NA DANAŠNJI DAN Racka Varoš dobila naziv Neoplanta

Datum:

Share post:

Na današnji dan 1. februara 1748. godine ukazom austrijske carice Marije Terezije, Racka Varoš (Srpski Grad) dobila je naziv Neoplanta i status slobodnog kraljevskog grada. Srbi su ga nazvali Novi Sad, a grad je, zahvaljujući privilegijama i ekonomskim povlasticama, napredovao je brže od ostalih gradova u Vojvodini.

Istog dana 1860. godine rođen je srpski filolog Milan Rešetar, univerzitetski profesor slovenske filologije u Beču i Zagrebu. Proučavao je jezik starih spomenika, dijalekata i akcenata, posebno književnu i kulturnu istoriju rodnog Dubrovnika i bio je najbolji poznavalac dubrovačkog novca.

Na današnji dan 1935. godine počeo je štrajk solidarnosti studenata Beogradskog univerziteta s drugovima u koncentracionom logoru u Višegradu, a u sukobu s policijom je poginuo student prava Mirko Srzentić. Studenti su tražili puštanje kolega iz logora, odlazak policije iz zgrade Univerziteta i omogućavanje Srzentićeve sahrane. Uhapšeno je više od 300 studenata, a tridesetak poslato u Višegrad.

Istog dana 1950. godine u Beogradu osnovan je Željeznički muzej, prvi u Jugoslaviji, koji je otvoren za javnost u aprilu 1953. godine.

Na današnji dan 1992. godine Vlada Republike Srpske Krajine (RSK) odbacila je plan Sajrusa Vensa i ostala pri zahtjevu da mirovne snage UN budu angažovane samo na liniji sukoba.

Istog dana 2001. godine anketna komisija skupštine Republike Srpske za ispitivanje posljedica na okolinu i stanovništvo dejstva municije sa osiromašenim uranijumom odlučila da se obrate cirkularnim pismom svim relevantnim institucijama i pojedincima u Republici Srpskoj, FBiH i svijetu koji mogu pružiti podatke o štetnom djelovanju ove municije.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

VUKOVIĆ: Očekujemo pobjedu Ljubiše Petrovića – PDP bitan politički faktor u Bijeljini (foto)

Glavni odbor PDP je na juče (subota, 17. maj 2024.) održanoj sjednici u Bijeljini donio Odluku o izlasku...

II Simpozijum o aritmijama od 24. do 26. maja u Bijeljini

II Simpozijum o aritmijama koga organizuje Udruženje kardiologa Republike Srpske, odžaće se 24.05.do 26.05.2024. godine u Hotelu „Drina“...

KOŠARAC: Šmitu je neophodna medicinska dijagnoza, krajnje je vrijeme da se ovom pacijentu ukaže pomoć

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac izjavio je da je Kristijanu Šmitu neophodna medicinska dijagnoza, te da je...

SAVIĆ: Borce više boli nepravda u društvu od materijalnog položaja – obilježana 32. godišnjica Druge majevičke brigade (foto)

U Priboju kod Lopara danas je obilježana 32. godišnjica od osnivanja Druge majevičke lake pješadijske brigade. Ispred spomenika poginulim...