inistar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vojin Mitrović izjavio je danas na panelu na Međunarodnom sajmu privrede „Banjaluka Ekspo 2024“ da je tehnološki razvoj jedan od načina da se poveća konkurentnost domaće privrede i da će dalje biti pružana pomoć domaćoj privredi kako bi dostigla što veći tehnološki nivo.

Mitrović je istakao da je Srpska prepoznala kako pomoći privrednim subjektima da nastupaju na domaćem i evropskom tržištu, ističući da je to podizanje proizvodnje na viši tehnološki nivo.

„Zbog toga smo prošle godine donijeli nove uredbe i izmjene uredbi oko direktnih ulaganja koji podstiču nova tehbnološka rješenja, digitalizaciju, robotizaciju, unapređenje tehnoloških procesa da bi proizvodnju digli na viši tehnološki nivo, radi povećanja konkurentnosti“, rekao je Mitrović.

On je u obraćanju na panelu „Regionalna ekonomska saradnja“ u okviru Međunarodnog sajma privrede „Banjaluka Ekspo 2024“ podsjetio da konkurentnost podrazumijeva kvalitet proizvoda i smanjenje troškova.

Mitrović je naglasio da je neophodno sagledati položaj Srpske u odnosu na EU.

„Mi smo na vratima EU, što znači da svi privredni subjekti koji su iz EU i koji su svoje proizvodnje povukli iz azijskih dalekih zemalja zbog problema sa transportom robe i proizvoda sada su orijentisani na zemlje zapadnog Balkana. Republika Srpska je prva i mi zaista u ovom trenutku to trebamo iskoristiti zbog svog geostrateškog položaja“, poručio je Mitrović.

On je naveo da su infrastruktura i poreska politika Srpske, te druge pogodnosti koje ima, prednosti koje poslovno okruženje čini povoljnim u odnosu na ostale zemlje regiona.

Mitrović je naglasio da će i dalje biti pružana pomoć privrednim subjektima i domaćoj privredi kako bi dostigli što veći tehnološki nivo.

„U toku ove godine planirali smo podsticaje za direktna ulaganja koja podrazumijevaju nova tehnička rješenja i inovacije“, zaključio je Mitrović.

Prvi međunarodni sajam privrede „Banjaluka Ekspo 2024“, koji je okupio oko 300 izlagača iz regiona i svijeta, počeo je danas u prisustvu najviših zvaničnika Republike Srpske.

Na Sajmu će se predstaviti izlagači iz različitih oblasti, drvne i metalske industrije, elektro i IT sektora, dizajna i finansija.

Organizatori sajma „Banjaluka Ekspo 2024“ su kompanije „RS konsalting end trejd“ Banjaluka i „Elit fer“ Banjaluka, uz institucionalnu podršku Vlade Republike Srpske, Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara, Spoljnotrgovinske komore BiH, Privredne komore Republike Srpske i grada Banjaluka.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srna.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име