NA DANAŠNJI DAN: Oslobođen Aušvic, izveden Igmanski marš, rođen Mocart

Datum:

Share post:

Na današnji dan 1756. godine rođen je austrijski kompozitor Volfgang Amadeus Mocart. Već u šestoj godini napisao je prvu kompoziciju, u osmoj sonate, u devetoj simfonije, u 11. oratorijum, a u 12. operu "Jednostavna prevara". Napisao je više od 600 djela, uključujući opere, simfonije, koncerte za klavir, violinu, flautu, klarinet, hornu i druge instrumente, gudačke kvartete, kvintet sa klarinetom, sonate za klavir i za violinu, kantate, mise.

Istog dana  1777. godine,  rođen je srpski monah i pisac Lukijan Mušicki, upravnik manastira Šišatovac. Njegove pjesme odisale su rodoljubljem, humanizmom i prosvjetiteljskim idejama. Bio je prijatelj Vuka Karadžića.

Godine 1901. umro je italijanski kompozitor Đuzepe Verdi, uz Ričarda Vagnera najistaknutiji romantičarski operski stvaralac 19. vijeka. Čuvene su njegove opere "Nabuko", "Travijata", "Trubadur", "Rigoleto", "Bal pod maskama", "Moć sudbine", "Don Karlos", "Aida", "Otelo", "Falstaf".

Godine 1924. Jugoslavija je u Rimu potpisala pakt o prijateljstvu i saradnji s Italijom i sporazum kojim je Rijeka predata Italiji.
Na današnji dan, 1942. godine, u Igmanskom maršu u Drugom svjetskom ratu glavnina Prve proleterske brigade prešla je sto kilometara od Jahorine do Foče, preko Sarajevskog polja i planine Igman.  Marš više od 700 boraca, od kojih 50 ranjenih i bolesnih, trajao je 18 časova kroz dubok snijeg. U maršu su promrzla 172 borca i nekima su bez anestezije amputirani dijelovi tijela.

TESTNA REKLAMA

Istog dana 1945. godine Sovjetske jedinice oslobodile su Aušvic, najveći nacistički koncentracioni logor u Drugom svjetskom ratu.  U gasnim komorama Aušvica ubijeno je najmanje milion i po ljudi, najviše Jevreja. U logoru je bilo više od 25.000 Jugoslovena.

Godine 1967. SSSR, SAD i 60 drugih zemalja potpisalo je sporazum o zabrani nuklearnih eksperimenata u stratosferi.
Na današnji dan 1973. godine  ministri inostranih poslova SAD, Sjevernog Vijetnama i privremene revolucionarne vlade Južnog Vijetnama potpisali su ugovor o prestanku rata u Vijetnamu. Rat je ipak potrajao do 1975. godine.

Godine 2003.  bivši predsjednik Srbije Milan Milutinović izjasnio se pred Haškim sudom da se ne osjeća krivim ni po jednoj od pet tačaka optužnice, koja ga tereti za zločin protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja u toku sukoba na Kosmetu u proljeće 1999. godine.

Na današnji dan, iste godine, poslanici Skupštine Srbije usvojili su Ustavnu povelju buduće zajednice SCG i Zakon o njenom provođenju.

Godine 2004. bivši predsjednik Republike Srpske Krajine Milan Babić izjavio pred Haškim tribunalom da je kriv za progon na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi i saučesništvo u zajedničkom zločinačkom poduhvatu.

Godine 2008. najbolji srpski teniser Novak Đoković osvojio je Otvoreno prvenstvo Australije, a Nenad Zimonjić i Kineskinja Tijantijan Sun osvojili titulu u konkurenciji mješovitih dublova.

Danas je i Savindan, praznik u spomen na velikog srpskog prosvjetitelja – Svetog Savu, oca srpske državotvornosti, prvog srpskog arhiepiskopa, utemeljivača srpske diplomatije, književnosti, zakonodavstva, zdravstva.

Prva proslava Svetog Save kao školskog patrona održana je 1812. u Zemunu.
 
Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

BIJELJINA: Drina ostavila pustoš u Janji – pomoći poljoprivrednicima niotkuda! (foto,video)

Drina je ostavila pustoš na poljoprivrednim imanjima u MZ Janja kod Bijeljine a pomoći niotkuda tako da poljoprivrednici...

Vico Zeljković najavio povratak na scenu fudbalske A reprezentacije Republike Srpske

"A" selekcija mirovala 21 godinu: Povratak na međunarodnu scenu reprezentacije Srpske Reprezentativne selekcije Republike Srpske vraćaju se na fudbalsku...

Da pređemo na TI – BOJAN NOVOKMET – Pamtim momenat kad sam prvi put zakoračio na odbojkaški teren (video)

Bojan Novokmet, odbojkaš, menadžer... vlasnik "Sunrise" u Bijeljini, bio je gost emisije „Da pređemo na TI“. Novokmet je...

USORAC: Mljekari u Srpskoj nezdovoljni visinom podsticaja

Proizvođači mlijeka u Republici Srpskoj nisu zadovoljni novim nacrtom Pravilnika o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za...