Direktor Republičke uprave civilne zaštite Milan Novitović izjavio je danas u Banjaluci da će se nadležne institucije potruditi da do kraja sedmice počne prva isplata poljoprivrednicima kojima su uginule svinje od afričke kuge, za šta je obezbijeđeno tri miliona KM.

MINISTAR MINIĆ: Hitno odobrena 3 miliona KM Kompenzacionog fonda za naknadu štete (foto, video)

MINISTAR MINIĆ: Do kraja jula početak isplata za nadoknadu štete (video)

„Onog trenutka kada se objavi pravilnik u Službenom glasniku Republike Srpske počeće prve isplate poljoprivrednim proizvođačima“, rekao je Novitović novinarima i dodao da će, ukoliko bude potrebno, biti obezbijeđena i dodatna sredstva iz Kompenzacionog fonda.

On je naveo da će isplata ići prema pravu datuma, odnosno datumu eutanazije životinje. „Dan kada je izvršena eutanazija je dan podnošenja zahtjeva. Svi će zahtjevi biti obrađivani“, rekao je Novitović.
On je napomenuo da je afrička kuga svinja evidentirana na području Bijeljine, Ugljevika i Lopara.

„Moramo apelovati na savjesnost i odgovornost građana, koji nam moraju biti saveznici u ovoj aktivnosti. Uspjeli smo da žarište zaokružimo i da se iz žarišta bolest ne proširi“, rekao je Novitović.

On je najavio da će biti podijeljena sredstva za dezinfekciju, kao i sunđeri koji će biti postavljeni na ulazu u poljoprivredna gazdinstva.

Novitović je naglasio da se nadležni uspješno bore sa ovim izazovom, uprkos zakasnjeloj komunikaciji sa gradonačelnikom Bijeljine.

On je dodao da su spriječili eventualno zagađenje životne sredine i širenje drugih virusa koji bi mogli uticati na zdravlje ljudi, imajući u vidu trenutnu visoku temperaturu vazduha.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: nezavisne.com/desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име