MINISTAR MINIĆ: Grad Bijeljina svojim propustima spriječila pomoć Vlade RS u vrijeme suše

Datum:

Share post:

Ministar poljoprivrede Republike Srpske Savo Minić pozvao je danas proizvođače, posebno mljekare iz Semberije, da se obavezno prijave za dodjelu podsticaja i ne propuste predviđene rokove, a odgovarajući na pitanja novinara Minić je ocijenio da ne postoji nikakva saradnja gradonačelnika Bijeljine sa Vladom Srpske, navodeći da je lokalna uprava svojim propustima spriječila Ministarstvo poljoprivrede i Vladu da novčano pomognu poljoprivrednicima u sanaciji posljedica prošlogodišnje suše.

Na području grada Bijeljine nismo imali proglašenje stanja elementarne nepogode suše, što je bio uslov da se pokrene niz aktivnosti kada je u pitanju republički nivo. I vi onda budete licemjerni i pitate lično imenom ministra koji je došao prije mjesec dana, gdje je naknada za štetu od suše, iako onaj ko je trebao, nije proveo potrebnu proceduru – rekao je Minić ukazujući na ponašanje aktuelnog gradonačelnika Bijeljine.

Minić je naglasio da politički animoziteti ne smiju biti prepreka za saradnju u rješavanju problema na lokalnom nivou, uz pomoć Vlade ili drugih institucija Republike Srpske.

Šta to podrazumijeva? To podrazumijeva da čim proglasite stanje elementarne nepogode suše, da angažujete niz komisija i utvrdite stanje u kojoj mjeri je ta suša nanijela štetu, na kojim kulturama, da bi se moglo odreagovati konkretno, a ne da to bude neka paušalna naknada – istakao je Minić.

On je najavio i da novi Pravilnik za podsticaje vraća u opticaj mjere koje su se u ranijem vremenu pokazale kao korisne za ruralni razvoj.

Prilaz u naša sela, izgradnja tržnica, infrastrukture i sve drugo, treba da kandiduje lokalna zajednica jer ona najbolje zna šta su problemi njenih građana, pogotovo u ruralnim područjima –zaključio je Minić.

Vlada Republike Srpske ove godine obezbijedila je fond od 180 miliona konvertibilnih maraka namijenjen za podsticaje poljoprivrednim proizvođačima i ruralnom razvoju, a pravilima za dodjelu podsticaja snižen je prag kojim su obuhvaćeni i proizvođači sa manjom proizvodnjom na svojim gazdinstvima.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

BIJELJINA: Zatvoreni 22. „Dani komedije“ – Najbolji banjalučki „Hrkači“

Pozorišni festival “Dani komedije”, 22. po redu, otvoren je 27. marta u Bijeljini predstavom “Hrkači” Narodnog pozorišta Republike...

SRETEN VUČKOVIĆ: Na području Semberije planirano je da ove godine bude zasijano oko 32.500 hektara zemlje (video)

Sreten Vučković, načelnik Odjeljenja za poljoprivredu po ovlaštenju Gradonačelnika Bijeljine Ljubiše Petrovića, za portal Dešavanja u Bijeljini govorio...

Francuska arhitektura u Bijeljini

Sinoć je u Galeriji Centra za kulturu „Semberija“ otvorena izložba posvećena francuskoj arhitekturi, kao završni događaj prvih Dana...

Sedma „Primavera“ u Bijeljini (foto)

U Etno-selu „Stanišići“ u toku je sedmi međunarodni muzički festival „Primavera“. Organizator je Udruženje građana ”Muzički umjetnici Semberije”. Manifestacija...