NARODNI FRONT, DUBRAVAC: Oduzimanje prava na dječiji doplatak – nedopustiv postupak Fonda za dječiju zaštitu Republike Srpske

Datum:

Share post:

Oduzimanje prava na dječiji doplatak, porodicama sa četvoro i više djece koja primaju naknadu kao podršku roditeljima za navedeni status je nedopustiv postupak od  strane Fonda za dječiju zaštitu Republike Srpske- rekao je poslanik Narodnog fronta u Narodnoj skupštini Republike Srpske Željko Dubravac.

On dodaje da je vijest koja je potvrđena od strane Fonda, zatekla sve roditelje sa četvoro i više djece, koja primaju naknadu koja je utvrđena u iznosu od 750 KM, te kako kaže, istovremeno zgrozila javnost u Republici Srpskoj.

Iz Fonda su ovaj postupak obrazložili, prelaskom materijalnog cenzusa, oporezivog dijela ukupnih primanja oba roditelja, čime se gubi pravo na ostvarivanje dječijeg doplatka, što je samo po sebi potpuni apsurd- kaže Dubravac i dodaje da su upravo cilj i svrha donošenja Zakona o podršci nezaposlenim roditeljima sa četvoro i više djece, a samim tim i djeci višečlanih porodica čiji roditelj je nazaposlen, bazirani na tome da se ne uskraćuju druga prava, ali i podrška strateškim  mjerama pronatalitetne politike u Republici Srpskoj.

Dubravac ističe da je potpuno neprihvatljivo kriti se iza zakonskog rješenja koje ionako diskriminiše prava djece, po principu jedno dijete može imati dječiji doplatak a druge ne, te da je to samo je još jedna u nizu nedopustivih poteza institucija vlasti u Republici Srpskoj.

Zbog novonastale situacije, tražim od Vlade Republike Srpske da hitno reaguje i obezbijedi isplatu dječijeg doplatka djeci kojoj je isti uskraćen, te u hitnu proceduru uputi izmjene i dopune Zakona o Dječijoj zaštiti, odnosno Zakona o podršci nezaposlenim roditeljima porodica sa četvoro i više djece, kako bi se novonastala situacije riješila na zadovoljstvo svih korisnika- zaključio je Dubravac.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljin.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Kako da zaštitite vašu baštu i biljke od nevremena

Bašte i vrtovi su dio mira i ljepote u našim životima, ali ih nevrijeme može brzo pretvoriti u...

Srpska bogatija za 13 djevojčica i 12 dječaka

U porodilištima u Republici Srpskoj u protekla 24 časa rođeno je 25 beba, 13 djevojčica i 12 dječaka,...

Odbojkaši „Radnika“ odbranili titulu prvaka Bosne i Hercegovine

Odbojkaši Radnika odbranili su titulu prvaka Bosne i Hercegovine. Iako nisu imali prednost domaćeg terena u finalu, odbojkaši Radnika...

VRIJEME DANAS svježije uz moguće naoblačenje

Ujutru promenljivo uz sunčane periode i hladno, u višim predelima mraz, a slab mraz je moguć i ponegde...