MINISTAR MINIĆ: Lovcima data uputstva s ciljem sprečavanja širenja afričke kuge svinja

Datum:

Share post:

Minić: Lovcima data uputstva s ciljem sprečavanja širenja afričke kuge svinja

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić pozvao je sve lovce i korisnike lovišta u Srpskoj da preduzimaju mjere i pridržavaju se datih uputstava s ciljem sprečavanja širenja afričke kuge svinja.

Osvrćući se na to da je nedavno u brčanskom naselju Islamovac pronađen leš divlje svinje uginule zbog afričke kuge, što je nezvanično prvi registrovan slučaj zaraze kod divljih svinja u BiH, Minić je rekao da je Lovački savez Srpske adekvatno reagovao sa preciznim uputstvima za lovočuvare, prihranu i odstrel divljači.

– Svim lovcima i lovačkim udruženjima Savez je juče dao uputstva – rekao je Minić za Srnu.
Republički Lovački savez poziva sve korisnike lovišta u Srpskoj da putem lovočuvarske službe pojačaju kontrolu lovišta s ciljem utvrđivanja pojave uginulih, bolesnih ili na bolest sumnjivih jedinki divljih svinja, te da o bilo kojem navedenom slučaju odmah i bez odlaganja obavijeste nadležnu veterinarsku službu.

Posebnu pažnju treba obratiti na pojavu naglog smanjenja brojnosti populacija divljih svinja u lovištu, kao i da korisnici lovišta u Srpskoj, uz uputstva, uzorke svake odstrijeljene divlje svinje u redovnom lovu dostave da bi se utvrdilo prisustvo afričke kuge svinja.

Savez poziva lovce i korisnike lovišta na dodatni oprez, te nalaže da se nadležnoj veterinarskoj stanici prijavi uginula, bolesna ili na bolest sumnjiva jedinka divlje svinje.

– U lovištima sa potvrđenim prisustvom afričke kuge svinja, odmah i bez odlaganja da se isprazne sva hranilišta, te zaustavi dalje prihranjivanje divljih svinja. Nakon obavljenog lova da se dezinfikuje lovačka oprema i da se ne ostavljaju iznutrice i ostali dijelovi divljih svinja u lovištu, već da se zakopaju – navodi se u uputstvima.

Savjetuje se da se ne hrane druge životinje mesom divljači, ne prilazi uginulim divljim svinjama i ne odlazi na farme direktno nakon lova.
– Savez posebno apeluje da se korisnici lovišta i lovci za vrijeme trajanja vanredne situacije suzdrže od pobratimskih posjeta i komercijalnog lova u drugim lovištima, te da se u potpunosti obustave – navode iz Saveza.

Savez je, kako ističu, aktivno uključen u rad Republičkog kriznog štaba i vrši stalnu koordinaciju sa korisnicima lovišta na području opština na kojima je proglašena vanredna situacija da bi se preduzele mjere za sprečavanje širenja bolesti.

Dešavanja u Bijeljini

Izvor: rtrs.tv/srna.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

PROIZVODI SA MAJEVICE NA MEĐUNARODNOM SAJMU POLJOPRIVREDE, LOVA I RIBOLOVA “INTERAGRO 2023” U BIJELJINI (foto)

Na Međunarodnom sajmu poljoprivrede, lova i ribolova „Interagro 2023“, koji je danas otvoren u Bijeljini, predstavljena je i...

Patrijarh Porfirije stigao u Zvornik

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije doputovao je u Zvornik, gdje mu je svečani doček priređen pred Starim hramom...

Ćorić, v.d. direktora „Autoputevi RS“ prisustvovao „Invest forumu“ (foto)

Nedeljko Ćorić , v.d. direktora JP "Autoputevi Republike Srpske" d.o.o. Banja Luka učestvovao je na izuzetno značajnom poslovnom...

Ugljevik obilježava Evropsku sedmicu mobilnosti (foto)

Opština Ugljevik, tradicionalno i ove godine, pružila je podršku Školi sporta "Mali šampioni" u organizovanju aktivnosti vezanih za...