Republika Srpska je regionalno posvećena i vidljivo je da u domenu svojih nadležnosti sprovodi kredibilne politike i ima namjeru da obezbjeđuje afirmaciju u regionu, što pokazuju investicije i zainteresovanost stranih ulagača za Srpsku, izjavio je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac.

On smatra da regionalna saradnja nema alternativu i da je ključno pitanje biti regionalno uvezan.

Košarac je novinarima u Banjaluci, gdje je prisustvovao panelu „Regionalna ekonomska saradnja“ koji se organizuje u okviru Međunarodnog sajma privrede „Banjaluka Ekspo 2024“, rekao da se trenutno sprovode određeni bilateralni i trilateralni sporazumi trgovinske prirode, što, nažalost, nije dovoljno.

On smatra da zemlje zapadnog Balkana imaju kapacitet, ali i da postoje određene političke barijere na nivou Federacije /FBiH/ BiH.

Navodeći da je „Otvoreni Balkan“ dobra inicijativa koju podržava Republika Srpska, Košarac je podsjetio da se ovo pitanje ne može riješiti na nivou BiH zbog političkih barijera među jednim dijelom političara u FBiH.

„To zaustavlja pozitivno kretanje naše poslovne zajednice u regionu“, smatra Košarac.

Košarac je rekao da je neophodno otvoriti mogućnost pregovaranja i sklapanja novih ugovora o slobodnoj trgovini, što bi podrazumijevalo otvaranje razgovora sa Kinom, Evroazijskom unijom i drugim zemljama.

On je podsjetio da se u Republici Srpskoj kao pozitivan primjer pojavilo interesovanje Saudijskog fonda.

Košarac je istakao da je jedna od dobrih inicjativa BRIKS, te ocijenio da relevantni iskoraci institucija mogu omogućiti domaćim privrednicima da plasiraju svoje proizvode na druga tržišta.

Prvi međunarodni sajam privrede „Banjaluka Ekspo 2024“, koji je okupio oko 300 izlagača iz regiona i svijeta, počeo je danas u prisustvu najviših zvaničnika Republike Srpske.

Na Sajmu će se predstaviti izlagači iz različitih oblasti, drvne i metalske industrije, elektro i IT sektora, dizajna i finansija.

Srbija je zemlja partner Sajma na kojem učestvuju predstavnici deset zemalja EU, kao i poslovnih delegacija iz Kine i Mađarske.

Organizatori Sajma „Banjaluka Ekspo 2024“ su banjalučke kompanije „RS konsalting end trejd“ i „Elit fer“, uz institucionalnu podršku Vlade Republike Srpske, Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara, Spoljnotrgovinske komore BiH, Privredne komore Republike Srpske i grada Banjaluka.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srna.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име