OKONČANA STUDENTSKA PRAKSA U OSNOVNOM SUDU U BIJELJINI NA OSNOVU OKVIRNOG SPORAZUMA

Datum:

Share post:

Studenti Pravnog fakulteta uspješno su završili obavljanje studentske prakse u Osnovnom sudu u Bijeljini.

Praksa je održana tokom juna i jula iz oblasti krivičnog procesnog prava, što je nastavak dugogodišnje saradnje u oblasti studentske prakse između Pravnog fakulteta i Osnovnog suda, a prva praksa organizovana na osnovu Okvirnog sporazuma o razumijevanju – Unapređenje praktične nastave i obuke za studente prava i diplomirane pravnike.

Studente podijeljene u male grupe kroz praksu su vodili mentori, sudije Osnovnog suda. Tokom pet radnih dana za svaku grupu bilo je omogućeno upoznavanje sa nadležnostima i načinom rada Suda, proučavanje dostupnih predmeta, praćenje suđenja, a na učesnike je poseban utisak ostavila mogućnost postavljanja pitanja i neposrednog razgovora sa mentorima.

Studentska praksa u Osnovnom sudu priređena je kao nastavak prakse koju su učesnici prethodno imali u Okružnom javnom tužilaštvu u Bijeljini, po modelu studentske prakse koji je osmišljen na Pravnom fakultetu, a predstavlja dio programa prakse na osnovu Okvirnog sporazuma po kojem je u ovoj akademskoj godini obuhvaćeno čak osam pravosudnih institucija iz tri grada Republike Srpske – Istočnog Sarajeva, Bijeljine i Trebinja.

OKONČANA STUDENTSKA PRAKSA U OKRUŽNOM JAVNOM TUŽILAŠTVU U BIJELJINI NA OSNOVU OKVIRNOG SPORAZUMA (foto)

Posebnu važnost Pravni fakultet posvećuje zadovoljstvu studenata sprovedenim aktivnostima u okviru prakse. Zbog toga su od velike važnosti podrška i razumijevanje predsjednika Osnovnog suda Aida Hanušića, uprave i zaposlenih. O njihovom trudu i posvećenosti, naročito sudija mentora, svjedoče utisci naših studenata koje prenosimo.

„Utisci sa prakse u Osnovnom sudu u Bijeljini su takođe pozitivni. Boravak u Osnovom sudu smatram veoma poučnim za naš budući poziv. Osoblje koje nas je dočekalo bilo je krajnje prijatno. Prisustovale smo glavnim pretresima, bile smo na prijemu kod predsjednika suda i upoznale se sa radom pisarnice. Mentor je nastojao da nam približi kako to izgledaju radni dani jednoga sudije i rado je odgovarao na sva naša pitanja. Svoje do sada stečeno teorijsko znanje sam upotpunila praktičnim“, rekla je Milica Ristanić, student treće godine.

„Praksa u Osnovnom sudu u Bijeljini, studentu završne godine studija, pruža značajno iskustvo i bolje upoznavanje sa funkcionisanjem ove pravosudne institucije. Znanje koje sam stekla na fakultetu, uspješno sam primijenila na ovoj praksi. Imala sam priliku da učestvujem u svim fazama postupka koje se vode pred ovim sudom. Na samom početku prakse, upoznala sam se sa radom prijemnog odjeljenja gdje se vrši prijem i unos dokumenata, pisarnice, zatim sa odjeljenjem za upravljanje predmetima, prijemom i otpremom pošte kao i sa arhivom. Nakon svih ovih tehničkih obrada, predmeti odlaze u ruke sudija na odlučivanje. Prisustvovala sam na više ročišta kako u krivičnim tako i građanskim postupcima. U nekoliko slučajeva nailazila sam na jako interesantna i žustra suđenja. U jednom veoma interesantnom predmetu, imala sam priliku i da prisustvujem suočenju svjedoka, jednom od veoma važnih instituta našeg krivičnog zakonodavstva, koje smo izučavali tokom studija. Ova praksa mi je prošla znatno brzo, ali mi je svakako pomogla u oblikovanju i upotpunjenju mog znanja. Na kraju bih zahvalila mentoru, sudiji Siniši Lazareviću, koji je nesebično dijelio svoje znanje. Omogućio nam je pristup predmetima, objašnjavao nam je primjenu određenih instituta i pokazao težinu i odgovornost sudijskog poziva. Takođe nam je skrenuo pažnju i na kolegijalnost koja je potrebna da bi se svaki predmet doveo do kraja i donijela prava odluka. Zahvalila bih Pravnom fakultetu i profesoru Đorđu Mariloviću koji nam je omogućio obavljanje ove prakse“, rekla je Marija Božić, student četvrte godine.

„Javljam se povodom obavljene prakse u Osnovnom sudu u Bijeljini. Nosim pozitivne utiske i sa ove prakse. Bili smo u mogućnosti da posjetimo prijemnu kancelariju i pisarnicu i upoznali smo se sa njihovim radom. Posjetili smo predsjednika Osnovnog suda, kao i operatera informaciono-komunikacione tehnologije. Takođe smo prisustvovali brojnim suđenjima, a prije svakog suđenja smo imali priliku da porazgovaramo sa sudijama“, rekla je Cvija Jović, student četvrte godine.

„Što se tiče prakse u Osnovnom sudu u Bijeljini, mogu reći pre svega da su svi zaposleni, počev od prijemnog odeljenja, preko pisarnice, daftilografa, pa do samih sudija, bili vrlo srdačni i zainteresovani da nam izađu u susret. Ono što je posebno obeležilo konkretno ovu praksu su suđenja. Naravno, na samom početku smo imali priliku i čast da se upoznamo sa predsednikom suda, koji nas je primio u svoju kancelariju i poželeo uspešnu praksu. Kada je reč o suđenjima, imali smo priliku da prisustvujemo na suđenjima koja su se odnosila na različita krivična dela, što je bilo posebno zanimljivo, a i korisno. Kako smo odslušali krivično procesno pravo, a mnogi i spremaju taj ispit, mogu reći da se pruža jedna šira slika i mnogo pomaže boljem razumevanju gradiva. Stoga, na kraju mogu reći da je praksa bila vrlo uspešna, korisna i sadržajna“, rekla je Tamara Milićević, student treće godine.

„U Osnovnom sudu u Bijeljini smo se prvo upoznali sa radom prijemne kancelarije i pisarnice. Ugostio nas je i predsjednik suda te porazgovarao sa nama o daljim planovima i mogućnosti obavljanja pripravničkog rada u pravosudnim institucijama. Praksa u Osnovnom sudu se bazirala na prisustvo suđenjima. Svaki dan smo išli na dva do tri suđenja a najčešći predmeti su bili nasilje u porodici, pronevjera, šumska krađa, dječija pornografija te proizvodnja i promet opojnih droga. Posebnu pohvalu dugujemo operateru za informaciono-komunikacione tehnologije koji nam je tokom boravka u Osnovnom sudu bio na raspolaganju. Ja sam i više nego zadovoljna protekom prakse, jer sam naučila kako primjeniti do sada naučeno u praksi. Savjetovala bih svima da se prijave za svaki vid prakse koji pruža naš fakultet. Takođe sam svjesna da praktična nastava oduzima dosta vremena i snage ali isto tako smatram da se ovakve prilike ne sreću često i da ih treba iskoristiti“, rekla je Anja Jurošević, student treće godine.

„Pre svega, zahvalila bih rukovodstvu Pravnog fakulteta što su nam omogućili obavljanje prakse u Osnovnom sudu. Za mene je ovo bilo jedno veliko iskustvo i podstrek za dalje studiranje. Imala sam priliku da se upoznam sa radom suda. Posebnu zahvalnost dugujem mentoru, sudiji Siniši Lazareviću, pre svega na izdvojenom vremenu i ljubaznosti. Pored svojih mnogobrojnih obaveza prihvatio je da radi sa nama i da nam nesebično prenese svoje znanje i iskustvo, kao i da odgovori na sva pitanja i razjasni sve nedoumice koje smo imali. Tokom petodnevne prakse u Osnovnom sudu imali smo priliku da prisustvujemo velikom broju suđenja za različita krivična dela. Smatram da je jako važno da kao studenti stečeno znanje iz teorije učvrstimo praksom, što se i ovog puta postiglo“, rekla je Milijana Stevanović, student treće godine.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Ćorić, v.d. direktora „Autoputevi RS“ prisustvovao „Invest forumu“ (foto)

Nedeljko Ćorić , v.d. direktora JP "Autoputevi Republike Srpske" d.o.o. Banja Luka učestvovao je na izuzetno značajnom poslovnom...

Ugljevik obilježava Evropsku sedmicu mobilnosti (foto)

Opština Ugljevik, tradicionalno i ove godine, pružila je podršku Školi sporta "Mali šampioni" u organizovanju aktivnosti vezanih za...

Ministar Minić u Bijeljini sa predsjednikom i članovima Udruženja poljoprivrednika „Sela Semberije i Majevice“ (video)

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Savo Minić, danas je prisustvovao sastanku sa semberskim poljoprivrednicima i predsjednikom Udruženja poljoprivrednika...

U NB „Filip Višnjić“ u Bijeljini promovisana knjiga “Uspon i pad embahada – Srpska i jugoslovenska diplomatija u vrtlogu istorije (1919 – 1948)“ dr...

U Narodnoj biblioteci “Filip Višnjić” predstavljena je knjiga “Uspon i pad embahada - Srpska i jugoslovenska diplomatija u...