Danas se navršilo tri godine od kako je JZU Bolnica „Sveti Vračevi“ pokrenula angio salu, koja radi u kontinuitetu, odnosno, 24 časa.

Aleksandar Janjičić, načelnik Odjeljenja internističke grane, istakao je da je kardiologija postala prepoznatljiva, ne samo u Bijeljini, nego i u cijeloj Republici Srpskoj i BiH. Velike zasluge za ostvarivanje takvog imidža pripadaju mladom i stučnom timu bijeljinskih kardiologa, kao i postojanju angio sale koja radi 24 časa dnevno, sedam dana u sedmici i 365 dana u godini. Šta to u praksi znači za sugrađane, objasio je doktor Janjičić.

„Svaki pacijent koji doživi infarkt, odmah po uspostavljanju veze sa našim kolegama, završava u angio sali gdje ima tretman koja je najsavremeniji mogući, a to je otvaranje mehaničkim putem arterije koja je zapušena zbog infarkta i uspostavljanje protoka što je jako važno zbog smanjenja mortaliteta tih pacijenata, a ono što je takođe još važnije je i smanjenje invaliteta. Veliki broj pacjenata koji se prije 2020. godine liječio samo febrilničkim putem, onosno davanjem lijeka, je imao znatno veću stopu i mortaliteta, ali ono što je važnije, odnosno, što nažalost je bilo mnogo teže, to je stopa invaliditeta. Sve što smo učinili u ove posljednje tri godine ne bi bilo da nije bilo dobre volje, razumijevanja i na kraju krajeva i finansija koje je direktor obezbjedio da bi smo mi to sve postigli“, rekao je doktor Janjičić, te dodao da su za tri godine uspjeli da obezbjede jako važnu sofisticiranu opremu koja im omogućava da rade najkompleksnije procedure.

Kako kaže, to je oprema koju većina kliničkih centara u BiH i Republici Srpskoj nemaju.

U toku prethodne tri godine kroz angio salu je prošlo preko četiri hiljade pacijenata od čega je bilo oko 600 infarktom pogođenih pacijenata. Više od polovine ovih pacijenata koji su bili zbrinuti u bijeljinskoj bolnici nisu bili stanovnici Bijeljine što dovoljno govori u prilog važnosti i značaja bijeljinske bolnice u regionalnim okvirima.

Profesor doktor Lazar Angelkov, subspecijalista kardiologije rekao je da je kraj godine dobra prilika da se vidi šta je urađeno u prethodnoj godini, kao i šta je u planu da se urad ii u kojim uslovima.

“Znate da Bolnica u Bijeljini ima jednu rengen salu koju dijelimo sa radiologijom. Znači, oni uglavnom prepodne rade svoj elektivni svakodnevni program, a mi popodne radimo svoj svakodnevni program. Ako se na to dodaju i bolesnici koji zahtjevaju neophodnu, po prvom redu hitnosti, intervenciju, kao što su npr. akutni infarkt miokarda ili veoma usporen rad srca ili veoma ubrzan rad srca, onda jasno postaje da je naša interventna sala, odnosno rengen sala, radila 168 dana u toku nedelje”, rekao je dr Angelkov.

Kako kaže, elektrofiziološki tim vodi se načelom da svaki bolesnik zahtjeva posebnu pažnju i maksimalnu koncentraciju i maksimalnu pomoć. Vodeći se tim načelima, veoma često su izlazili u popodnevnim časovima – između 10.00 i 11.00 uveče.

“U takvim uslovima, stvorio se jedan ambiociozan tim, jedan mladi tim i jedan entuzijastičan tim koji je napravio rekord. Znači, 176 ablacija je urađeno za godinu dana što predstavlja apsolutni rekord u Republici Srpskoj. Urađeno je 96 procedura sa tzv. visokofrekventnom energijom ili radiofrekventnom ablacijom, a ko drugih bolesnika, 80 bolesnika sa atrijalnom fibrilacijom primenjena je druga metoda – metoda zaleđivanja tkiva ili tzv. crioablacija. Od novembra mjeseca 2023. Godine, mi imamo novi aparat koji omogućava trodimenzionalni pogled u srce bolesnika. Na taj način možemo da rešimo i najkompleksnije procedure, kao što se rešavaju u svim regionalnim centrima izvan Bosne i Hercegovine”, objasnio je dr Angelkov i dodao da su radosni što smo za dvije godine uradili 266 implantacija različitih aparata koji pomažu bolesnicima kad je usporen rad srca ili kad je veoma ubrzan životnougrožavajući.

Doktor Angelkov je najavio otvaranje još jedne rendgen sale u 2024. godini koja će biti posvećena, uglavnom, elektrofiziologiji, ali tu će se raditi i druge veoma kompleksne interventne procedure iz oblasti kardiologije koje se ne rade u Bosni i Hercegovini. “Na kraju, ali ne i posljednje, želimo da dovedemo i nove tehnologije koje su tek sad primenjuju u svetu i u Evropi i da na taj način postanemo na aritmološkoj karti jugoistočne Evrope veoma prepoznatljivi. Dokazali smo da znamo da sanjamo, da verujemo u taj san i da znamo da ga ostvarimo. Smatram da će to tako bude biti i ubuduće, i kao čovek, i kao stručnjak”, zaključio je dr Angelkov.

Bijeljina uskoro dobija još jednu angio salu

Prof. dr Zlatko Maksimović, direktor JZU Bolnica „Sveti Vračevi“ najavio je da su u toku građevinski radovi, te da će bijeljinska bolnica za par mjeseci dobiti još jednu angio salu.

„Nova angio sala će prvenstveno služiti za elektrofizijologiju, ali svakako, kada je gužva, koristiće se i za interventnu kardiologiju, jer ono sve što radimo ne može se uraditi u ovoj jednoj postojećoj sali. Postaćemo jedan moderan svjetski centar. Kada sam već kod toga, želim da kažem da imamo angio salu, pejsmejket centar i centar za elektrofizijologiju“, rekao je Maksimović, te je iskoristio priliku da se zahvali svima koji su pomogli, prvenstveno presjedniku Republike Srpske, Miloradu Dodiku.

On je takođe istakao da se očekuje i pomoć Vlade RS.

Kada je riječ o planovima, prof.dr Maksimović je najavio da će u narednom periodu raditi endovaskularne procedure, gdje će se raditi razne endovaskularne stenoze, kao i implantacija stentova. 

Maksimović je iskoristio priliku da spomene i zahvali se institutima koji su konstantno uz bijeljinsku bolnicu, te svakodnevnu pružaju adekvatnu podršku.

„To je Institut za kardiovaskolarne bolesti Dedinje, koji su s nama ovdje već devet godina, Institut kardiovaskolarne bolesti Vojvodine iz Sremske Kamenice, koji su takođe naši konsultanti. Treba pomenuti Univerztetski klinčki centar Banja Luka sa kojim imamo odličnu saradnju, kao i Klinčki centar Srbije. Želim da istaknem i da nam podršku pruža Helikopterski servis Republike Srpske koji nam je sve vreme dostupan“, rekao je Maksimović.

Na kraju, direktor Maksimović iskoristio je priliku da da se zahvali svim zaposlenim u bijeljinskoj bolnici.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име