“Ne postoji opcija gašenja SDS” Miličević otkrio planove nakon blokade stranačkog računa

SDS je na američkoj crnoj listi od 2004. godine i jedina je stranka iz BiH koja je sankcionisana.

Posljedice toga osjete tek sada s obzirom na to da im je blokiran račun stranke, ali kažu da intenzivno rade na pronalasku rješenja.

Predsjednik SDS Milan Miličević rekao je kako sasvim sigurno postoji nekoliko izlaznih rješenja, ali da je samo pitanje kojim putem će krenuti. Naglašava da SDS kao stranka nije zabranjen i da je zakonski politički subjekt, ali da sada imaju ozbiljan tehnički problem u smislu učešća na predstojećim izborima.

Do raspisivanja izbora je ostalo otprilike mjesec, što je vremenski rok u kojem SDS mora pronaći rješenje. Nekoliko mogućnosti je pred njima, a ono čemu se Miličević najviše nada jeste da će zajedno s CIK pronaći način na koji mogu platiti kotizaciju za kandidovanje.

– Sada je samo pitanje Izbornog zakona i pravila CIK na koji način stranka može da plati kotizaciju za učešće na izborima. Tu je zakon sada prilično nejasan i nije direktan, postoji više različitih tumačenja. Pitanje je da li se to može uraditi sa nekog drugog računa, nekog drugog političkog subjekta ili lica i da li postoji mogućnost otvaranja računa posebnih namjena za učešće na izborima. Inače, svaka politička partija bez obzira što ima redovan račun za poslovanje, uvijek pred izbore otvara račun posebnih namjena preko kojih ide finansiranje izborne kampanje radi kontrolisanja utroška sredstava u CIK. To je jedan od izlaza koji može da se dogodi i to bi bio najbolji način, ali postoje i neki drugi alternativni izlazi koje ja ne bih želio koristiti kao predsjednik stranke i nadam se da do toga neće doći – rekao je Miličević za Klix.

Objašnjava da je u ovom trenutku finansiranje stranke onemogućeno jer sav novac koji stranke dobiju iz budžeta, od lokalnih, preko republičkih i državnih, njima je sada blokiran.

– Mi taj novac na osnovu broja izabranih odbornika i poslanika ne možemo da dobijemo jer nemamo računa. Gledamo zakonsku mogućnost da stranka koja u najmanju ruku ima oko 100.000 glasača, to je diskriminacija velikog broja ljudi koji u tom slučaju ne mogu da se opredijele kako žele. Zvanična korespodencija sa CIK i bankom gdje smo imali račun je u toku, kao i s ostalima u tom procesu – rekao je Miličević.

Druga opcija, za koju u ovom trenutku, vjerovatno nema dovoljno vremena jeste da zatraže od OFAC uklanjanje sa crne liste. Naime, praksa OFAC da “skine” sankcije onima koji su ih davno dobili i više nema specijalnih razloga da ostanu, nije tako neuobičajena. Prema tome, a s obzirom na to da je Radovan Karadžić, zbog kojeg su na crnoj listi, uhapšen i procesuiran – SDS bi mogao dobiti pozitivnu odluku ukoliko bi im poslali zahtjev.

– Način uklanjanja s crne liste je jasno definisan pravilima i to nije u našoj moći, ali što se tiče konkretno trenutnog problema koji imamo, to nam nije rješenje jer je vremena vrlo malo. Izbori se raspisuju 150 dana prije sprovođenja, što je u maju, i za tako složene, komplikovane procedure kao što je uklanjanje sa OFAC-ove liste nema vremena jer mi moramo razmišljati o prijavi za izbore – rekao je Miličević.

Treća i za javnost najzanimljivija opcija je formiranje nove stranke, koja bi poslužila za legalno učešće na lokalnim izborima. Predsjednik SDS je potvrdio da se razgovaralo o formiranju “SDS Volja naroda”, ali objašnjava kako je to krajnja opcija, u slučaju da ništa drugo ne uspije.

– Naravno da postoje i takva razmišljanja, to je alternativno rješenje zbog tehničkih razloga i prijave na izbore ukoliko nijedno drugo ne bude moguće. Lično ne bih to volio, nego prvobitno o kojem sam govorio i većina članova bi to voljela da se nađe zakonski način za finansiranje. Mnogo toga smo pričali, ali opcija gašenja SDS ne postoji. Nama nije zabranjen rad i SDS bi nastavio postojati kao politički subjekt – poručio je Miličević.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com/klix.ba

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име