MINISTAR MINIĆ: Grad Bijeljina svojim propustima spriječila pomoć Vlade RS u vrijeme suše

Datum:

Share post:

Ministar poljoprivrede Republike Srpske Savo Minić pozvao je danas proizvođače, posebno mljekare iz Semberije, da se obavezno prijave za dodjelu podsticaja i ne propuste predviđene rokove, a odgovarajući na pitanja novinara Minić je ocijenio da ne postoji nikakva saradnja gradonačelnika Bijeljine sa Vladom Srpske, navodeći da je lokalna uprava svojim propustima spriječila Ministarstvo poljoprivrede i Vladu da novčano pomognu poljoprivrednicima u sanaciji posljedica prošlogodišnje suše.

Na području grada Bijeljine nismo imali proglašenje stanja elementarne nepogode suše, što je bio uslov da se pokrene niz aktivnosti kada je u pitanju republički nivo. I vi onda budete licemjerni i pitate lično imenom ministra koji je došao prije mjesec dana, gdje je naknada za štetu od suše, iako onaj ko je trebao, nije proveo potrebnu proceduru – rekao je Minić ukazujući na ponašanje aktuelnog gradonačelnika Bijeljine.

Minić je naglasio da politički animoziteti ne smiju biti prepreka za saradnju u rješavanju problema na lokalnom nivou, uz pomoć Vlade ili drugih institucija Republike Srpske.

Šta to podrazumijeva? To podrazumijeva da čim proglasite stanje elementarne nepogode suše, da angažujete niz komisija i utvrdite stanje u kojoj mjeri je ta suša nanijela štetu, na kojim kulturama, da bi se moglo odreagovati konkretno, a ne da to bude neka paušalna naknada – istakao je Minić.

On je najavio i da novi Pravilnik za podsticaje vraća u opticaj mjere koje su se u ranijem vremenu pokazale kao korisne za ruralni razvoj.

Prilaz u naša sela, izgradnja tržnica, infrastrukture i sve drugo, treba da kandiduje lokalna zajednica jer ona najbolje zna šta su problemi njenih građana, pogotovo u ruralnim područjima –zaključio je Minić.

Vlada Republike Srpske ove godine obezbijedila je fond od 180 miliona konvertibilnih maraka namijenjen za podsticaje poljoprivrednim proizvođačima i ruralnom razvoju, a pravilima za dodjelu podsticaja snižen je prag kojim su obuhvaćeni i proizvođači sa manjom proizvodnjom na svojim gazdinstvima.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Kako da zaštitite vašu baštu i biljke od nevremena

Bašte i vrtovi su dio mira i ljepote u našim životima, ali ih nevrijeme može brzo pretvoriti u...

Srpska bogatija za 13 djevojčica i 12 dječaka

U porodilištima u Republici Srpskoj u protekla 24 časa rođeno je 25 beba, 13 djevojčica i 12 dječaka,...

Odbojkaši „Radnika“ odbranili titulu prvaka Bosne i Hercegovine

Odbojkaši Radnika odbranili su titulu prvaka Bosne i Hercegovine. Iako nisu imali prednost domaćeg terena u finalu, odbojkaši Radnika...

VRIJEME DANAS svježije uz moguće naoblačenje

Ujutru promenljivo uz sunčane periode i hladno, u višim predelima mraz, a slab mraz je moguć i ponegde...