NA DANAŠNJI DAN 2018. održani izbori u BiH, a vlast još nije formirana

Datum:

Share post:

Na današnji dan 2018. godine u BiH su održani Opšti izbori. BiH ni nakon godinu dana nema uspostavljenu vlast na državnom i federalnom nivou.

Uvjeravanja Bakira Izetbegovića (SDA) da bi vlast mogla biti formirana do kraja mjeseca ukoliko ne bude "pretjeranog uslovljavanja", juče su pala u vodu. Predsjednik SNSD-a Milroad Dodik izjavio je da Izetbegovićeve najave nisu realnost, te da on "zabavlja" narod.

"Bakir i njegove priče i termini… Zamislite kakva je to ozbiljnost kad on juče dolazi na sastanak na kome kaže da vjeruje da će se normalizovati odnosi, a ima samo jedan zahtjev da Hrvati odustanu od promjene Izbornog zakona, što je suštinski jedina stvar koju traže", rekao je Dodik juče u Mostaru.

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak smatra da BiH bez formirane vlasti godinu dana nakon izbora, šalje izrazito negativnu poruku, prvenstveno građanima, a onda i Evropskoj uniji (EU) i potencijalnim investitorima.

TESTNA REKLAMA

Ukazuje da je podjednako negativno i problematično za BiH i to što nije formirana vlast i to što su institucije blokrane, dok traju pregovori o tom pitanju.

Vrlo je važno, kaže, da EU da podršku institucijama u BiH na svim nivoma da rade, dok pregovori traju, jer je “posebno negativno to što su tri stranke odlučile da dok traju njihovi pregovori, budu blokirani i parlament i u dobrom dijelu i Vijeće ministara BiH”.

Za to će, navodi, pokušati da dobijem podršku i od visoke predstavnice za vanjsku politiku Evropske unije Federike Mogerini i drugih zvaničnika, s kojima očekujem da se sretnem u četvrtak u Barseloni, jer institucije u BiH na svim nivoima moraju normalno raditi, dok se ne završe pregovori o vlasti.

"Tri stranke koje su u proteklih godinu dana vodile razgovore, potrošile su dragocjeno vrijeme i snose odgovornost za taj period",smatra Crnadak.

Očigledno je, dodao je, i da EU i OSCE moraju pod hitno preuzeti na sebe inicijativu u vezi s provođenjem preporuka Kancelarije za demokratiju i lјudska prava (ODIHR), jer je vidljivo da domaći akteri nemaju interesa za to, odnosno nemaju dovoljno kapaciteta da to urade.

"Većina problema dolazi zbog toga što pobjednici nemaju puni legitimitet. Primjer RS se posebno ističe, gdje su kandidati na izborima prijetili i ucjenjivali birače. Po izvještaju OSCE-a RTRS je bila potpuno preuzeta od jedne političke stranke i jednog političara. Stoga je jasno da u takvim uslovima nema demokratije i napretka", tvrdi Crnadak.

INCKO: Hitno formirati vlast na svim nivoima

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko je, na godišnjicu održavanja izbora u BiH, istakao hitnu potrebu da se formira vlast na svim nivoima, a istovremeno ispoštuju međunarodne obaveze BiH. Incko je učestvovao na okruglom stolu o temi "Mir na zapadnom Balkanu" u Salcburgu na kojem je govorio o trenutnoj političkoj situaciji u BiH.

On je naglasio da bi se težište moralo staviti na programe i važna pitanja okrenuta budućnosti, kao što su evropska integracija i ekonomski rast, saopšteno je iz OHR-a.

"Ako se trenutni trend ne promijeni, BiH će ostati u prošlosti i stalno zaostajati za ostalim zemljama zapadnog Balkana", rekao je Incko.

On je istakao potrebu za jačanjem vladavine prava u BiH napominjući da je ona temelj svake zemlje i iz tog razloga mora joj se posvetiti odgovarajuća pažnja u BiH.

Incko je učesnik 15. konferencije evropskih regija i gradova u Salcburgu, u organizaciji Instituta evropskih regija čiji je počasni pokrovitelj austrijski predsjednik Aleksander van der Belen.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: mondo.ba

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

PROMOTIVNI FILM O OPŠTINI – “Lopare majevička oaza“ (video)

Ove godine o opštini Lopare je snimljen promotivni film pod nazivom „Lopare majevička oaza“. Načelnik opštine Lopare Rado Savić...

U OBUDOVCU KOD ŠAMCA ODRŽANA TRADICIONALNA DESETA „KOTLIĆIJADA“

U Obudovcu na „Jekića jezerima“ održana je tradicionalna deseta „Kotlićijada“, gdje su u spremanju vrsnih i ukusnih kotlića...

HOŠIĆ, ZVIJEZDA 09: NEMOJTE NAM OTIMATI POBJEDU

Ekipa Zvijezde 09 odigrala je neriješeno 1:1 sa ekipom Kozare, a nakon meča vidno ljut i izrevoltiran sudijskom...

Da pređemo na TI – ALEKSANDAR ĐURĐEVIĆ: “Istina je negdje između“ (video)

Predsjednik Skupštine Grada Bijeljina, Aleksandar Đurđević, bio je gost emisije “Da pređemo na TI”. Đurđević je za portal...