NOVI NAPAD vandala na pravoslavne bogomolje U SARAJEVU

Datum:

Share post:

Tri dana poslije provale i pljačke Hrama Svetog Save u sarajevskom naselju Blažuj uoči Pravoslavne Nove godine, oskrnavljen je i kompleks crkve Svetih apostola Petra i Pavla u naselju Osenik.

Materijalna šteta nije velika, ali jeste uznemirenost pravoslavnih parohijana kojih je sve manje u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Dok je policija tražila nepoznate pljačkaše Hrama u Blažuju, dogodila se provala i u crkveni kompleks u Osenik, ni dvadeset kilometara dalje.

Na crkvenom domu razvaljena su vrata, odnijet je dio sitnog inventara, a prostorije ispreturane.

– Kao ljudi hrišćani zaista smo uznemireni i potreseni. Pred velike hrišćanske praznike Krstovdan i Bogojavljenje i kada dočekujemo praznik Svetog Jovana Krstitelja, mi smo opet u problemu. Opet imamo vandale, opet imamo provale -kaže Darko Danilović, paroh blažujski i administrator pazarićki.

Izgrađen u 19. vijeku, Hram Svetih apostola Petra i Pavla u proteklom ratu je rušen, a 2007. počeli su sa obnovom bogomolje.

Ova pravoslavna bogomolja kao i gotovo sve u sarajevskoj kotlini bila je često meta napada i skrnavljenja – paljena su joj vrata, razbijana stakla, uništavan oltar.

Dušan Šehovac, predsjednik Udruženja “Istina i pravda”, kaže da ovakvim ignorantskim odnosom policije i vlasti u Sarajevu samo ruše BiH, vrše dezintegraciju Bosne i Hercenjgovine, povećavaju međuetničku distancu .

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: rtrs.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

BIJELJINA: Borjan Maksimović obišao gradilište u Vidovdanskoj ulici (foto)

Borjan Maksimović  načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje po ovlaštenju gradonačelnika Bijeljine je posjetio gradilište u Vidovdanskoj ulici, gdje je...

Zvezde protiv Mege na poluvremenu na +19

Košarkaši Crvene zvezde sjajno su započeli prvi meč polufiala ABA lige protiv Mege. Izabranici Janisa Sferopulosa nakon prvog poluvremena...

„Nesreća je na 170 metara ispod zemlje“ Akcija spasavanja rudara će biti nastavljena i tokom noći

U Rudniku Mramor kod Tuzle već satima traje akcija spašavanja rudara koji je ostao zarobljen pod velikim količinama...

Rukometaši Bijeljine osvojili turnir u austrijskom gradu Deutschlandsberg

Rukometaši Bijeljine osvojili turnir u austrijskom gradu Deutschlandsberg. Generacija 2013/2014 godište Rukometnog kluba Bijeljina osvojila je turnir u Austriji...