Vlada Republike Srpske i Ministarstvo prosvjete i kulture ulažu značajna sredstva u obrazovanje, a pristup prema svim osnovnim i srednjim školama ujednačen je i bez diskriminacije, izjavila je Srni resorni ministar Željka Stojičić.

Stojičićeva je istakla da je Ministarstvo u proteklih četiri do pet godina posvećeno procesu informatizacije koji se provodi u svim školskim ustanovama u Srpskoj.

LJUBIŠA PETROVIĆ NA PUTU KA BL: Nosi ’’simboličan poklon’’ za ministarku prosvjete i kulture u Vladi Srpske

Prema njenim riječima, taj projekat je vrijedan 24 miliona KM, a tu spada i grad Bijeljina „Osnovne i srednje škole uvezane su u centralni informacioni sistem sa Ministarstvom finansija i značajan broj komunikacije u svakom pogledu obavljamo putem tog sistema i imamo sve podatke kada je riječ o školama“, rekla je Stojičićeva, te dodala da je upoznata sa performansom koji je danas ispred Ministarstva izveo gradonačelnik Bijeljine LJubiša Petrović koji tvrdi da su ulaganja u obrazovanje u ovom gradu nedovoljna.

LJUBIŠA PETROVIĆ: Da li će mi ministarka prosvjete uzvratiti ’’poklon’’ kao ja njoj? (foto,foto…)

Govoreći o ulaganjima u škole, Stojičićeva je navela da se sredstva redovno planiraju u budžetu, odnosno određena interventna sredstva, kao i da se ne isključuje uloga i lokalne zajednice. Ona je podsjetila da su značajna ulaganja bila i u predškolsko obrazovanje u svim jedinicama lokalne samouprave, pa i u Bijeljini, kada je predsjednik Republike 2019. godine uložio 100.000 KM za područnu jedinicu dječijeg vrtića „Čika Jova Zmaj“.

Stojičićeva je navela da i Ministarstvo za građevinarstvo i Fond za energetsku efikasnost ulažu značajna sredstva. Ona je dodala da je Ministarstvo prosvjete i kulture od 2018. godine uložilo 913.747 KM u 34 škole.

„Ove godine je za Osnovnu školu `Knez Ivo od Semberije` u Bijeljini izdvojeno 85.470 KM za nabavku peći, za Osnovnu školu `Stevan Nemanja` u Dragaljevcu kod Bijeljine 13.935 KM za sanaciju krova i zida, a za Poljoprivredno-medicinsku školu u Bijeljini 69.475 KM za sanacija krova, prozora, limarije i poljoprivredne mehanizacije“, navela je Stojičićeva.

Ona smatra da tvrdnja da resorno ministarstvo zaobilazi Bijeljinu nije tačna, te da svako izdvajanje za obrazovanje i kulturu jeste ulaganje u budućnost i u djecu, kao i da u tome ne treba tražiti povode da se oblate republičke institucije koje su posvećene obrazovnom sistemu Srpske u svakoj lokalnoj zajednici. 

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srna.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име