MINISTAR MINIĆ: Vlada Srpske pokazala odgovoran odnos prema agraru

Datum:

Share post:

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić rekao je da je Vlada Srpske tokom kriza posljednjih godina pokazala odgovoran odnos prema sektoru poljoprivrede.

– Počev od krize izazvane virusom korona, kada je donesen set vanrednih mjera za obezbjeđenje prehrambene sigurnosti stanovništva, a onda se to nastavilo i sa energetskom krizom i tržišnim poremećajima koje su izazvala aktuelna globalna dešavanja – rekao je Minić za Glas Srpske.

Minić kaže da je resorno ministarstvo preduzelo niz mjera s ciljem stabilizacije proizvodnje i tržišta da bi sačuvali sektor agrara.

– Svjesni smo svih otežavajućih okolnosti uzrokovanih, prije svega, rastom cijena sjemena i repromaterijala, zbog čega su ukupna finansijska izdvajanja za ovu godinu povećana za 70 odsto, što je znatan stimulans domaćim proizvođačima da ostanu u proizvodnji, da se razvijaju i ulažu u nove tehnologije – istakao je Minić.

Govoreći o zaštiti domaće proizvodnje, Minić je rekao da je resorno ministarstvo godinama iniciralo mjere zaštite domaće proizvodnje na nivou BiH.

– Nekom očigledno nije u interesu da takve mjere budu donesene. Podržali smo zahtjeve poljoprivrednika da bude uveden plavi dizel na nivou BiH kako bi smo rasteretili naš budžet sa više od 10 miliona KM, koliko izdvajamo za regresirani dizel – napomenuo je Minić.

Minić je naveo da je za kapitalne investicije u poljoprivredi u Srpskoj planirano 40 miliona KM.

– Već sada imamo zahtjeva za duplo više finansijskih sredstava, jer smo dobili rekordan broj zahtjeva za sufinansiranje kapitalnih investicija, naročito za poljoprivrednu mehanizaciju, objekte i opremu u stočarstvu, nabavku osnovnog stada, investicije u navodnjavanje, preradu na gazdinstvu – pojasnio je Minić.

Minić je rekao da će u ovoj godini biti investirano oko 200 miliona KM u poljoprivredni sektor, ako se uzmu u obzir i sredstva poljoprivrednika i sredstva agrarnog budžeta.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: rtrs.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

U petak u Bijeljini Drugi susret kontrolera na temu „Controlling u novom dobu“ (foto)

U Bijeljini će se u organizaciji ICV radne grupe za controlling BiH i Centra za edukaciju i usluge...

Šta je sve Đoković zaradio od plasmana u polufinale Rolan Garosa

Novak Đoković se plasirao u polufinale Rolan Garosa pošto je sa 3:1 pobijedio Rusa Karena Kačanova, a od...

DODIK: Ponosan sam na orden iz Rusije (foto)

Milorad Dodik, predsjednik RS, naveo je da je ponosan što ga je Vladimir Putin, ruski predsjednik, odlikovao Ordenom...

GRADONAČELNIK BIJELJINE ODGOVORIO MINISTARSTVU FINANSIJA: Da li da se smijem ili da plačem? (foto)

Nakon saopštenja za javnost Ministarstva finansija da je Vlada Republike Srpske putem elektronske aplikacije za izradu nacrta programa...