Naučnici ne znaju zašto: Ova vrsta raka je u porastu među mladima

Datum:

Share post:

Smrtonosna vrsta raka u porastu je među mlađim odraslim osobama u Kanadi i Sjedinjenim Državama prema novim podacima Američkog društva za rak.

Stope raka debelog crijeva kod pacijenata mlađih od 50 godina porasle su za dva odsto između 2011. i 2019., ali liječnici još uvijek ne znaju tačan razlog.

– Znamo da se stope obolijevanja od ove vrste raka povećavaju kod mladih ljudi, rekla je Rebeka Sigal, glavna autorica novog istraživanja o kolorektalnom raku Američkog društva za rak.

Stanje je alarmantno

– Zabrinjavajuće je vidjeti koliko brzo populacija pacijenata oboljelih od ove vrste raka postaje mlađa uprkos smanjenju broja u ukupnoj populaciji, nastavila je Sigal.

– Trend ka uznapredovalim bolestima kod ljudi svih dobi takođe je iznenađujući, dodao je istraživač Američkog društva za rak. No, liječnici u Kanadi takođe su primijetili sličan trend u porastu raka debelog crijeva kod Kanađana prema Loren Pelej iz CBC Newsa.

U porastu kod oba spola

Studija iz 2019. o stopama kolorektalnog raka kod odraslih Kanađana pokazala je da je bolest u porastu kod oba spola, pri čemu je kod žena stopa dijagnoze nešto veća.

– Učestalost raka debelog crijeva među mlađim odraslim osobama porasla je od 2006. do 2015. među muškarcima s godišnjom promjenom u postotku od 3,47% i od 2010. do 2015. među ženama s godišnjom promjenom u postotku od 4,45%”, napisali su autori studije. U maju je Kanadsko društvo za borbu protiv raka očekivalo da će kolorektalni rak biti četvrti najčešće dijagnostifikovani rak među Kanađanima u 2022. godini.

Drugi vodeći uzrok smrti od raka kod muškaraca i treći kod žena

– To je drugi vodeći uzrok smrti od raka kod muškaraca i treći vodeći uzrok smrti od raka kod žena, napisalo je Kanadsko društvo za borbu protiv raka na svojoj veb stranici.

Od 24 300 Kanađana kojima je 2022. godine dijagnostifkovan rak debelog crijeva, Kanadsko društvo za borbu protiv raka izjavilo je da će njih 9 400 umrijeti od te bolesti. Ono što najviše zabrinjava u svim ovim novim podacima je to što se čini da liječnici ne znaju zašto su stope među mlađim odraslim osobama u porastu u Kanadi i Sjedinjenim Državama.

Što bi moglo pogoršati kolorektalni rak?

Nezdrava prehrana, nedostatak tjelesne aktivnosti, kao i pušenje i konzumacija alkohola, mogli bi biti neki od razloga zašto liječnici viđaju sve više mlađih osoba oboljelih od kolorektalnog raka prema Elizabet Holms iz Kanadskog društva za borbu protiv raka. Održavanje zdravlja je najbolji način da se izbjegne kolorektalni rak prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti. Možete smanjiti rizik “povećavanjem tjelesne aktivnosti, održavanjem zdrave tjelesne težine, ograničavanjem konzumacije alkohola i izbjegavanjem duhana”.

Rano se testirajte

Rano otkrivanje kolorektalnog raka takođe je vrlo važno. Probir kolorektalnog raka može pronaći prekancerozne polipe kako bi se mogli ukloniti prije nego što se pretvore u rak, napisali su centri za kontrolu i prevenciju bolesti na svojoj veb stranici, piše N1.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: N1

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

BIJELJINA: U Banji Dvorovi otvorena II međunarodna likovna kolonija (foto)

Večeras je u restoranu hotela “Sveti Stefan” u Banji Dvorovi svečano otvorena II međunarodna likovna kolonija u organizaciji...

SPKD „PROSVJETA“ IZ LOPARA NASTUPILO NA SMOTRI FOLKLORA U VOĆINU

NASTUP NA SMOTRI FOLKLORA U VOĆINU Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“ iz Lopara je učestvovalo na 12. Smotri...

U Zvečanu ima ranjenih, KFOR stoji ispred opštine

U današnjim sukobima u Zvečanu između pripadnika Kfora i srpskog naroda ima mnogo povređenih sa obe strane, javlja...

„KOSOVO JE SRCE SRBIJE“: Novak poslao moćnu poruku nakon meča (foto)

Najbolji srpski teniser Novak Đoković plasirao se u drugo kolo Rolan Garosa, a nakon pobjede protiv Aleksandara Kovačevića...