PREMINUO MIROSLAV MAJKL ĐORĐEVIĆ – Najugledniji srpski lobista u dijaspori

Datum:

Share post:

Osnivač krovne organizacije Kongres srpskog ujedinjenja i jedan od najuglednijih srpskih lobista u dijaspori Miroslav Majkl Đorđević preminuo je u 87. godini u SAD.

Đorđević je rođen 1936. godine u Beogradu gdje je završio Prvu mušku gimnaziju.

Emigrirao je u SAD 1956. godine, gdje je radeći kao fizički radnik uštedio novac za školovanje i upisao Univerzitet “Berkli”.

Na tom univerzitetu je 1960. godine diplomirao bankarstvo i finansije.

Tokom 80-ih, uz partnerstvo nekoliko najznačajnijih finansijskih kompanija u Americi, osnovao je dvije finansijske kompanije, a potom i finansijsku banku i uspješno raširio poslovanje po bivšoj Jugoslaviji.

Da bi pomogao ujedinjenje demokratske opozicije u Srbiji s ciljem tranzicije u demokratiju, Đorđević je krajem 1999. godine pokrenuo i organizovao Sent Andrejeski Sabor u Mađarskoj.

On je zajedno sa uglednim srpskim porodicama Ćelović iz Detroita i Vuković iz Denvera osnovao Zadužbinu “Studenica” 1993. godine.

Đorđević je nosilac više američkih i domaćih odlikovanja, među kojim su orden jugoslovenske zastave drugog stepena za patriotski rad u dijaspori i orden Nemanje drugog stepena za “zasluge u njegovanju veza srpskih iseljenika sa otadžbinom, kao i nesebičnu pomoć i dobročinstvo svom narodu”.

On je još 1983. godine uvršten u čuvenu publikaciju “Ko je ko u Americi”.

Đorđević je bio i autor mnogih profesionalnih i drugih publikacija.

Dešavanja u Bijeljini
izvor: srpskainfo.com/srna.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

STOJANOVIĆ: SNSD nije velika partija, igubili ste u Bijeljini 183:0!

Tomica Stojanović je na današnjoj sjednici NS RS kao poslanik SDS rekao da SNSD nije velika partija. Vi ste...

BRNABIĆ: Imate moju ostavku na stolu, Vučić, neće biti prelazne Vlade

Predsjednik i premijerka Srbije Aleksandar Vučić i Ana Brnabić obraćaju se javnosti iz Predsedništva. - Premijerka Ana Brnabić izjavila...

ŠMIT: Dodik me ne prihvata kao visokog predstavnika, ali me ipak sluša svaki dan“

Obraćanje Šmita nakon sjednice PIK "Dodik me ne prihvata kao visokog predstavnika, ali me ipak sluša svaki dan" Kristijan...

POKRET ZA BIJELJINU: Mauzer je istorijska ličnost Semberije (foto)

U Bijeljini su danas polaganjem vijenaca na spomenik komandantu Ljubiši Saviću Mauzeru obilježene 23 godine od njegovog ubistva. -Ovom...