BIJELJINA: Održana svečana akademija “U susret Vidovdanu”

Datum:

Share post:

U Eparhijskom kulturnom centru u Bijeljini sinoć je održana tradicionalna svečana akademija “U susret Vidovdanu” u organizaciji Gradskog odbora Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva /SPKD/ “Prosvjeta”, Grada Bijeljina i Eparhije zvorničko-tuzlanske na kojoj su nastupile članice sekcija ovog društva, a podijeljene su i nagrade za 21 najuspješnijeg učenika osnovnih i srednjih škola sa područja grada.

Skup je počeo himnom Republike Srpske “Moja Republika” u izvođenju “Prosvjetine” etno-grupe, a potom se prisutnima obratio izaslanik Njegovog Preosveštenstva episkopa zvorničko-tuzlanskog Fotija, sveštenik Branislav Nedić, koji je govorio o značaju Vidovdana za srpski narod i brojnim važnim događajima koji su kroz istoriju povezani sa ovim praznikom.
 
Nedić je podsjetio na žrtvu kneza Lazara i kosovskih junaka 1389. godine i njihov izbor vječnog života.
 
“Neka nam mjera življenja bude Hristos, a ljubav smisao života”, poručio je Nedić.

“Car Lazar i mučenici kosovski uoči Kosovske bitke, na čuvenoj Kneževoj večeri, poručiše ono najbitnije,  da je “zemaljsko za malena carstvo, a nebesko uvijek i dovijeka”. Ostavili su nam poruku da je jedino ispravno i jedino moguće krajnje odredište svakoga čovjeka i njegovog životnog puta u zajednici s Bogom i Carstvom nebeskim. Velika istorijska bitka odigrala se na Kosovu polju 28. juna 1389. godine. Punih šest stoljeća kasnije osjećamo posljedice te velike bitke. Vidovdan je dan našeg opredjeljenja i dan našeg stradanja. Knez Lazar se žrtvovovao za drugoga i on je svjedok ljubavi za drugoga, te je svjedok jevanđeoskog  načina postojanja i života”, poručio je sveštenik Branislav Nedić.
 
Predsjednik bijeljinske “Prosvjete” Slaviša Mikić rekao je novinarima prije početka svečane akademije da ovo društvo ima više od 100 članova i da je namjera da ih okupi što više jer Bijeljina ima izuzetan potencijal.
 
“Trudimo se da obogaćujemo naše aktivnosti i da u svakom sljedećem javnom nastupu imamo nešto novo da ponudimo”, istakao je Mikić.
 
Osim etno-grupe, u programu su nastupile članice dramske sekcije “Prosvjete”, djeca Vrtića “Čika Jova Zmaj”, recitatori, te profesor srpskog jezika i književnosti Stojanka Đokić autorskom pjesmom koja je prvi put javno izvedena.
 
Sestre Jovana i Marija Kršić izvele su pjesmu “Rasti, rasti moje zeleni bore”.
 
Predstavljeni su i najuspješniji učenici osnovnih i srednjih škola u protekloj godini za koje je poklone pripremila “Prosvjeta” zajedno sa Eparhijom zvorničko-tuzlanskom, a ove godine su se priključili Bolnica “Sveti vračevi” Tehnički remont Bratunac /TRB/ kao prijatelji “Prosvjete” i mladih koji će sutra brinuti o srpskoj tradiciji i kulturi.

Na kraju svečanosti organizovano je i zajedničko fotografisanje najuspješnijih učenika sa predsjednikom Skupštine grada Aleksandrom Đurđevićem, direktorom bijeljinske bolnice Zlatkom Maksimovićem, generalnim direktorom TRB-a Slavenkom Ristićem i predsjednikom “Prosvjete”.
 
Priređena je i izložba radova o ćirilici učenika osnovnih škola sa područja Bijeljine.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srna.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Mladicu dužu od metar i težu od 10 kg u Drini ulovio iskusni ribar Simo Pokorni (foto,video)

U Zvorniku, na rijeci Drini ulovljen kapitalan primjerak mladice teže od deset kilograma i duža od metar. Zbog...

BOŠKO RADIĆ: Proizvodnja pšenice je neisplativa

Proizvodnja pšenice je neisplativa, kaže u ATV jutru Borško Radić, predsjednik Udruženja proljoprivrednika sela Semberije. Radić ističe da čekaju...

U toku sedmice oplemenjivanje prostora parka prijateljstva „Bijeljina – Langenhagen“ novim, zdravim biljnim vrstama (foto)

Redakciji portala Dešavanja u Bijeljini obratili su se građani sa informacijom da je Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove i...

Odziv za skrining trbušne aorte premašio očekivanja – Besplatni pregledi u bijeljinskoj Bolnici i naredne sedmice (video)

Zbog ogromnog interesovanja građana za skrining preglede aneurizme trbušne aorte, preventivna akcija besplatnih ultrazvučnih pregleda produžava se i...