MILIČEVIĆ POTVRDIO: Američke (OFAC) sankcije ugasile račun SDS – naćemo rješenje

Datum:

Share post:

Jedini račun Srpske demokratske stranke preko kojeg je ova partija funkcionisala zbog sankcija je danas ugašen, čime je njeno finansiranje dovedeno pod znak pitanja, a 35 zaposlenih ostaje bez svojih zakonito zarađenih plata.

Ovo je za portal CAPITAL potvrdio predsjednik SDS-a Milan Milićević koji kaže da su uložili žalbe kako banci, tako i Ombudsmanu BiH i Agenciji za bankarstvo RS, na rješenja i odluke banke, te se nada da će uskoro moći legalno ponovo otvoriti račun.

Oko 35 radnika u SDS radi u našim opštinskim odborima, od tehničkih sekretara do dijela ljudi koji rade u sekretarijatu u Banjaluci. U ovom momentu, formalno pravno oni ne mogu da prime platu bez računa firme, ali kao i bilo ko ko je ostao bez posla, imaju pravo da preko Zavoda za zapošljavanje ostvare svoja prava. To je zakon propisao. Međutim, stranka mora voditi računa o svojim ljudima i mi ćemo, do momenta otvaranja računa, omogućiti im da normalno žive“, rekao je Milićević i dodao da već imaju plan zbrinjavanja radnika, ali da ne želi otkrivati detalje prije sastanka rukovodstva.

SDS U PROBLEMU: Sankcije Amerike SDS-u gase račun u banci – KAKO IZAĆI NA IZBORE!?

Na pitanje da li su postojeća sredstva ostala zarobljena u banci, Milićević kaže da nisu imali značajniji iznos, jer je novac koji je uplaćivan redovnim putem, od članarina, Narodne skupštine RS i iz Parlamenta BiH trošen na sve ono što stranka mora da plati, od zakupnina, komunalija, poreza, doprinosa, do dugova dobavljačima i tako dalje.

Finansijski, partija će ubuduće veoma teško funkcionisati, jer su nam tokovi novca obustavljeni i ugrožena su nam prava da funkcionišemo kao stranka. Ipak, mi ćemo nastaviti da funkcionišemo kao i do sada u smislu partije. Račune ćemo sami plaćati“, rekao je Milićević.

Razlog gašenja računa SDS-u su sankcije Sjedinjenih američkih država.

Naime, SDS je jedina politička partija koja se nalazi na crnoj listi Kancelarije za kontrolu strane imovine (OFAC).

Ova stranka je više od dvije decenije pod sankcijama i imala je račun u samo jednoj banci u Srpskoj.

Zbog prijetnji da će se i same naći na udaru, banke u BiH su posljednjih dana počele da gase račune fizičkim i pravnim licima koja se nalaze na crnoj listi SAD-a.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

DANAS Lazareva subota i Vrbica

POVEZANE VIJESTI

DANAS Lazareva subota i Vrbica

Srpska pravoslavna crkva /SPC/ danas proslavlja praznike Vaskrsenja Lazarevog ili Lazarevu subotu i Vrbicu. Praznik Lazareva subota uspomena je...

Rukometaši Bijeljine dočekuju Kozaru iz Gradiške

Rukometaši Bijeljine dočekaće Kozaru iz Gradiške u derbiju 19. kola "m:tel" Prve lige Republike Srpske u subotu sa...

U Srpskoj rođena 31 beba

U porodilištima u Republici Srpskoj u protekla 24 časa rođena je 31 beba, 18 djevojčica i 13 dječaka. Najviše beba rođeno...

VRIJEME DANAS toplije i sunčano

Ujutru pretežno vedro, oko reka i po kotlinama ponegde prolazna magla. Tokom dana toplije i sunčano uz malu...