MONSTRUOZAN POKOLJ: Sjećanje na stradale srpske đake iz Šargovca

Datum:

Share post:

Prošla je osamdeset i jedna godina od pokolja u školi u Šargovcu. O tom zločinu učimo u školi i nije nam jasno kako je neko mogao to da uradi nedužnoj djeci, pričaju učenici škole u Šargovcu.

„O tom događaju pričamo jako puno, pogotovo kako se bliži taj dan. Jedino to što znam da je fratar Miroslav Filipović ušao i pobio 52 srpske djece, to jest da ih je masakrirao onako kako čovjek ni najgorem dušmaninu ne bi poželio“, kaže Petra Kos, učenica sedmog razreda OŠ „Đura Jakšić“.

„Tada je u učionicu ušao fratar Miroslav Filipović sa 12 ustaša. Oponašao je Hrista i 12 apostola i ubio je 52 srpske djece, dok je četvoro Hrvate poštedio“, rekla je Elena Šljivar, učenica sedmog razreda OŠ „Đura Jakšić“.

Moramo da njegujemo kulturu sjećanja na ovaj zločin. Zato svakog 7. februara u školskom dvorištu organizujemo školski čas i služimo pomen za nevino ubijene učenike, kaže direktor škole.

 „Evo i danas pokušavamo da se prisjetimo tog zločina kroz istoriski čas, da pokušamo da objasnimo i da shvatimo kakav je to ljudski um koji može učenike od  9, 10, 11 godina da ubije nožem, kamom i sjekirom“, rekao je Darko Tomić, direktor OŠ „Đura Jakšić“ Banjaluka.

Buduće generacije moraju da nauče šta se sve dešavalo tokom Drugog svjetskog rata. Zbog toga mora postojati kultura sjećanja kako bi pamtili ovakve događaje, ističe ministar prosvjete i kulture.

 „Ovdje smo i zbog toga da se poklonimo tim žrtvama i da pošaljemo poruku mira, i poruku ljubavi i poruku želje da se tako nešto nikada i nigdje više ne desi“, Željka Stojičić, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske.

Tog krvavog 7. februara ustaše su u banjalučkim naseljima Motike, Šargovac, Drakulić i u rudniku Rakovac na monstruozan način ubile više od 2.300 Srba, među kojima je bilo 551 dijete. Među ubijenima, bila su i 52 učenika osnovne škole u Šargovcu.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: atvbl.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

RAZVOJNA AGENCIJA BIJELJINA: Za podsticaj razvoja privrede planirano 400.000 KM

Razvojna agencija Bijeljine plasiraće u toku godine 400.000 KM za podsticaj razvoja privrede, navedeno je u programu rada...

BIJELJINA: Sve spremno za veliko hirurško druženje u Bolnici „Sveti Vračevi“

Sve je spremno za veliko hirurško druženje u Bolnici "Sveti Vračevi" U petak, 31.03.2023. U godini JZU Bolnica "Sveti...

VODOSNABDIJEVANJE ZA SVA SEMBERSKA SELA – KUCNUO JE ČAS

GEOTERMALNI IZVORI - BOGATSTVO BIJELJINE - VRIJEME JE DA BOGATSTVO ISKORISTIMO VODOSNABDIJEVANJE ZA SVA SEMBERSKA SELA - KUCNUO JE...

BOLNICA BIJELJINA: BEZ LISTI ČEKANJA KOD KARDIOLOGA (video)

Kardiolozi bijeljinske bolnice dobrovoljno su donijeli odluku da tokom ove sedmice, bez finansijske nadoknade, rade duple smjene kako...