Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan izjavio je da dinamika uvođenja sistema „Pronađi me“, koji se odnosi na hitno obavještavanje javnosti u slučaju nestanka djeteta, zavisi od tehničkih okolnosti.

Karan je rekao da sistem „Pronađi me“ predstavlja poseban iskorak u slučaju nestanka djeteta.

„Na sreću, mi u Republici Srpskoj u proteklih pet godina nemamo nijedan takav slučaj. MUP i sada, u skladu sa postojećim zakonima, preduzima niz mjera i radnji odmah po prijavi o nestanku ili otmici djeteta“, rekao je Karan novinarima u Banjaluci uoči početka konferencije „Hitno obavještavanje javnosti u slučaju nestanka maloljetnog lica – `Pronađi me`“.

On je pojasnio da se prema Krivičnom zakoniku i Zakonu o krivičnom postupku potraga aktivira odmah kada se posumnja da je riječ o krivičnom djelu nestanka ili otmice djeteta.

„Namjera je da sistemom `Pronađi me` aktivnost MUP-a bude pojačana kada se dobije takva informacija i da se iste sekunde uključi sva društvena zajednica, kao i da svaki građanin bude od pomoći policijskim službenicima“, naglasio je Karan.

On je rekao da su prvi momenti često ključni i odlučujući za djelovanje u takvim situacijama kako ne bi došlo do tragedija.

Karan je podsjetio da je Narodna skupština Srpske prošle sedmice usvojila izmjene i dopune Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima kojim je omogućeno da MUP pokrene sve aktivnosti na izradi softvera za sistem „Pronađi me“.

Milan Andrić iz MUP-a Srbije istakao je spremnost Srbije da pruži svaku vrstu pomoći kako bi u Srpskoj bio uveden sistem „Pronađi me“, uz želje da se nikada ne koristi.

On je podsjetio da je MUP Srbije u oktobru prošle godine implementirao ovakav sistem, koji postoji u 22 evropske zemlje, ali da je prilagođen potrebama i uslovima kakvi su u Srbiji.

„Nadamo se da ćemo u budućnosti imati jedan integrisan sistem koji će pokrivati oba područja“, dodao je Andrić.

Predsjednik Centra za nestalu i zlostavljanu djecu iz Novog Sada Igor Jurić rekao je da je
2015. godine pokrenuta inicijativa za uvođenje sistema „Amber Alert“ u regionu i da ona sada dobija potpuno smisao.

„Zahvalan sam što je MUP Srpske prepoznao ovo kao važan model potrage za nestalom decom i Republika Srpska će, pored Srbije, imati ovaka sistem obaveštavanja javnosti u slučaju nestanka deteta“, dodao je Jurić.

On je pozvao i vlade drugih zemalja iz regiona da implementiraju ovakav sistem.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srna.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име