BIJELJINA: Održana svečana akademija “U susret Vidovdanu”

Datum:

Share post:

U Eparhijskom kulturnom centru u Bijeljini sinoć je održana tradicionalna svečana akademija “U susret Vidovdanu” u organizaciji Gradskog odbora Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva /SPKD/ “Prosvjeta”, Grada Bijeljina i Eparhije zvorničko-tuzlanske na kojoj su nastupile članice sekcija ovog društva, a podijeljene su i nagrade za 21 najuspješnijeg učenika osnovnih i srednjih škola sa područja grada.

Skup je počeo himnom Republike Srpske “Moja Republika” u izvođenju “Prosvjetine” etno-grupe, a potom se prisutnima obratio izaslanik Njegovog Preosveštenstva episkopa zvorničko-tuzlanskog Fotija, sveštenik Branislav Nedić, koji je govorio o značaju Vidovdana za srpski narod i brojnim važnim događajima koji su kroz istoriju povezani sa ovim praznikom.
 
Nedić je podsjetio na žrtvu kneza Lazara i kosovskih junaka 1389. godine i njihov izbor vječnog života.
 
“Neka nam mjera življenja bude Hristos, a ljubav smisao života”, poručio je Nedić.

“Car Lazar i mučenici kosovski uoči Kosovske bitke, na čuvenoj Kneževoj večeri, poručiše ono najbitnije,  da je “zemaljsko za malena carstvo, a nebesko uvijek i dovijeka”. Ostavili su nam poruku da je jedino ispravno i jedino moguće krajnje odredište svakoga čovjeka i njegovog životnog puta u zajednici s Bogom i Carstvom nebeskim. Velika istorijska bitka odigrala se na Kosovu polju 28. juna 1389. godine. Punih šest stoljeća kasnije osjećamo posljedice te velike bitke. Vidovdan je dan našeg opredjeljenja i dan našeg stradanja. Knez Lazar se žrtvovovao za drugoga i on je svjedok ljubavi za drugoga, te je svjedok jevanđeoskog  načina postojanja i života”, poručio je sveštenik Branislav Nedić.
 
Predsjednik bijeljinske “Prosvjete” Slaviša Mikić rekao je novinarima prije početka svečane akademije da ovo društvo ima više od 100 članova i da je namjera da ih okupi što više jer Bijeljina ima izuzetan potencijal.
 
“Trudimo se da obogaćujemo naše aktivnosti i da u svakom sljedećem javnom nastupu imamo nešto novo da ponudimo”, istakao je Mikić.
 
Osim etno-grupe, u programu su nastupile članice dramske sekcije “Prosvjete”, djeca Vrtića “Čika Jova Zmaj”, recitatori, te profesor srpskog jezika i književnosti Stojanka Đokić autorskom pjesmom koja je prvi put javno izvedena.
 
Sestre Jovana i Marija Kršić izvele su pjesmu “Rasti, rasti moje zeleni bore”.
 
Predstavljeni su i najuspješniji učenici osnovnih i srednjih škola u protekloj godini za koje je poklone pripremila “Prosvjeta” zajedno sa Eparhijom zvorničko-tuzlanskom, a ove godine su se priključili Bolnica “Sveti vračevi” Tehnički remont Bratunac /TRB/ kao prijatelji “Prosvjete” i mladih koji će sutra brinuti o srpskoj tradiciji i kulturi.

Na kraju svečanosti organizovano je i zajedničko fotografisanje najuspješnijih učenika sa predsjednikom Skupštine grada Aleksandrom Đurđevićem, direktorom bijeljinske bolnice Zlatkom Maksimovićem, generalnim direktorom TRB-a Slavenkom Ristićem i predsjednikom “Prosvjete”.
 
Priređena je i izložba radova o ćirilici učenika osnovnih škola sa područja Bijeljine.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srna.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

AGRO SAVJET: Vodič za održavanje, prihranu i presađivanje orhideja

Za orhideje kažu da su najljepše cvijeće na planeti, ali ako ih gajite, vrlo je važno znati osnovna...

Današnje CIJENE voća, povrća i cvijeća na ZELENOJ PIJACI u Bijeljini

Cijene voća i povrća na Zelenoj pijaci u Bijeljini NAZIV PROIZVODA J.mjere CIJENA KROMPIR kg 2,50 KM CRNI LUK kg 2,50 KM BIJELI LUK kg 8,00 KM PASULJ kg 6,00 KM PAPRIKA CRVENA kg 5,00 KM PAPRIKA...

U Bijeljini rođene DVIJE BEBE

U porodilištu bolnice „Sveti Vračevi“ u Bijeljini u protekla 24 časa rođene su dvije djevojčice. Broj rođenih i upisanih...

SERVISNE INFORMACIJE za 26. april: Prekidi u snabdijevanju vodom i električnom energijom

Danas, zbog otklanjanja kvarova na vodovodnoj mreži, u vremenu od 08:00 do 14:30 časova, mogući su prekidi u vodosnabdijevanju...