Zvaničnici norveške vlade danas su održali konferenciju za medije na kojoj su se osvrnuli na situaciju na Bliskom istoku te su između ostalog saopštili istorijsku odluku o priznanju Palestine kao države.

Ovu odluku na konferenciji za medije saopštili su ministar spoljnih poslova Espen Bart Ajd i premijer Jonas Gar Stjor.

Kako je naglasio premijer Norveške, priznanje će stupiti na snagu 28. maja.

– Ne može biti mira bez uspostavljanja palestinske države – rekao je premijer tokom konferencije za medije.

– Usred rata, sa desetinama hiljada mrtvih i ranjenih, moramo održati u životu jedino što može pružiti siguran dom i Izraelcima i Palestincima. Dvije države koje mogu živjeti u miru jedna s drugom – rekao je Store.

Poručio je i kako Palestinci imaju fundamentalno pravo na sopstvenu državu.

– Ne može biti rješenja o dvije države bez palestinske države. Drugim riječima, za mir na Bliskom istoku potrebna je palestinska država – mišljenja je premijer.

Palestina ima svoj konzulat u Norveškoj od 2011. godine, a norveške vlasti su počele koristiti “Palestinu” u odnosu na palestinske teritorije,. Ranije u maju Norveška je glasala za članstvo Palestine u UN.

Šef norveške diplomatije Espen Bart Eide je u nekoliko navrata rekao da je priznanje neizbježno, ali da to mora biti učinjeno u koordinaciji s drugim zemljama.

– Ne želimo ‘državu Hamasa’, već jednu palestinsku državu koja se politički drži zajedno i čiji izvor su zapravo palestinske vlasti – rekao je Eide ranije.

Podsjetimo, mediji u Irskoj i Španiji danas su objavili kako bi vlade ove dvije države danas takođe trebale saopštiti odluku o priznanju Palestine čime će ovaj dan za Palestince uistinu postati istorijski.

Nedavno je i Generalna skupština UN održala sjednicu na kojoj je usvojena odluka kojom se ojačava status Palestine te se poziva Vijeće sigurnosti da ponovno razmotri i podrži punopravno članstvo Palestine u Ujedinjenim nacijama.

Rezoluciju su podržale 143 države, devet uključujući SAD je bilo protiv, a 25 država je bilo suzdržano. Rezoluciju su predložili Ujedinjeni Arapski Emirati, nakon što su SAD rezoluciju sličnog sadržaja blokirale u Savjetu bezbjednosti.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име