MINISTAR MITROVIĆ: Srpska ima izuzetan investicioni potencijal

Datum:

Share post:

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vojin Mitrović rekao je Srni da Republika Srpska ima izuzetan investicioni potencijal, te da su neke jedinice lokalne samouprave rame uz rame sa veoma uspješnim lokacijama za investiranje u regionu, kako zbog postojanja poslovne infrastrukture, tako i veoma profesionalne lokalne adminsitracije.

Mitrović je istakao da je Vlada Republike Srpske usvojila i nove propise, kojima se podstiču investitori koji zapošljavaju veći broj radnika, uvode nove tehnologije i otvaraju kvalitetna radna mjesta.

„Sve ovo u uslovima u kojima investitori iz Evrope traže bliže lokacije za investiranje poučeni negativnim iskustvima udaljenih lokacije nakon pokidanih lanaca vrijednosti poslije krize izazvane virusom korona i ratom u Ukrajini prilika je za Republiku Srpsku“, rekao je Mitrović.

On smatra da treba da se što više govori o potencijalima Republike Srpske, da se pokažu prednosti i prilike za investiranje, a da je Invest forum „Iskoristi priliku, investiraj u Srpsku“, koji će sutra biti otvoren u Banjaluci, prilika da svi potencijali bude predstavljeni na jednom mjestu.

„Program je koncipiran upravo tako da se pokažu i prednosti za investiranje, ali i konkretne prilike kako po pitanju projekata tako i lokacija. Takođe je prilika da poslovni partneri razmijene informacije, a mi smo na raspolaganju da svima zainterovanima damo dodatne podatke kako o konkretnim lokacijama za investiranje, projektima, tako i uopšte uslovima poslovanja“, rekao je Mitrović.

On je napomenuo i da je investicioni potencijal Srpske prepoznat i od eminentnih međunarodnih kuća, kao što je „Fajnenšl tajms“, jer je Srpska prepoznata kao jedna od malih regija budućnosti za strana ulaganja za 2023/2024. godinu.

„Ovaj potencijal se bazira na činjenici da imamo izvrsnu geografsku pozicioniranost, jer smo na samoj granici sa EU, troškovno smo veoma konkurenti, jer poreska politika je među najpovoljnijima u regionu, kontninuirano radimo na smanjenju neporeskih davanja, a značajno smo povećali iznos podsticajnih mjera za uvođenje novih tehnologija, te nudimo tržište veće od 600 miliona stanovnika na bazi slobodne trgovine“, naveo je Mitrović.

Prvi Invest forum okupiće gotovo 400 privrednika iz Evrope i svijeta.

Invest forumu pod nazivom „Iskoristi priliku – investiraj u Srpsku“ prisustvovaće privrednici iz Italije, Japana, Kine, Turske, Švajcarske, Srbije, Austrije, Mađarske, Ruske Federacije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Hrvatske, Grčke, Holandije, Poljske, Slovenije, Azerbejdžana, Češke, NJemačke, Velike Britanije, Bjelorusije i Belgije.

Među učesnicima su predstavnici vlasti, privrednih komora i diplomatskog kora.

Podršku forumu su pružili predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, kao i predsjednik Vlade Radovan Višković.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: nezavisne.com/srna.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

BIJELJINA: Finansiranje škola i upisna politika (foto)

Sastanak Aktiva direktora srednjih škola i predstavnika sindikata održan je 05.12.2023.godine u prostorijama JU Ekonomske škole. Sastanku su...

Snimak sa suđena Dodiku i Lukiću u Sudu BiH (video)

Ovako se Dodik ponašao u sudnici: Objavljen snimak iz Suda BiH Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik danas se još...

LJUBIŠA PETROVIĆ : „ArCore“ podnio tužbu za Klevetu protiv mene – uzvratiću (foto)

Gradonačelnik Bijeljine se putem svog zvaničnog FB naliga obratio javnosti a povodom tužbe koju je protiv njega podnijela...

SP UGLJEVIK: CRNI OBLACI NAD UGLJEVIKOM (foto)

Saopštenje za javnost Opštinskog odbora SP Ugljevik prenosimo u cjelosti: Uprkos upozorenju  odbornika SP Ugljevik Vuje Markovića i Petra...