MINISTAR BUKEJLOVIĆ: Kleveta i neovlašteno prikazivanje kažnjavaće se novčano ili zatvorom

Datum:

Share post:

Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske propisana su krivična djela kleveta i neovlašteno objavljivanje i prikazivanje tuđeg spisa, portreta i snimka, koja će se kažnjavati novčanom ili kaznom zatvora, izjavio je ministar pravde Srpske Miloš Bukejlović.

– Propisano je da ko objavi ili prikaže spis, portret, fotografiju, video-zapis, film ili fonogram ličnog karaktera bez pristanka lica koje je spis sastavilo ili na koga se on odnosi, kazniće se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do dvije godine – rekao je Bukejlović.

Ako je usljed djela teže narušeno zdravlje lica čiji je spis, portret ili snimak objavljen, Bukejlović je rekao da će učinilac biti kažnjen kaznom zatvora od jedne do pet godina, a ako je to dovelo do smrtne posljedice, kaznom zatvora od dvije do 10 godina.

– Nacrtom zakona vrši se usklađivanje zakonodavstva sa Istanbulskom konvencijom, te se na novi način propisuje krivično djelo polno uznemiravanje i novo krivično djelo zloupotreba fotografije i video-zapisa polno eksplicitnog sadržaja – istakao je Bukejlović.

On je naveo da se propisuje i krivično djelo kleveta na način da ko o drugom iznosi nešto neistinito što može škoditi njegovoj časti ili ugledu, znajući da je to neistina, biće kažnjen novčanom kaznom od 8.000 KM do 30.000 KM.

– Ako je djelo učinjeno putem štampe, radija, televizije ili društvenih mreža, na javnom skupu ili na drugi način, zbog čega je postalo dostupno većem broju lica, kazniće se novčanom kaznom od 15.000 KM do 80.000 KM. Ako je ono što se iznosi dovelo ili moglo dovesti do teških posljedica za oštećenog, učinilac će biti kažnjen novčanom kaznom od 20.000 KM do 100.000 KM – rekao je Bukejlović.

On je kazao da se izmjenama propisuju i krivična djela protiv časti i ugleda, isključenje protivpravnosti kod ovih krivičnih djela i gonjenje za krivična djela protiv časti i ugleda.

U tom smislu, dodao je, propisuje se novo krivično djelo uvreda na način da ko uvrijedi drugoga kazniće se novčanom kaznom od 5.000 KM do 20.000 KM.

– Ako je djelo učinjeno putem štampe, radija, televizije ili drugih sredstava javnog inFormisanja ili na javnom skupu ili na drugi način, zbog čega je uvreda postala pristupačna većem broju lica, kazniće se novčanom kaznom od 10.000 KM do 50.000 KM – naveo je Bukejlović.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: rtrs.tv

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

POVRIJEĐENA 52 SRBINA: Poznato ko je sve ranjen na Kosovu tokom sukoba

Sa leđa je pogođen Dragiša Galjak, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u obraćanju povodom situacije na Kosovu...

Đurđević čestitao slavu Udruženju Hercegovaca „Jovan Dučić“ u Bijeljini (foto)

Udruženje Hercegovaca "Jovan Dučić" u Bijeljini danas je proslavilo Krsnu slavu - Svetog Vukašina novomučenika jasenovačkog i klepačkog....

VUČIĆ: „Srbima nije smetao Kfor, već Kurtijevi specijalci i lažni gradonačelnici“

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obraća se večeras povodom situacije na Kosovu i Metohiji, iz zgrade Generalnog sekretarijata predsjednika...

Vukota Govedarica izabran za predsjednika OO SDS Gacko

Vukota Govedarica izabran za predsjednika OO SDS Gacko Skupština opštinske organizacije SDS Gacko tajnim glasanjem, jednoglasno je izabrala Vukotu...