Opozicija u Srpskoj DOTAKLA DNO, Krajina neće SDA: Šta su pokazali prijevremeni izbori u BiH

Datum:

Share post:

Krajina definitivno neće Bakira Izetbegovića, a opozicija u Srpskoj je dotakla dno samom činjenicom da nije ni imala kandidate za (grado)načelnike Zvornika i Bratunca.

Mala izlaznost je dokaz nepovjerenja u ovakav izborni sistem.

To je u ovom trenutku ocjena rezultata prijevremenih izbora u nekoliko opština i gradova u Republici Srpskoj i u entitetu FBiH.

U Bratuncu je ubjedljivo pobijedio kandidat SNSD Lazar Prodanović, koga je podržala kompletna vladajuća koalicija u Srpskoj, izuzev SP. U Zvorniku kandidat SNSD Bojan Ivanović uopšte nije imao protivkandidata.

Ni Tigar im nije pomogao

Kada je riječ o FBiH, izbori su bili u četiri lokalne zajednice, a najjača bošnjačka stranka SDA slavila je samo u jednoj – u Vogošći. Novi načelnik je Migdad Hasanović.

Poraz koji će najvjerovatnije najviše da zaboli SDA i Bakira Izetbegovića jeste ubjedljiv poraz Hamdije Abdića zvanog Tigar u Bihaću. U namjeri da se dočepa vlasti, SDA je kandidovala kontroverznog ratnog komandanta, ali im ni to nije pomoglo da pobijede u centru Unsko-sanskog kantona i središtu tog dijela Krajine. Trijumfovao je Elvedin Sedić iz Pokreta za modernu i aktivnu Krajinu (Pomak).

U Srebreniku je trijumfovao kandidat „trojke“ Adnan Bjelić, a SDP je zadržao vlast u Tuzli u liku Zijada Lugavića.

Politički analitičar iz Banjaluke Nebojša Tojagić smatra da su prijevremeni izbori pokazali da je vrh opozicionih stranaka u Republici Srpskoj donio pogrešnu odluku te da se moralo izaći na izbore, iako je bilo očito da bi to značio poraz.

Nebojša Tojagić politički analitičar
FOTO: N1/SCREENSHOT

Kako ostati bez članstva

Misli da je ovo bila dobra prilika da makar predstave svoje kandidate na narednim lokalnim izborima te da oni već sada krenu s aktivnostima na terenu.

– Prije tridesetak godina u Srbiji je postojala Liberalna stranka Srbije Koste Čavoškog. Kod njih je prevladao stav da se moraju bojkotovati izbori u kojima je jedna stranka medijski favorizovana i gdje ta stranka ima načina da utiče na regularnost izbora. Smatrali su da svojim izlaskom samo daju legalitet izbornoj krađi. Ne ulazeći u (ne)ispravnost takvih odluka moram da se zapitam gdje je danas Liberalna stranka Srbije? Suština političkog organizovanja i pluralizma je učešće na izborima gdje bi stranke trebale da se nadmeću sa svojim programima, idejama i samom organizacijom na terenu. Ako se prisjetimo svojevremene zabrane izlaska na izbore SRS i vidimo da je ona u to vrijeme ostala bez većine članstva, onda je to pokazatelj šta se dešava ako neko ne izlazi na izbore – kaže Tojagić za Srpskainfo.

Politički analitičar i sociolog iz Mostara, Slavo Kukić, smatra da se na nedjeljnim prijevremenim izborima ništa novo nije dogodilo. Bar kada je u pitanju FBiH.

– Zapravo, imamo repeticiju onoga što smo imali i do sada. SDA je bila neupitna u Vogošći, ostala je neupitna i nakon ovih izbora. U Bihaću nije imala gradonačelnika ni do sada, imao ga je Pomak. Pomak je zadržao tu poziciju. U Srebreniku, takođe, trojka je imala svog načelnika i on je ostao. Tuzla je stari SDP bastion, ostao je i nakon ovih izbora. Hoću reći, ništa se specijalno nije dogodilo, niti se na osnovu toga može suditi o nekakvim trendovima koji bi mogli obilježiti sljedećih nekoliko godina – ocjenjuje Kukić za Srpskainfo.

SDA vreba iz sjene

Prema njegovim riječima, o tim trendovima bi se moglo govoriti tek u slučaju da se na nivou FBiH zaista promijeni vlast i da nova postava u naredne četiri godine pošalje pozitivne signale.

Slavo Kukić
FOTO: N1/SCREENSHOT

– Ne dogodi li se to, onda bi SDA zapravo već na sljedećim opštinskim izborima mogla ubrati plodove tog nesnalaženja osmorke, šestorke, trojke, kako god da ih nazovemo. Po mom uvjerenju, malo je argumenta da će se išta specijalno dogoditi i malo je argumenata u prilog tezi da bi promjene u FBiH, bar što se SDA tiče, mogli očekivati – smatra Kukić.

Inače, izlaznost na izborima bila je od 23 procenata do manje od 48 odsto, u zavisnosti od zajednice.

– Izlaznost na izborima juče: Bihać 30,93 odsto, Tuzla 23,14, Srebrenik 33,57, Zvornik 29,10, Bratunac 47,69, Vogošća 30,47 govori sve o povjerenju u izborni proces, kandidate, izbornu administraciju, opštinu, državu – prokomentarisao je Srđan Blagovčanin, predsjedavajući Upravnog odbora TI BiH.

RASULO ILI DOMINACIJA?

Kada je riječ o Srpskoj, smatra Kukić, činjenica da građani Zvornika nisu imali protivkandidata kandidatu SNSD može upućivati na dva suda.

– Prvo, da je opozicija u RS u takvom rasulu da se ne može dogovoriti ni o zajedničkom kandidatu kojim bi se suprotstavila SNSD. Drugo, da je prednost SNSD u Zvorniku takva da je opozicija naprosto procijenila da bi bilo neugodno ići na izbore, jer veliki poraz može samo stvoriti utisak u javnom mnjenju kako je SNSD stranka kojoj se i oni neodlučni trebaju priklanjati. To se teorijski scenariji. Šta se od toga stvarno događa vrlo mi je teško suditi, ali bojim se da bi blizu istini mogla biti teza da je od svega toga po nešto – zaključuje Kukić.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

U Domu zdravlja Bijeljina održano predavanje o HPV vakcini (foto)

U susret Svjetskoj nedelji imunizacije u Domu zdravlja Bijeljina održano je predavanje o HPV vakcini. Naime, 18. aprila 2024....

HAG: Šešelju i saradnicima sude srpski sudovi

Hag doneo novu odluku o Šešelju MEHANIZAM u Hagu odlučio je da dozvoli da predsedniku SRS Vojislavu Šešelju i...

Razvojna agencija Bijeljina organizovala prvu konferenciju omladinskog preduzetništva „Preduzetni-ka razvoju Grada“ (foto, video)

Razvojna agencija Bijeljina organizovala je danas prvu konferenciju omladinskog preduzetništva "Preduzetni-ka razvoju Grada" "Da Razvojna agencija Grada daje na...

SAJAM KOZMETIKE & MASTER CLASS U NEDJELJU U BIJELJINI (foto)

SAJAM KOZMETIKE & MASTER CLASS BY BEAUTY BAR & HEDONIZAM  Za Vas smo spremili jednu divnu manifestaciju koju održavamo u...