MILIČEVIĆ POTVRDIO: Američke (OFAC) sankcije ugasile račun SDS – naćemo rješenje

Datum:

Share post:

Jedini račun Srpske demokratske stranke preko kojeg je ova partija funkcionisala zbog sankcija je danas ugašen, čime je njeno finansiranje dovedeno pod znak pitanja, a 35 zaposlenih ostaje bez svojih zakonito zarađenih plata.

Ovo je za portal CAPITAL potvrdio predsjednik SDS-a Milan Milićević koji kaže da su uložili žalbe kako banci, tako i Ombudsmanu BiH i Agenciji za bankarstvo RS, na rješenja i odluke banke, te se nada da će uskoro moći legalno ponovo otvoriti račun.

Oko 35 radnika u SDS radi u našim opštinskim odborima, od tehničkih sekretara do dijela ljudi koji rade u sekretarijatu u Banjaluci. U ovom momentu, formalno pravno oni ne mogu da prime platu bez računa firme, ali kao i bilo ko ko je ostao bez posla, imaju pravo da preko Zavoda za zapošljavanje ostvare svoja prava. To je zakon propisao. Međutim, stranka mora voditi računa o svojim ljudima i mi ćemo, do momenta otvaranja računa, omogućiti im da normalno žive“, rekao je Milićević i dodao da već imaju plan zbrinjavanja radnika, ali da ne želi otkrivati detalje prije sastanka rukovodstva.

SDS U PROBLEMU: Sankcije Amerike SDS-u gase račun u banci – KAKO IZAĆI NA IZBORE!?

Na pitanje da li su postojeća sredstva ostala zarobljena u banci, Milićević kaže da nisu imali značajniji iznos, jer je novac koji je uplaćivan redovnim putem, od članarina, Narodne skupštine RS i iz Parlamenta BiH trošen na sve ono što stranka mora da plati, od zakupnina, komunalija, poreza, doprinosa, do dugova dobavljačima i tako dalje.

Finansijski, partija će ubuduće veoma teško funkcionisati, jer su nam tokovi novca obustavljeni i ugrožena su nam prava da funkcionišemo kao stranka. Ipak, mi ćemo nastaviti da funkcionišemo kao i do sada u smislu partije. Račune ćemo sami plaćati“, rekao je Milićević.

Razlog gašenja računa SDS-u su sankcije Sjedinjenih američkih država.

Naime, SDS je jedina politička partija koja se nalazi na crnoj listi Kancelarije za kontrolu strane imovine (OFAC).

Ova stranka je više od dvije decenije pod sankcijama i imala je račun u samo jednoj banci u Srpskoj.

Zbog prijetnji da će se i same naći na udaru, banke u BiH su posljednjih dana počele da gase račune fizičkim i pravnim licima koja se nalaze na crnoj listi SAD-a.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Iran, uprkos napadu Izraela, na pragu da NAPRAVI NUKLEARNU BOMBU

Međusobni napadi Izraela i Irana još jednom su bacili svjetlo na činjenicu da ovaj sukob može da se...

Dragan Bojanić na čelu UFSI OFS Bijeljina

Dragan Bojanić je i zvanično potvrđen za predsjednika Udruženja fudbalskih sudija i instruktora OFS Bijeljina. Njega su delegati izglasali...

Jelena Trivić zvanično kandidat za gradonačelnika Banja Luke

Narodni front počeo kampanju: Program za Banjaluku Narodni front ozvaničio je početak kampanje "Program za Banjaluku". Nakon sjednice Gradskog...

Održan zajednički sastanak Izvršnih odbora SDA Bijeljina i Janja (foto)

U Janji kod Bijeljine je juče (petak, 19. april 2024.) održan prvi zajednički sastanak Izvršnih odbora Stranke demokratske...