NEDELJKO JOVIĆ: Budžet udvostručen

Datum:

Share post:

Budžet Javnog fonda za dječiju zaštitu Republike Srpske udvostručen je u ovoj godini u poređenju sa prethodne dvije i iznosi oko 114.000.000 KM, čime je znatno poboljšan obim sredstava koja se isplaćuju za prava iz Zakona o dječijoj zaštiti, rekao je u intervjuu Srni direktor Fonda Nedeljko Jović.

Jović je naglasio da će projekat "Socijalizacija djece Republike Srpske" biti realizovan u 2021. godini ukoliko se epidemiološka situacija smiri jer je svjetska pandemija bila razlog da, nakon gotovo dvije decenije, projekat ne bude realizovan u ovoj godini.

On je istakao da pandemija virusa korona nije negativno uticala na isplatu prava iz dječije zaštite, izuzev realizacije tog projekta, čiji je osnovni cilj da se ostvari pozitivan uticaj na razvoj djece.

"Projekat je odgođen zbog preduzimanja svih preventivnih epidemioloških mjera s ciljem zaštite zdravlja djece, njihovih roditelja i stručnog osoblja", rekao je Jović.

TESTNA REKLAMA

REFUNDIRANJE 100 ODSTO BRUTO PLATE POSLODAVCIMA ZA PORODILJE
Jović je rekao da Javni fond za dječiju zaštitu Republike Srpske u 2020. godini poslodavcima refundira 100 odsto bruto plate koju isplaćuju zaposlenim porodiljama, te na ovaj način poslodavci nemaju troškove u vezi sa porodiljskim odsustvima zaposlenih radnica.

On je napomenuo da je ova mjera, kao i niz drugih, omogućena zahvaljujući Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o dječijoj zaštiti, koji je na snagu stupio 1. januara 2020. godine.

Jović je ukazao da je ovim zakonom izmijenjen i uslov za ostvarivanje prava na materinski dodatak za sve nezaposlene porodilje, bez obzira na radni status u periodu prije dana rođenja djeteta, tako da više nije potrebno da porodilja bude nezaposlena tokom šest mjeseci prije rođenja djeteta da bi imala pravo na materinski dodatak.

"Bitna novost za neke od nezaposlenih roditelja u Republici Srpskoj je i uvođenje potpuno novog prava u oblasti dječije zaštite, odnosno naknade roditelju-njegovatelju ili njegovatelju, koji brinu o djeci sa smetnjama u razvoju ili o osobama sa invaliditetom. Jedan od nezaposlenih roditelja djeteta sa smetnjama u razvoju pravo na ovu naknadu imaće do navršene 30. godine života djeteta, a zakonom su jasno određeni uslovi za ostvarivanje ovog prava, koji se odnose, kako na dijete, tako i na roditelja-njegovatelja ili njegovatelja", naglasio je Jović.

Zahvaljujući novom zakonu, objašnjava Jović, u 2020. godini Javni fond za dječiju zaštitu pristupio je izmjenama u svojoj organizacionoj strukturi.

"Ovim izmjenama zakona građani mogu prava iz dječije zaštite da ostvaruju direktno u Fondu, umjesto putem centara za socijalni rad, kako je to do sada bilo uređeno. Uz pomoć resornog ministarstva Vlade Republike Srpske, posljednjih nekoliko godina Fond ostvaruje izuzetne i zapažene rezultate i konstanto se poboljšavaju postojeća prava i uvode nova", istakao je Jović.

DOBRO OBAVLJENE POSLOVE POTVRĐUJU POZITIVNI REVIZORSKI IZVJEŠTAJI
Jović je napomenuo da su u prethodnom periodu dobijali pozitivne izvještaje Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske, što ukazuje da Fond radi dobar posao, te da ima dobre interne i kontrolne postupke u sistemu ostvarivanja prava, obračuna, isplata i praćenja zakonskih precedura.

"Ako poredimo budžet u odnosu na prethodne dvije godine, možemo reći da se udvostručio i da u ovoj godini iznosi oko 114.000.000 KM, čime je znatno poboljšan obim sredstava koja se isplaćuju za prava iz Zakona o dječijoj zaštiti", rekao je Jović.

On je napomenuo važnost usvajanja Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju, kojim je propisano sufinansiranje boravka u predškolskoj ustanovi za djecu sa poteškoćama u razvoju i onu bez roditeljskog staranja.

Jović je naglasio da se za sufinansiranje boravka u predškolskoj ustanovi djece uzrasta od šest mjeseci do polaska u osnovnu školu, a koja imaju prebivalište u Republici Srpskoj, sredstva obezbjeđuju u Javnom fondu za dječiju zaštitu.

"Tokom Nedjelje djeteta i Međunarodnog dana djeteta Fond je dao svoj doprinos unapređenju društvene brige o djeci i porodicama sa djecom u Republici Srpskoj kroz novčanu podršku, a sa osnovnim ciljem jačanja porodice u ostvarivanju reproduktivne, ekonomske i zaštitne funkcije", rekao je Jović, podsjećajući da Fond oduvijek učestvuje u ovim manifestacijama.

PANDEMIJA I USLOVI POSLOVANJA
Govoreći o poslovanju u 2020. godini, Jović je rekao da se ono ne može sagledati bez osvrta na pandemiju virusa korona.

"Pandemija je, neizostavno, uticala na mali segment poslovanja, ali, što se tiče tehničko-organizacionog dijela, uspješno smo radili zahvaljujući dobrom informacionom sistemu. Uspostavljen je rad od kuće kako bi se smanjio broj prisutnih u poslovnim prostorijama, a time i izbjegao suvišni rizik po zaposlene", naveo Jović.

Prema njegovim riječima, od početka pandemije Fond je isplatu prava za refundaciju naknade plate za vrijeme korištenja porodiljskog odsustva poslodavcima vršio jednom sedmično.

Ovakva praksa traje i dalje jer Fond na ovaj način nastoji da pomogne poslodavcima da zaštite radna mjesta i održe likvidnost, ukazao je u intervjuu Srni direktor Fonda Nedeljko Jović.

"Ovo je godina reorganizacije istitucije i zaključno sa ovom godinom sve planirano ćemo i realizovati tako da će Fond imati svoje filijale i poslovnice na prostoru Republike Srpske, gdje će svi korisnici prava moći da predaju zahtjeve u skladu sa potrebama", najavio je Jović.

On je rekao da su tokom ove godine sva prava redovno isplaćivana početkom mjeseca za prethodni mjesec, te da očekuje i u 2021. pozitivan finansijski rezultat u poslovanju. 

Dešavanja u Bijeljini
 Izvor: infobijeljina.com/srna.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Borbelj i Olivera Jevtić pobjednici Atletske trke “Ugljevik 2022“

Pobjednici Sedme atletske trke "Ugljevik 2022" koja je održana sinoć su Đuro Borbelj i Olivera Jevtić iz Srbije. Trka...

Danas počinje Velikogospojinski post – SPC se priprema za praznik Uspenija Presvete Bogorodice

Za pravoslavne vjernike danas je počeo Velikogospojinski post kojim se pripremaju za praznik Uspenija Presvete Bogorodice - Velike...

Google ima sjajne vijesti za gejmere

Tokom ove nedjelje Google je počeo sa isporukom funkcije, koja će gejmerima omogućiti da igre iz clouda pokrenu...

AGRO SAVJET: Kako osušiti i čuvati origano

Sušenje origana nije zahtjevan postupak, ali je potrebno držati se određenih pravila sušenja. Origano je mediteranski začin intenzivnog mirisa...