NA DANAŠNJI DAN osnovana Fondacija “Borislav Pekić“

Datum:

Share post:

Na današnji dan 5. februara 1944. godine vrhovni komandant Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije Josip Broz u Drugom svjetskom ratu uputio depešu povjerenicima u Srbiji, obavještavajući ih da im u specijalnu misiju šalje britanskog majora Džonija Hanikera, člana britanske vojne misije pri Vrhovnom štabu NOVJ, koji će Savezničkoj misiji pri Vrhovnom štabu dostavljati „sve vaše želje u pogledu pomoći savezničkog vazduhoplovstva“.

Istog dana 1988. godine vrhovni sud SSSR ukinuo je presudu kojom su u martu 1938. godine osuđeni i potom ubijeni Nikolaj Buharin, Aleksej Rikov i niz drugih visokih sovjetskih partijskih i državnih rukovodilaca. Svi osuđeni su rehabilitovani, jer je optužba bila izmišljena prema nalogu Josifa Staljina.

Na današnji dan 1990. godine sovjetski predsjednik Mihail Gorbačov na partijskom plenumu rekao da Komunistička partija mora da se odrekne monopola na vlast.

Istog dana 1993. godine u Beogradu je osnovana Fondacija „Borislav Pekić“ radi trajnog čuvanja i njegovanja uspomene na velikog srpskog pisca, sređivanja i publikovanja njegove rukopisne zaostavštine, izdavanja sabranih djela, prevođenja na strane jezike. Ustanovljena je i Književna stipendija „Borislav Pekić“.

Na današnji dan 1994. godine na sarajevskoj pijaci „Markale“ poginulo 68 ljudi od eksplozije navodno samo jedne minobacačke granate, za šta su optuženi Srbi da bi – kako se pokazalo – bilo izdejstvovano povlačenje teškog naoružanja oko Sarajeva.

Istog dana 2004. godine pripadnici MUP-a FBiH uhapsili, na osnovu naloga Suda BiH, zamjenika direktora Interpola BiH Asima Fazlića zbog sumnje da je zloupotrijebio položaj i ovlaštenja, primao mito i odavao službene tajne.

Na današnji dan 2004. godine Vrhovni sud Hrvatske poništio nepravosnažnu presudu Suda u Gospiću, kojom je Srbin Svetozar Karan iz Korenice osuđen krajem prošle godine na 13 godina zatvora zbog navodnih ratnih zločina.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Sveti arhijerejski sabor počinje 14. maja u Pećkoj patrijaršiji

Redovno zasjedanje Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve svečano će početi u utorak, 14. maja, sabornom liturgijom sa...

Prof. dr Slađana Šiljak, član evaluacionog tima imenovana od strane ECARA u posjeti Domu zdravlja Bijeljina

Dom zdravlja Bijeljina dana 08.05.2024. godine je posjetila prof. dr Slađana Šiljak, član evaluacionog tima imenovana od strane...

U Brčkom održan sastanak predsjednika GO/OO PDP iz IJ 6

U prostorijama Partije demokratskog progresa Gradskog odbora Brčko, održan je sastanak koji je okupio predsjednike Gradskih, odnosno Opštinskih...

NEŠIĆ: Treba razmisliti o odlaganju lokalnih izbora te njihovom spajanju sa opštim izborima 2026. godine

Treba da se očitujemo da li učestvujemo u izbornom procesu koji vodi CIK ili ćemo sačekati da na...