Novi sastav Vlade Republike Srpske: Ovo su BIOGRAFIJE MINISTARA

Datum:

Share post:

Mandatar za sastav nove Vlade Republike Srpske Radovan Višković trenutno iznosi ekspoze u Narodnoj skupštini Republike Srpske, a ubrzo bi trebalo da saopšti i imena budućih ministara.

 

Banjaluka.net donosi spisak novih ministara, a kao što je ranije i najavljivao predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, ali i mandatara za sastav nove vlade Radovan Višković, na spisku ima dosta novih imena, ali i onih poznatih.

 

Na čelu ministarstva finansija ostaje Zora Vidović (SNSD).

TESTNA REKLAMA

ZORA VIDOVIĆ/ FOTO: MILOŠ DRAGIČEVIĆ

Vidovićeva je rođena 1954. godine u Donjim Srđevićima, Opština Srbac. Osnovnu školu i Gimnaziju završila je u Srpcu, a Ekonomski fakultet 1978. godine u Beogradu. U profesionalnoj karijeri bila je finansijski rukovodilac u preduzeću “Stirokart” Srbac, direktor Uprave prihoda u Srpcu, direktor Filijale “Banjalučke banke” i direktor filijale “Balkan investment banke“ u Srpcu, direktor “Živinoprodukta” u Srpcu, direktor Mikrokreditne organizacije “Mikrokredit” u Srpcu, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske u dva mandata, direktor Poreske uprave Republike Srpske i ministar finansija u Vladi Republike Srpske. Po nacionalnosti je Srpkinja.

Dragana Lukača će u fotelji ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske zamijeniće Siniša Karan.

Karan je rođen 1962. godine u Grabovcu, Opština Beli Manastir. U Kupresu je završio osnovnu školu i gimnaziju, a diplomirao je na fakultetu Političkih nauka u Sarajevu. Magistarske studije završio na Pravnom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci, gdje je odbranio i doktorsku disertaciju. Redovni je profesor na Pravnom fakultetu Panevropskog Univerziteta „APEIRON“, Banja Luka i Fakultetu za bezbjednost i zaštitu Nezavisnog Univerziteta Banja Luka. Radio je u organima unutrašnjih poslova na radnim poslovima i zadacima: komandira stanice policije Kupres, sekretara SUP-a Kupres, načelnika Odjeljenja kriminaliteta Stanice javne bezbjednosti Centar Sarajevo, načelnika Uprave za suzbijanje kriminaliteta MUP-a Republike Srpske, načelnika krivičnih istraga SIPA-e, te načelnika Finansijsko obavještajnog odjeljenja SIPA-e.

U Službi predsjednika Republike Srpske obavljao je poslove savjetnika predsjednika za bezbjednost, te Generalnog sekretara predsjednika Republike Srpske, a u poslednjem sazivu Vlade Republike Srpske obavljao je poslove Generalnog sekretara Vlade Republike Srpske. Po nacionalnosti je Srbin.

Umjesto Srđana Rajčevića na čelo ministarstva za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske dolazi Željko Budimir.

Rođen je 1977. godine u Sanskom Mostu, gdje je živio sa porodicom. Od 1995. godine živi u Banjoj Luci, gdje završava Pravni fakultet. Na Fakultetu političkih nauka magistrira, a na Fakultetu političkih nauka u Beogradu stiče zvanje doktora političkih nauka. Izabran je u zvanje docenta na Univerzitetu u Banjoj Luci. Na početku profesionalne karijere radio je u kompaniji Telekom Srpske Banja Luka kao rukovodilac sektora za pravne poslove. Od 2020. godine savjetnik je srpskog člana Predsjedništva BiH za međunarodne odnose. Po nacionalnosti je Srbin.

Nedeljko Čubrilović, lider partije DEMOS zamijeniće mjesto predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske sa funkcijom ministra saobraćaja i veza Republike Srpske.

Nedeljko Čubrilović je rođen je 1953. godine u Krupi na Vrbasu. Diplomirao je na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci. Radio je u privredi, na poslovima od konstruktora do direktora. Obavljao je funkciju predsjednika Izvršnog odbora Banje Luke. Više puta je biran za odbornika u Skupštini Grada Banja Luka i za poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske. U dva mandata obavljao je funkciju ministra saobraćaja i veza u Vladi Republike Srpske. Bio je predsjednik Devetog i Desetog saziva Narodne skupštine. Po nacionalnosti je Srbin.

Na istoj funkciji, ministra energetike i rudarstva Republike Srpske ostaje Petar Đokić.

ĐOKIĆ/G. ŠURLAN, RAS SRBIJA

Đokić je rođen je 1961. godine u Brčkom. Po zanimanju je diplomirani ekonomista. Obavljao je više visokih političkih dužnosti na nivou grada Brčko. U više mandata je biran za narodnog poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske, a dva puta je biran za predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske. Obavljao je dužnost ministra rada i boračko invalidske zaštite u periodu od 2011. do 2014. godine. Od 2014. do 2018. godine obavljao je funkciju ministra industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske, a u drugom mandatu Vlade od 2018. do 2022. godine obavljao je dužnost ministra energetike i rudarstva Republike Srpske. Po nacionalnosti je Srbin.

Na istoj funkciji ostaje i SNSD-ov Alen Šeranić, te će i u naredne četiri godine obavljati dužnost ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Alen Šeranić je rođen 1977. godine u Banjoj Luci, gdje je završio osnovnu školu i Gimnaziju. Medicinski fakultet je završio na Univerzitetu u Banjoj Luci. Završio je i dodatnu edukaciju iz porodične medicine, te specijalizaciju iz epidemiologije. Master tezu odbranio je u okviru programa Kil Univerziteta u Velikoj Britaniji. Po završetku fakulteta, kao doktor medicine, radio je tri godine u Domu zdravlja Ključ, nakon čega je karijeru nastavio na različitim pozicijama u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite u Vladi Republike Srpske. U maju 2018. godine imenovan je na funkciju ministra nauke i tehnologije u Vladi Republike Srpske, a od oktobra 2018. godine, po ovlašćenju predsjednice Vlade Republike Srpske obavljao je i funkciju ministra prosvjete i kulture. U prethodnom sazivu Vlade Republike Srpske, od decembra 2018. godine, bio je ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske. Po nacionalnosti je Bošnjak.

Ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske ostaje Zlatan Klokić.

Rođen je 1983. u Prnjavoru, gdje je završio osnovnu i srednju školu, dok je Elektrotehnički fakultet završio u Banjoj Luci. Radio je u preduzeću „Elektrokrajina“ a.d. Banja Luka, radna jedinica „Elektro-distribucija“ Prnjavor, a obavljao je i poslove rukovodioca radne jedinice. Krajem decembra 2014. imenovan je za ministra za ekonomske odnose i regionalnu saradnju, dok je u periodu od 2018. do 2022. godine obavljao funkciju ministra za evropske integracije i međunarodnu saradnju. Po nacionalnosti je Bošnjak.

Novi ministar prosvjete i kulture Republike Srpske je Željka Stojičić.

Stojičićeva je rođena 1959. godine u Mrkonjić Gradu. Osnovnu i srednju školu završila je Mrkonjić Gradu, a Ekonomski fakultet u Sarajevu. Radila je na poslovima plana i analize u Radnoj zajednici „Manjača“ Mrkonjić Grad, bila je Šef  računovodstva u Šumskom gazdinstvu “Lisina“ Mrkonjić Grad, Načelnik  Odjeljenja za finansije u opštini Mrkonjić Grad, Načelnik  Odjeljenja za privredu i finansije u opštini Mrkonjić Grad, Pomoćnik ministra u Resoru za budžet i javne finansije u Ministarstvu finansija Republike Srpske, te dva puta je birana za poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske. U oba mandata obavljala je funkciju potpredsjednika Narodne skupštine Republike Srpske. Po nacionalnosti je Hrvatica.

Novo ime u Vladi Republike Srpske je Bojan Vipotnik. On će u naredne četiri godine biti ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske.

Rođen je 1982. godine. Diplomirao je na Univerzitetu za poslovni inženjering i menadžment u Banjoj Luci. Radio je u Komercijalnoj banci Banjaluka kao stručni saradnik i viši stručni saradnik, bio direktor preduzeća Nova konsalting d.o.o, te šef Kabineta ministra prosvjete i kulture. Po nacionalnosti je Hrvat.

Vojin Mitrović novi je ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske.

 

Rođen je 1961. godine u bijeljinskom selu Donji Brodac. Osnovnu i srednju školu je završio u Bijeljini, dok je diplomu mašinskog inžinjera stekao na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu gdje je i magistrirao, a zatim i doktorirao. Radio je na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, u fabrici „Majevica“ u Bačkoj Palanci, u Fabrici „Panaflex“ u Bijeljini, te je bio direktor u firmi „Oktan promet“. U oktobru 2014. osvaja poslanički mandat u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Na Opštim izborima 2018. godine je osvojio mandat u Predstavničkom domu Parlamenta BiH. Od decembra 2019. imenovan je za ministra komunikacija i transporta u Savjetu ministara BiH. Na opštim izborima 2022. godine osvojio je mandat poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske.. Po nacionalnosti je Srbin.

Savo Minić novi je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Rođen je 1974. godine u Šamcu. Osnovnu školu je završio u Donjoj Dubici, Opština Odžak, a srednju školu u Šamcu i Bijeljini. Završio je Pravni fakultet u Banjoj Luci, te stekao zvanje magistra, a potom i doktora pravnih nauka. Položio je i pravosudni i advokatski ispit. Bavio se advokatskom djelatnošću, dva mandata je obavljao dužnost načelnika opštine Šamac, bio direktor Agencije za agrarna plaćanja, te direktor privrednog društva „Kaldera Kompani“ Laktaši. Po nacionalnosti je Srbin.

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske je Sevlid Hurtić.

Hurtić je rođen 1970. godine u Doboju. Osnvnu i srednju školu završio je u Doboju, a diplomirao je na Ekonomskom fakultetu, gdje je kasnije stekao zvanje magistra, a potom i doktora ekonomskih nauka. Bio je odbronik u Gradskoj skupštini Doboj, predsjednik Skupštine Grada Doboja, a na posljednjim izborima izabran je za poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Po nacionalnosti je Bošnjak.

Ministar pravde Republike Srpske je Miloš Bukejlović.

Bukejlović je rođen 1989. godine u Doboju. Osnovnu i srednju školu završio je u Doboju, a Pravni fakultet u Novom Sadu. Radio je u Agenciji za razvoj malih i srednjih preduzeća Doboj, Gradskoj upravi Doboj, bio je sekretar Skupštine Grada Doboj, potpredsjednik i predsjednik Skupštine Grada Doboj, te direktor preduzeća „Elektro Doboj“. Po nacionalnosti je Hrvat.

Dragoslav Kabić novi je ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske. Rođen je 1972. godine u Prijedoru.

Osnovnu školu i srednju građevinsku školu završio je u Prijedoru. Po zanimanju je master inženjer građevinarstva, a zvanje je stekao na Univerzitetu u Beogradu. U dosadašnjoj poslovnoj karijeri bio je rukovodilac tehničkih poslova u AD Vodovod Prijedor i Načelnik Odjeljenja za saobraćaj, komunalne poslove i zaštitu životne sredine i imovinsko stambene poslove u Gradskoj upravi Prijedor. Bio je odbornik u Skupštini grada Prijedora u dva mandata i poslanik je u Narodnoj Skupštini Republike Srpske. Po nacionalnosti je Srbin.

Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske je Senka Jujić.

Rođena je 1963. godine u Bosanskoj Dubici. Diplomirala je na Pravnom fakultetu u Banjoj Luci. Radila je u Opštinskoj upravi društvenih prihoda u Bosanskoj Dubici, Stanici javne bezbjednosti Bosanska Dubica, u Opštinskom sekretarijatu za privredu i finansije u Kozarskoj Dubici, u Javnoj ustanovi Centar za socijalni rad u Kozarskoj Dubici, a od 2020. godine je ministar uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srpske. Po nacionalnosti je Bošnjakinja.

Ministar za porodicu, omladinu i sport Republike Srpske je Dado Dogan.

Rođen je 1988. godine u Jajcu. Srednju tehničku školu završio je u Brčkom, a diplomirao je na Visoko građevinsko-geodetskoj školi strukovnih studija, odsjek arhitektura u Beogradu. Radio je u Javnom preduzeću „Komunalno Brčko“, bio zaposlen u opštinskoj upravi Pelagićevo, te u Jedinici za implementaciju Regionalnog stambenog programa u okviru Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije. Po nacionalnosti je Bošnjak.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

BRANO VIĆANOVIĆ – Najzaslužniji za renoviranje fudbalskog terena u Dvorovima 1976. godine

Brano Vićanović (1934-1994 godina) je vrlo značajna ličnost u stvaranju istorije Proletera što kao igrač, što kao sportski...

RISTIĆ, PDP: PREDSJEDNIK SKUPŠTINE LOPARE NA OTVARANJU PROJEKTA “DIJASPORA INVEST“ (foto)

DELEGACIJA OPŠTINE NA OTVARANJU PROJEKTA ''DIJASPORA INVEST'' Delegacija opštine Lopare je prisustvovala otvaranju projekta Diaspora Invest /Diaspora Invest/, zajedno...

DODIK: Srebrenica neće biti distrikt niti će izgubiti status opštine

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je večeras da Srebrenica neće biti distrikt niti će izgubiti status opštine. "Vlada...

SMIJENJEN direktor OŠ u Gornjem Dragaljevcu kod Bijeljine (foto)

Dosadašnji direktor JU OŠ ’’Stevan Nemanja’’ u Gornjem Draaljevcu Lalo Perić (SNSD) razriješen je te dužnosti zbog kako...