NEMA DOGOVORA Ćosić odbacio ultimatum SDS, Miličević tvrdi da je Savez opština i gradova izgubio svaki smisao

Datum:

Share post:

Predsjednik Saveza opština i gradova Republike Srpske Ljubiša Ćosić poručuje da neće zakazati vanrednu sjednicu tog saveza, bez obzira na ultimatum načelnika gradova i opština koji dolaze iz SDS.

Sdruge strane, v.d. predsjednika SDS i načelnik Teslića, Milan Miličević, tvrdi da je postojanje Saveza već odavno izgubilo svaki smisao.

Nakon što su SDS-ovi načelnici opština i gradova, na Konferenciji lokalne samouprave (KOLOS) SDS juče zaprijetili napuštanjem Saveza opština i gradova Republike Srpske ukoliko se u roku od 10 dana ne održi vanredna sjednica na kojoj bi se raspravljalo o cijeni struje i umanjenim prihodima lokalnih zajednica, gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić (SNSD), koji se nalazi na čelu Saveza, rekao je da čak i kad bi htio ne bi mogao da ispuni taj zahtjev.

– To što njega (KOLOS, op. a.) čine načelnici opština iz SDS, to je njihovo pravo da se udružuju kako god žele, ali spona između te dvije organizacije ne postoji, niti će postojati – izjavio je Ćosić za Srnu.

On je istakao da je prije zakazivanja sjednice Skupštine Saveza opština i gradova prvo potrebno da trećina članova Predsjedništva, odnosno sedam od 21, podnese zahtjev za sazivanje sjednice Predsjedništva ovog tijela, na kojoj će se diskutovati o sazivanju vanredne sjednice Skupštine Saveza.

– Tako je po našem poslovniku jedino moguće, a da sada KOLOS nešto traži od mene kao predsjednika ovog saveza, to je, u najmanju ruku, neozbiljno. Još je neozbiljnije da moje kolege koje tamo participiraju i znaju procedure tako nešto traže. Ne znam zašto učestvuju u takvim stvarima – rekao je Ćosić.

Vršilac dužnosti predsjednika SDS i načelnik opštine Teslić, Milan Miličević, za Srpskainfo kaže da nije iznenađen Ćosićevom reakcijom na zahtjev načelnika i gradonačelnika opština i gradova iz SDS, jer, kako tvrdi, znaju “s kim imaju posla”.

FOTO: SDS
FOTO: SDS

– Savez opština i gradova je, nažalost, organizacija od koje ni opštine ni gradovi, kao ni ljudi koji tu žive, nemaju apsolutno nikakve koristi. To govorim iz iskustva koje nije malo. Ćosićeva reakcija samo govori o tome koliko su bahati i koliko ne žele da čuju glas običnog čovjeka koji ima problem zbog njihovog nerada. Nije važno ko pripada kojoj političkoj stranci i iz koje je partije neki načelnik. Sve one probleme koje smo mi juče iznijeli muče i načelnike koji su u SNSD, ali oni o tome ne smiju da pričaju. Oni to govore kad su s nama, ali to javno ne smiju da kažu zato što postoji “bič” koji ih odmah udara po ušima. Zato moraju da ćute i slušaju – kaže Miličević.

On, između ostalog, tvrdi da nijedna lokalna zajednica u Srpskoj gotovo da nema nikakve koristi od Saveza opština i gradova iako članarina u Savezu, prema njegovim riječima, uopšte nije mala.

Na naše pitanje da li će načelnici i gradonačelnici iz SDS zaista napustiti članstvo u Savezu opština i gradova RS ukoliko u roku od 10 dana ne bude sazvana vanredna skupština saveza, Miličević nije konkretno odgovorio.

– Ako Ćosić ne može da sazove vanrednu skupštinu za 10 dana neka je sazove za 20. Mi ćemo biti srećni da možemo da kažemo ono što mislimo, a ono što načelnici iz SNSD ne smiju da kažu. Što je najžalosnije, niko neće imati ni štete ni koristi od toga da li će 15, 20 ili 30 načelnika izaći iz Saveza opština i gradova ili će tamo ostati. To vam, opet, govori nešto drugo, a to je da Savez opština i gradova, ovakav kakav jeste, ne služi nikome. To otvara i pitanje kakva je uopšte uloga Saveza, koja čak nije ni savjetodavna prema Narodnoj skupštini ili Vladi Republike Srpske – smatra Miličević.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Juniori KMF “Radnika” šampioni regularnog dijela

Saopštenje KMF “Radnik MD Shop” prenosimo u cjelosti: “Prije početka sezone zacrtali smo cilj da napravimo jaku, kvalitetnu okosnicu...

DOM ZDRAVLJA BIJELJINA: Počinje sa radom “Škola za trudnice”

Škola za trudnice u okviru Ambulante za specijalističke konsultacije iz ginekologije, kreće početkom aprila, a sve zainteresovane trudnice...

ŠKOLA NOVINARSTVA SEMBERSKIH NOVINA: Komisija bira najbolje radove

„Semberske novine“, u saradnji sa Aktivom direktora regije Bijeljina, Lopare i Ugljevik, nastavljaju Ljetnju školu novinarstva „Semberskih novina“,...

Nacrt izbornog zakona Srpske izglasan u Narodnoj skupštini (foto)

Dva i po sata iza ponoći, poslanici Narodne skupštine Republike Srpske izglasali su Nacrt izbornog zakona Republike Srpske...