БИЈЕЉИНА, 15. МАЈА /СРНА/ - Породице убијених припадника ЈНА у Тузли прије 32 године, као и они који су преживјели тај злочин муслиманских снага, те представници институција Републике Српске одали су данас у Бијељини почаст за 54 невине жртве и од међународне јавности затражили поштовање за све српске жртве из протеклог рата у БиХ.

U Bijeljini i Tuzli danas su obilježene 32 godine od napada muslimanskih snaga na kolonu ЈNA u Tuzli kada su ubijena 54 vojnika, 78 ranjeno, a 44 su zarobljena.

Vršilac dužnosti direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločine i traženje nestalih lica Viktor Nuždić rekao je da nažalost, kao i mnogi drugi zločini nad Srbima i ovaj zločin do sada nije dobio adekvatan sudski epilog. Takođe, on je naveo da je obaveza čuvanje uspomene na nevino postradale pripadnike ЈNA u „Tuzlanskoj koloni“, kako se to nikada ne bi zaboravilo.

“Kao što smo bili svjedoci, bio je jedan maratonski proces u Srbiji koji se vodio protiv Ilije Jurišića, međutim, on je završen tako što je Jurišić pravosnažno oslobođen. Tužilaštvo Bosne i Hercegovine nije našlo shodno da procesura ovaj zločin, a jedini predmet koji je uopšte dobio sudski epilog jeste onaj protiv Ivana Kolera, ali on se i ne odnosi na same događaje u Tuzlanskoj koloni, nego na ono što je uslijedio poslije toga, a to je zarobljavanje i zlostavljanje zarobljenih pripadnika JNA.Moramo pamtiti da je se ovaj zločin desio na način da dok su se vojnici povlačili iz kasarne Husinska buna došlo je do presjecanja kolone i ono što je bitno istaći jeste da je napadnut taj neborbeni dio kolone. 51 pripadnik JNA ubijen je na licu mjesta, a trojica su još preminuli naknadno od zadobijenih rana. Tako da je ukupno u ovom zločinu stradalo 54 pripadnika JNA, a 78 ih je ranjeno”, rekao je Nuždić.

Slavko Novaković, učesnik kolone, istakao je da smatra da od strane Republike Srpske niko i ne traži da se ovaj zločin procesuira, te je pozvao ljude iz političkog i javnog života Republike Srpske da više pažnje posvete ovom problemu i svim drugim koji se dešavali u proteklom ratu.

Slavko Novaković, sekretar SDS Semberija

“Žrtve i Tuzlanske kolone i svih mjesta zločina koji se dešavale u Bosni i Hercegovini nad srpskim narodom moraju da ugledaju svijetlost dana i mora se to jednom zaista osvijetliti i da to bude naša nekakva vodilja za budućnost, da do ovoga više nikada ne dođe i da ne bude samo da smo mi zločinici”, rekao je Novaković.

On je dodao da se ne smije odustati od toga da se dokaže istina o stradanju srpskog naroda u BiH i neće odustati.

“Bar dok je nas živih svjedoka, mi ćemo ovu priču pričati i gurati i boriti se da se u pravdi istraje. Međutim, ne vidim podršku onih koji treba da podrže ovo sve. Ja ne mogu da shvatim da iz Srbije niko do današnjeg dana nije došao. Pa nije ovo samo naš događaj naš”, kaže Novaković.

Ministar Danijel Egić, ministar rada i boračke i invalidske zaštite rekao je da je napad na kolonu ЈNA koja se na današnji dan 1992. godine povlačila iz Tuzle bio unaprijed pripremljen i očekivan i da nema govora o nekoj slučajnosti.

“U pripremljenoj zasjedi, u pripremljenom i organizovanom napadu na kolonu, poginulo je 54 vojnika, 78 je ranjeno, a 44 su zarobljeni. To je jedan zločinački akt tadašnjih vlasti Tuzle, koji su osokoljeni onim što je bilo u Sarajevu ljeto prije toga, odlučili da na isti način takav postupe. Ono što je žalosno, a isto se dešavalo i u Dobrovoljačkoj, za taj zločin niko nije odgovarao. Imamo jednu presudu što se tiče Tuzlanske kolone za zločin koji se desio nad zarobljenim vojnicima, ali vrlo mala i blaga kazna od godinu i šest mjeseci.

Za zločin nad srpskim vojnicima, nad Srbima, civilima, vrlo male kazne, dok su Srbi za čak i nepočinjene zločine, drakonski kažnjavani i drakonski proganjani”, istakao je Egić.

On je takođe naglasio je preko 80.000 Srba protjerano sa širi Tuzlanske regije.

“Naša poruka je da mi ovo nikad nećemo zaboraviti, naša poruka je da ćemo se boriti dok god postojimo da se kazne ratni zločinci, jer ratni zločin nikad ne zastarjeva”, kaže Egić.

Savjetnik srpskog člana Predsjedištva BiH, Boško Tomić poručio je danas u Tuzli da je pravda za srpske žrtve nedostižna, te istakao da svako u svom narodu treba da traži odgovornost za one koji su počinili zločine i da se onda pokuša normalno živjeti u ovoj zemlji.

“Mi kada obilježavamo stradanja vojnika, onda sa ponosom kažemo to su borci koji su se borili za ovu državu, a u borbama ima i pogibija. Ali kada vi po dogovoru ubijete nedužne vojnike, onda je to sramota. Da se to desilo kojim slučajem na njihovoj strani, a da su Srbi bili, to bi vjerovatno išlo prema UN i moglo bi to biti i mali genocide. Sve ono što Srbi rade, rade sa ponosom, dostojanstvom branimo, neće nam ni malo biti lako, ali moramo istrajati u tome”, kaže Tomić, te dodaje da nije za stvaranje konflikata, ali nije ni za opraštanje, nego da se sve postavi na svoje mjesto.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić izjavio je da je apsurd da srpski narod, koji je doživio genocid u dva svjetska rata, sada pokušavaju da etiketiraju kao genocidan isti oni koji su počinili genocid nad Srbima.

“Mi moramo i hoćemo i uvijek ćemo to raditi u narednom periodu da upozorimo i ukažemo na sve apsurde pravosudnih institucija pravosudnog sistema Bosne i Hercegovine koji, 32 godine od kako se zločin desio, nijedno lice koje ga je naredilo i od onih koji su ga izvršili nije izvedeno pred lice pravde i nije odgovaralo, nije ga stigla zaslužena kazna. Izgleda da je u ovom proteklom krvavom građanskom ratu bilo dozvoljeno nekažnjeno ubijati samo Srbe i nije ovo nažalost jedini primjer, niz je primjera na teritoriji Bosne i Hercegovine u građanskom ratu, ogromne su srpske žrtve za koje niko nije do sada odgovarao”, rekao je Ostojić.

Kako kaže Ostojić, da bi sačuvali Republiku Srpsku, Srbi moraju biti složni u ova izazovna vremena.

“To je naša obaveza da bi opstali na ovim prostorima, a obaveza je i prema ljudima koji više nisu među nama, koji su bili najhrabriji i dali svoje živote za stvaranje Republike Srpske , kao i prema budućim generacijama jer buduće generacije imaju pravo da žive u miru i u slobodi i o tome moramo da vodimo računa”, ističe Ostojić.

Gradonačelnik Grada Bijeljina, Ljubiša Petrović, poručio je da je ovo još jedan u nizu od zločina koji nosi epitet zločin bez kazne.

“Nijedan jedini dan, mjesec ili godina kazne zatvorske nije izrečena za ovako gnusan zločin. Gnusan zločin gdje je upravo stradalima u Tuzlanskoj koloni započet egzodus srpskog naroda sa područja Tuzlanskog kantona i ta brojka je dostigla 80.000. Naime, 80.000 Srba je moralo da napusti svoja decenijska vjekovna ognjišta pod najezdom onih koji su željeli da oduzmu njihove živote. Tu smo da sve ovo ne zaboravimo, tu smo da njegujemo kulturu sjećanja, ali da poručimo i sa ovog mjesta da smo u Tuzlu otišli u miru, da se nalazimo u miru ovdje i u Bijeljini i da je važno da se sačuva mir, da se razmišlja i radi na ekonomskom napretku, oporavku društva i da nas bude što više na ovim prostorima, jer ljudi su najvredniji i najvažniji resurs”, rekao je Petrović.

Na Brčanskoj malti u Tuzli služen je pomen poginulim pripadnicima ЈNA ubijenim prije 32 godine u mučkom napadu muslimanskih snaga dok su se, po prethodnom dogovoru, mirno povlačili iz tuzlanske kasarne. Nakon pomena, okupljeni su iz Tuzle krenuli za Bijeljinu, gdje je na groblju u Pučilama, ispred spomen-kosturnice, služen parastos ubijenim vojnicima te položeni vijenci i cvijeća. Za zločin niko nije odgovarao ni dan danas. Napadom na kolonu ЈNA, počeo je egzodus srpskog naroda iz tuzlanske regije, odakle ih je raseljeno oko 80.000. Danas u Tuzlanskom kantonu, živi svega 1,6 odsto Srba.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име