum:

Share post:

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Milana Šimića i Gorana Јosipovića za ratni zločin nad srpskim civilima iz Gradačca i Srebrenika počinjen 1994. godine.

Oni se terete da su za vrijeme rata u BiH, u svojstvu pripadnika takozvane Armije BiH /HVO na području Gradačca i okoline, postupali suprotno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civila za vrijeme rata, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

U optužnici se navodi da su Šimić i Јosipović tokom 1994. godine stupali u kontakt sa uglavnom starijim civilima srpske nacionalnosti, koji su, zbog straha za svoje živote, željeli da napuste Gradačac i Srebrenik, te im obećavali da će ih za naknadu od 1.000 njemačkih maraka ili više po osobi sigurno sprevesti na teritoriju pod kontrolom Vojske Republike Srpske u Pelagićevu.

Nakon toga, optuženi su u dva navrata organizovali transport ukupno šest civila, uglavnom starije životne dobi, među kojima pet žena, od kojih su uzeli novac u iznosima od 5.000 njemačkih maraka i 4.000 njemačkih maraka koje su nakon toga odvodili na nepoznate lokacije, pljačkali i ubili, da bi nakon rata tijelo jednog civila, starijeg muškarca, bilo pronađeno u koritu rijeke Tinje, na području Brčko distrikta BiH, a za tijelima ostalih žrtava se još traga.

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Navode optužbe Tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 21 svjedoka, jednog stručnog vještaka patologa, te prilaganjem iskaza dva svjedoka koji su u međuvremenu preminuli, kao i prilaganjem više desetina dokaznih materijala.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: rtrs.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

STOJANOVIĆ: SNSD nije velika partija, igubili ste u Bijeljini 183:0!

Tomica Stojanović je na današnjoj sjednici NS RS kao poslanik SDS rekao da SNSD nije velika partija. Vi ste...

BRNABIĆ: Imate moju ostavku na stolu, Vučić, neće biti prelazne Vlade

Predsjednik i premijerka Srbije Aleksandar Vučić i Ana Brnabić obraćaju se javnosti iz Predsedništva. - Premijerka Ana Brnabić izjavila...

ŠMIT: Dodik me ne prihvata kao visokog predstavnika, ali me ipak sluša svaki dan“

Obraćanje Šmita nakon sjednice PIK "Dodik me ne prihvata kao visokog predstavnika, ali me ipak sluša svaki dan" Kristijan...

POKRET ZA BIJELJINU: Mauzer je istorijska ličnost Semberije (foto)

U Bijeljini su danas polaganjem vijenaca na spomenik komandantu Ljubiši Saviću Mauzeru obilježene 23 godine od njegovog ubistva. -Ovom...