Ovoj zemlji definitivno je potreban novi izborni zakon koji će omogućiti transparentne i demokratske izbore, a njega je potrebno usvojiti u redovnoj proceduri koja jedina ima demokratski smisao, kaže Milan Miličević, predsjednik Srpske demokratske stranke.

„Te izmjene ne odnose se samo na tehnički dio, vezan za zaštitu integriteta izbora i svakog glasa, što podrazumijeva skenere, biometriju i tome slično, već i ostale stvari kao što su način kandidovanja političkih subjekata, sprečevanje kandidovanja fiktivnih subjekata koji služe samo za trgovinu biračkim odborima, zatim dvokružni izborni sistem, pitanje cenzusa i mnogo toga drugog“, ističe Miličević.

Sve ovo potrebno je, kaže on, usvojiti u redovnoj proceduri koja jedina ima demokratski smisao.

„Nisam za nametanja, bez obzira o čemu se radi i bilo šta što bi nametao legalni ili, u ovom slučaju, nelegalni visoki predstavnik. Mislim da je to vrijeme bilo i prošlo, a SDS je od takvih nametanja i kažnjavanja imala najviše štete, pa smo a priori protiv takvih stvari“, navodi Miličević i dodaje:

„Međutim, činjenica je da se nalazimo u začaranom krugu i da je očigledno da nema dovoljno ruku u Parlamentu BiH da se izborni zakon koji onemogućava krađu izbora usvoji od strane SNSD, HDZ, SDA i ostalih koji su potencirali izbornu krađu. Da li je došlo vrijeme da se postigne takav konsenzus? Volio bih da jeste i volio bih da takav zakon prođe kroz redovnu parlamentarnu proceduru.“

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име