Predsjednik Socijalističke partije Srpske i narodni poslanik Goran Selak, potpredsjednik SPS i narodni poslanik Maksim Skoko i zamjenik načelnika opštine Gacko Siniša Mandić prisustvovali su danas svetoj liturgiji i pomenu za 185 mještana sela Pridvorice u manastiru Svetog kneza Lazara.

U ovom selu udaljenom 40 kilometara od Gacka, na Božić
1942. godine od strane ustaša i muslimana iz okolnih sela pobijeno je svo srpsko stanovništvo, uključujući i žene i djecu, a ovaj zločin je bio inspiracija za knjigu i film "Nož".

Predsjednik SPS Goran Selak poručio je da su ustaše 1942. godine na Božić u Pridvorici pobile svo srpsko stanovništvo, ali da današnje okupljanje naroda, obnova hrama i manastira i sveta liturgija svjedoče da nisu uspjeli da ubiju dušu
naroda te da niko neće izbrisati sjećanje na nevine žrtve.

– Ono što se desilo u selu Pridvorica na Božić 1942. godine ne treba da se ponovi više nikom i nigdje. Zato je naša obaveza da čuvamo sjećanje na žrtve i da se u miru okupljamo i molimo za stradale. Poslije pokolja u Pridvorici nije ostao niko od Srba, ali zato se danas okupljamo sa svih strana i trudimo se da sjećanje na nevine žrtve živi vječno –
istakao je Selak.

Potpredsjednik SPS Maksim Skoko je naglasio da Socijalistička partija Srpske od svog osnivanja posebnu pažnju posvećuje njegovanju slobodarske tradicije iz oslobodilačkih ratova i sjećanju na nevine žrtve.

– Nema budućnosti i istinskog napretka bez poznavanja prošlosti i bez čuvanja naše tradicije i istorije. Kao što se sjećamo heroja iz odbrambeno oslobodilačkih ratova, tako nam je dužnost i da se poklonimo sjenima nevino stradalih, da im odamo počast i da shvatimo koliko smo skupo platili slobodu – poručio je Skoko.

Dešavanja u Bijeljini
​Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име